"בעולם הזה דבר אינו ודאי, מלבד מוות ומסים" - עם אמירה מפורסמת זו של בנג'מין פרנקלין פתח ניסים כהן, שותף מסים וראש תחום פמילי אופיס ב־KPMG ישראל, את הרצאתו בכנס "מדור לדור" של גלובס, שעסק בניהול המשכיות בחברות משפחתיות והעברות בין-דוריות. "יש המון מסים", אמר ניסים, "וצריך להקדיש לזה חשיבה מלאה".
● עדי שטראוס: "לא נכנסים לעסק רק על בסיס שם המשפחה"
● המרכיב החיוני בהמשכיות עסקים משפחתיים: השלמה עם המוות
● לא תמיד הכול בשליטה: איך בונים אסטרטגיה לניהול סיכונים בחוסר ודאות?
● חמישה דברים שכדאי לזכור בהעברת הון לדור הבא
לחשוב לטווח הארוך
"בעברית 'הטווח הארוך' הן מילים גסות. אבל במסים, טווח ארוך זה הכי חשוב", אמר כהן. לדבריו, החשיבה האמיתית היא לעשרות שנים, כשבזמן הזה יש הרבה נקודות שצריך לשים אליהן לב. "דמיינו למשל עסק שקם על ידי שותפים, ואחד מהם רוצה להתפצל או להעביר את חלקו. להעביר נכס בתוך משפחה מבחינת מסים זה קל - אפשר להשתמש במתנה, הורשה, נאמנות - כל אלו פטורים ממס. אבל בין שותפים זה הרבה יותר מורכב".
כהן מזהיר מההשלכות של אי הכנה מראש במצב כזה. "אין הוראות פשוטות בחוק בישראל שיודעות לחתוך חברה לשניים. ההכנה מראש צריכה לכלול חלוקה למגזרים, מימוש נכסים וכל מה שצריך כדי לוודא פיצוח נוח של העסק. בטווח הארוך, זה יחסוך הרבה מסים".
מעבר לכך, החשיבה לטווח ארוך יכולה לעזור גם בפן הרגשי, שממלא תפקיד במיוחד בנושא המשפחתי - כאשר האלמנט הכלכלי מוסיף לא פעם מורכבות. לדברי כהן, "יש יתרון גדול בלשבת ולתכנן מראש מודל שיתאים למגוון מצבים בעתיד. בהתחלה כולם רוצים את הירושה בחברה, אבל בהמשך לפעמים מבינים שזה לא הכיוון, ואז צריך לחשוב מה עושים במצב כזה. למשל, האם רוצים למכור החוצה ולממש חלק מהנכסים? לא בטוח שזה מה שתרצו שיקרה, ובדיעבד אלו החלטות קשות הרבה יותר".
לנוע ולצבור מסים
בימינו משפחות נוטות לנוע ממקום למקום הרבה יותר מבעבר, ויש לכך השלכות נרחבות על תשלום המסים. גם כאן, אמר כהן, חשוב להיות מודעים לנושא. "בישראל אומנם אין מס עיזבון. אבל לפי הצעה של רשות המסים, שבסבירות גבוהה תעבור בשנה הבאה, יוחל מס הורשה על תושבי חוץ. כלומר, אם יש לי ילד תושב גרמניה ואני מוריש לו מניות מחברה פרטית בישראל - הוא ישלם על זה מסים. אם אני עוזב את הארץ ויש לי מניות בחברה פרטית או ציבורית - אני צריך לשלם מס. חייבים להיות עם יד על הדופק".
נושא חשוב נוסף בחברות משפחתיות, ציין כהן, הן הנאמנויות, שבשנים האחרונות מתקיימות גם בישראל. "לנאמנות יש המון יתרונות: היא הפיכה במקרה שהרצונות משתנים, היא יודעת להתמודד עם דיני ירושה וניתן לעשות חלוקה דיפרנציאלית של ההכנסות. הנאמנות מאפשרת גמישות".
נושא נוסף שחשוב לשים אליו לב מבחינת חובות המס הוא הנדל"ן. לפי כהן, "נדל"ן מעצם טבעו הוא קבוע ואי אפשר להזיז אותו, וגם שינוע מבחינת בעלות הוא מאתגר. כשיש דירת מגורים, דירה להשקעה או מבנה מסחרי - ההחזקה המשותפת היא מוקש".
אחד הפתרונות להחזקת נדל"ן היא על ידי חברה, אך זה לא פותר חלק מהמורכבות, ובכל מקרה כהן לא ממליץ על כך מבחינת המיסוי. בעיניו, גם כאן, הפתרון הוא נאמנות. "זה פותר את מרבית הבעיות".
בסיום דבריו נתן כהן דוגמה מהמקורות, וציטט את פתיחת צוואת יעקב לבניו: "יעקב על ערש דווי אוסף את הילדים שלו ועושה העברה בין־דורית. הוא לוקח את כולם ואומר - 'ראובן, אתה הבכור אבל אתה לא מקבל זכויות בהתאם'. הוא לוקח את שמעון ולוי ואומר - 'אתם לא תקבלו שטחים'. הוא מחלק את הנחלות וכל ילד מקבל משימה ואחריות על מה הוא עושה. הוא אפילו בא ליוסף ואומר - 'תביא את שני הבנים שלך'. הוא מדלג לנכדים, ונותן להם זכויות כמו לדודים. כל זה אפשרי גם היום".
***גילוי מלא: הכנס בחסות מיתר, KPMG ופירמת הייעוץ LGA
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.