לינדנשטראוס: "חשש לפלילים בהתנהלות רה"מ במרכז ההשקעות"; אולמרט: "שיא של חוסר מקצועיות, המבקר מתעניין רק בשיקולי רייטינג"

המערכת הפוליטית גועשת; ח"כ ארדן קרא לאולמרט "לרחם" על אזרחי המדינה ולשחרר אותם מנוכחותו בלשכת ראש הממשלה

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, קובע בדו"ח פרשת מרכז ההשקעות כי בהתנהלותו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, יש משום חשש לפגיעה בטוהר המידות. לינדנשטראוס העביר את הדו"ח ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז.

הדו"ח עוסק בהטבות שניתנו למפעל הסיליקאט בדימונה, שיוצג בידי חברו הקרוב של אולמרט ושותפו לשעבר, עו"ד אורי מסר (בעלה של המישנה ליועץ המשפטי לממשלה, דידי לחמן-מסר). מהממצאים עולה כי אולמרט, בהיותו שר התמ"ת, התערב לטובת המפעל ופעל להטבות שונות המסתכמות במיליוני דולרים וזאת בניגוד לחוות הדעת המקצועיות.

המבקר קובע כי אולמרט היה צריך להימנע מלדון בעניין בשל העובדה שהיזם מיוצג בידי עו"ד מסר. לדעת המבקר, משלא נמנע אולמרט מלעסוק בכך, הוא מצוי בניגוד עניינים חמור.

הדו"ח קובע עוד כי "הלחצים שהפעילו השר ועוזריו להחשת ההליכים, פניותיהם החוזרות ונשנות לאנשי מרכז ההשקעות ואזורי פיתוח, התווית דרכי פעולה מצדם, מעורבותם בפרטי העסקה בעניין מהות ההטבות שניתנו ליזם והיקפן - כל אלה היו יותר מפעולה מינורית לטובת היזם".

תגובת אולמרט: "שיאים של חוסר מקצועיות ומשוא פנים"

בתגובה לדו"ח אמר היום (ד') אולמרט: "ראש הממשלה איבד את אמונו במבקר המדינה ולפיכך לא היו לנו כל ציפיות מן המבקר גם בעניין זה. התנהלותו של המבקר בעניין דו"ח מרכז ההשקעות, כמו התנהלותו בעניין דו"חות ביקורת אחרים, שברה לצערנו, שוב, שיאים של חוסר מקצועיות ומשוא פנים לשמו, בעבודת הביקורת.

"התנהלותו זו מובילה את המוסד המפואר והחשוב שבראשו הוא עומד, לשפל, וזאת למגינת ליבם של רבים בשירות הציבורי, קודמיו בתפקיד, ובכירים בעבר ובהווה במשרד המבקר.

"אין בליבנו ספק שגם 'פרשה' זו כמו יתר ה'פרשיות' שנבדקות על-ידי המבקר תסתיים בלא כלום, ותתפזר כקצף על פני המים".

המערכת הפוליטית סוערת

עם פרסום דו"ח המבקר נשמעו בכנסת קריאות להדחתו של אולמרט. ח"כ גלעד ארדן ("ליכוד") קרא לראש הממשלה "לרחם" על אזרחי המדינה ולשחרר אותם מנוכחותו בלשכת ראש הממשלה. "שום מקום עבודה, וודאי לא משרד ראש הממשלה, לא יכול להרשות לעצמו שמי שאמור לנהל אותו יקדיש את מירב זמנו להתייעצויות עם עורכי דין ויועצים בניסיון לחלץ מזרועות החוק. כל פעם שנראה שאולמרט הגיע לתחתית הוא מוכיח לנו שניתן לרדת נמוך יותר. הציבור לא ישכח לשותפיו הקואליציוניים של אולמרט ולשריו על מדיניות שתיקת הכבשים שבה הם נוקטים אל מול גל החשדות הפלילי נגדו".

ח"כ שלי יחמוביץ' ("עבודה") אמרה כי "דו"ח המבקר חמור ביותר והוא מסביר את המתקפות של ראש הממשלה על המבקר. על ראש הממשלה להשעות עצמו עד לסיום החקירות נגדו שכן אובדן האמון בצמרת שהיא מושחתת מהווה סכנה לדמוקרטיה".

ח"כ אופיר פינס ("עבודה") אמר בתגובה כי "מדובר במסמר נוסף בארון הקבורה של ממשלת אולמרט שכל יום מספקת לנו שערורייה חדשה או השעיה חדשה. ממשלת אולמרט היא ממשלת הישרדות חסרת דרך שעל מפלגת העבודה לצאת ממנה לאלתר".

יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, אמר כי "דו"ח המבקר מצביע על חשדות לשחיתות חמורה ביותר ואין לראש הממשלה ברירה אלא להשעות עצמו ולצאת לחופשה כדי להתמודד עם החשדות הפליליים העולים מן הדו"ח, כמו גם מדו"חות נוספים. אורלב הודיע כי יכנס את הוועדה לביקורת המדינה בימים הקרובים ויזמן את ראש הממשלה עם סמכותו בחוק לדיון בנושא".

ח"כ עמי איילון: "לא ייתכן שראש ממשלה בישראל יכהן כשעננה מתמדת של פרשיות מעל ראשו. על היועץ המשפטי לממשלה לבדוק את הנושא בצורה מהירה ותכליתית כדי להסיר את הספק לכיוון זה או אחר. המלצות המבקר מלמדות כי את העמימות יש להחליף בחקיקה ברורה שתגדיר את המותר והאסור לעובדי ציבור".