רוני בראון מהליקון נגד אן.אם.סי: "כשל ניהולי שלא משליך על התעשייה"

טוען כי מכירות התקליטורים של הליקון עלו במחצית הראשונה של השנה ב-

רוני בראון, מבעלי חברת התקליטורים הליקון ומנכ"ל משותף בחברה, מתח היום ביקורת חריפה על התבטאויות שיצאו מהחברה המתחרה אן.אם.סי, שדיווחה אתמול לבורסה, כי "לאור הירידה המתמשכת בצריכת מוזיקה באמצעות תקליטורים ואי הוודאות של מוצר זה כמוצר מוזיקה בסביבה הדיגיטלית העתידית, החליטה החברה לבצע רה-אירגון בהיקף פעילותה".

באן.אם.סי מעריכים, כי הירידה בצריכת התקליטורים, שנובעת בעיקר מהורדות קבצים באינטרנט, תימשך גם בשנים הבאות, עד כדי הפיכתם למוצר נישה.

לדברי בראון: "מדובר בכשל ניהולי נקודתי של אן.אם.סי שאיננו משליך על עתיד התעשייה המקומית או הבינלאומית. תאר לך שקלאבמרקט הייתה יוצאת בהכרזה לעיתונות שממחר השוק מפסיק לצרוך מזון בנקודת המכירה והכל יסופק לבית הלקוח מספק אחד מרכזי. למרות שהעיתונות המקומית טורחת לחבוט בתעשיית התקליטורים בכל הזדמנות, הנחת העבודה בעולם היא שהפלסטיק, קרי תקליטור הסטריאו, ימשיך להתקיים עוד הרבה שנים, לבטח בעשור הקרוב".

"הפלסטיק צומח בכל העולם"

אן.אם.סי, שבשליטת ידיעות תקשורת ודני ידין, הודיעה אתמול כי לאור ההתפתחויות בשוק בו היא פועלת, מתכוונת החברה לעדכן את יעדיה בתחום התוכן ולהתאים את המבנה הארגוני ואת רמת ההוצאות להיקף הפעילות הנדרש לדעתה בתקופה זו (כולל פיטורי כשליש מעובדי החברה - שהעסיקה בתחילת השנה כ-50 עובדים). במסגרת זו, דיווחה החברה על התפטרותו של חיים שמש, סמנכ"ל רפרטואר מקומי ואחד האנשים הבולטים בתעשיית המוזיקה המקומית.

אן.אם.סי, שטרם פרסמה דו"חות לרבעון השני, ציינה כי במחצית הראשונה של השנה נרשמה ירידה של כ-13% במכירות התקליטורים לעומת התקופה המקבילה אשתקד. סכום הירידה הוא כ-1.8 מיליון שקל - הכנסות שאמורות היו לתרום לרווח הגולמי החצי שנתי 630 אלף שקל. פעולות ההתייעלות המיידיות, ציינה החברה, צפויות לגרום להקטנת ההוצאות, לרבות כוח האדם, בכ-1.8 מיליון שקל במונחים שנתיים.

בראון: "תעשיית המוזיקה, המקומית והעולמית, נמצאת כיום באחת מנקודות הזינוק הכי משמעותיות שבהן הייתה מאז קמה. מעולם לא היו יותר אנשים שצרכו מוזיקה בדרכים מגוונות, בצורה נייחת או ניידת.

"הפלסטיק, שהקולגות מקפידים לבכות בכל הזדמנות, צומח בכל מקום בעולם. הליקון עצמה צמחה בחצי הראשון של השנה במעל 15%, בעיקר ממכירת תקליטורים וקצת במכירות די.וי.די, ואני מעריך שיש צמיחה בחברות מוזיקה נוספות".

בראון איננו מתכחש למהלומות שספגה התעשייה כתוצאה מההעתקות הפירטיות, באינטרנט ובשווקים, אך מציין כי את עיקר הירידה במכירות, שהתרחשה בשנים 2002-2003 עקב התגברות תופעת שיתוף הקבצים באינטרנט, ספגו חברות התקליטורים בחו"ל משחיטת פורמט שבארץ כלל איננו קיים - "סינגל" שעליו מוטבע שיר אחד בלבד.

"בישראל הסינגל מעולם לא היה מטבע עובר לסוחר", אומר בראון, "ולכן, למרות שבשנים הקשות חוותה התעשייה המקומית פגיעה שהעמידה בפניה אתגרים לא פשוטים, מדובר בפגיעה קשה הרבה פחות. הפתרון מבחינתה הוא בבנייה של תמהיל שונה של תקליטורים המתוכננים ליציאה וסוג אחר של תפיסה בטיפול בקהלים צעירים, שהם הראשונים לאמץ את ההורדות באינטרנט".

"מכירות התקליטים ימשיכו לצמוח"

"אין ספק שמכירות התקליטורים ימשיכו לצמוח, בזכות יצר האספנות של האדם, שרוצה על המדף מוזיקה, בדיוק כמו שהוא צורך ספרים. זה לא אומר שהוא לא יאמץ בנוסף חלופות של מוזיקה לשמיעה בתנועה, עם יכולות אגירה יותר גדולות או מוזיקה על המחשב הביתי.

"ההצהרות של אן.אם.סי מפתיעות במיוחד על רקע הפסיקה המשמעותית, ממש קו פרשת מים מבחינת תעשיית התוכן, שניתנה בחודש שעבר, ולפיה טכנולוגיה איננה מהווה הגנה מפני הפרת זכויות יוצרים (בראון מתכוון לפסיקת

בית המשפט העליון בארה"ב, לפיה אתרי שיתוף קבצים באינטרנט נושאים באחריות משפטית כאשר המשתמשים שלהן מעתיקים מוזיקה, סרטים ותכנים מוגנים אחרים ללא רשות בעלי זכויות הקניין שלהם).

"להערכתי, תחום ההורדות באינטרנט ישנה את אופיו, ויהפוך לעניין שבשוליים. צריך לזכור, שהצלחתו של האינטרנט לא נבעה רק מהיותו סביבת חינם, אלא מכך שניתן היה להשיג בו הכל. לדעתי, כך יהיה בעתיד גם באתרי תוכן שיציעו הורדה חוקית של מירב התוכן המוזיקלי בארץ ובעולם".

הליקון ואן.אם.סי הן שתיים מתוך שלוש חברות המוזיקה הגדולות בישראל (השלישית היא הד ארצי). אן.אם.סי, החברה היחידה מבין השלוש שמניותיה נסחרות בבורסה, הפסידה בארבע השנים האחרונות יותר מ-30 מיליון שקל, הפסדים ששחקו את ההון העצמי של החברה בסוף הרבעון הראשון של השנה ל-2.8 מיליון שקל בלבד. החברה, הנסחרת בשווי של כ-6 מיליון שקל, סיימה את הרבעון הראשון בהפסד של כ-10.5 מיליון שקל, שרובו נגרם מהפרשה שביצעה החברה בגין מכירת הבניין בראשל"צ שבו היא משתכנת.