לינדנשטראוס על סירוב פרס לביקורת: "בבית הנשיא נוהגים איתנו במדיניות של 'לך ושוב'"

המבקר תקף את סירוב בית הנשיא לאפשר ביקורת במשכן: "בית הנשיא אינו מעל ביקורת" * בית הנשיא: נערוך מכרז לביקורת חיצונית פרטית

"אין גורם בישראל שהוא מעל הביקורת" - כך אמר היום (ד') מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, בדיון שהתקיים בוועדה לביקורת המדינה, בהתייחסו לסירוב בית הנשיא לאפשר למבקר לערוך ביקורת במשכן.

המבקר הודיע באופן נחרץ כי הביקורת במינהל של בית הנשיא תחל ב-1 באפריל, וכי אין בכוונתו לוותר בעניין זה. "לא בודקים את הנשיא, לא בודקים את החלטות הנשיא. אנחנו עושים אותה ביקורת גם בגורמים מבוקרים אחרים, דוגמת כנסת ישראל. יש לנו שיתוף פעולה הדוק ומלא מצד הכנסת בנושא הזה, וכך גם במערכת בתי המשפט, אך בבית הנשיא נוהגים איתנו במדיניות של 'לך ושוב'. לא יכול להיות שגורם מסוים שהחלה ביקורת עליו יחליט לשנות את המצב. אסור לנו לוותר בעניין הזה.

"לצערי, לא נותנים לנו תשובה בזמן, לא נותנים לנו לקיים דיונים, וגם בדיונים שאנשים שלי הולכים אליהם אומרים להם אנשי הנשיא שאין כוונה או רצון לסייע לביקורת המדינה. אני כולי תמיהה. אני לא מאמין שדבר כזה יכול לקרות במדינת ישראל, שאיזשהו גוף שצריך להיות מבוקר, יגיד שהוא מעל כל ביקורת".

יוזמה לא חוקית

המבקר הכחיש את טענות בית הנשיא שלפיהן המבקר לא פעל קודם לכן בבית הנשיא והדגיש כי על-פי החוק מינהל בית הנשיא מצוי בסמכותו של המבקר. לדבריו, הביקורת על מינהל בית הנשיא החלה עוד בימי הנשיא הקודם והמבקר הקודם.

בעקבות דברי מבקר המדינה בכנסת, הוציא בית הנשיא הודעה שלפיה "מנכ"לית בית הנשיא מתכוונת לפנות לביקורת חיצונית פרטית, ובימים אלה נערכים למכרז בנושא".

בהמשך לכך הודיע המבקר: "כוונת מנכ"לית בית הנשיא לפנות ל'ביקורת חיצונית' פרטית (תמורת תשלום), נוגדת את חוקי המדינה וביניהם סעיף 1 לחוק יסוד: מבקר המדינה, שעל-פי ביקורת המדינה נתונה בידי מבקר המדינה".

תרומות לא ראויות

מבקר המדינה ביקר את התנהלותו של נשיא המדינה שמעון פרס בפרשת התרומות שקיבל מחו"ל למימון הפריימריס שלו במפלגת העבודה. פרס קיבל תרומות של 320 אלף דולר משלושה אילי הון: דניאל אברהמס, ברוס רפפורט וחיים סבן. בדו"ח המבקר על התרומות לפריימריס במפלגת העבודה, הוא ציין לגבי פרס: "אין זה ראוי שמועמד פוטנציאלי במערכת בחירות מקדימות יוכל לגייס כספים ללא הגבלה ולקבל תרומות כספיות גבוהות מבעלי הון".

לינדנשטראוס קבע כי "ראוי היה על פרס לשקול החזרת תרומות הכסף לתורמים בעלי ההון או להקימן לקניין המדינה". לדבריו, גם אם התרומות ניתנו שלא בתקופת הבחירות, הרי שהן ניתנו לפרס בעת שכיהן כחבר כנסת, ואז חלו עליו איסורים החלים על חברי כנסת מכהנים.