עובד בכיר בוויטה תובע את החברה: "הם מכריחים אותי לשבת בבית כבר שנה וחצי עם משכורת של 25 אלף שקל בחודש ורכב צמוד"

שמעון מועלם, מנהל מחלקה טכנית בוויטה, לביה"ד: "אני חתום על חוזה אישי לפיו אקבל פיצויי פיטורים של 150% עד 30 ביוני 2008. אם אפוטר אח"כ, אקבל פיצויים רגילים. ההפרש מגיע ליותר מ-500 אלף שקל" * ויטה: "החברה דוחה הטענות מכל וכל"

מה גורם לחברה גדולה לשלם במשך שנה וחצי שכר של כ-25 אלף שקל בחודש לעובד בכיר, ולהורות לו להישאר כל התקופה הזאת בבית? בדיוק בעניין הזה הוגשה השבוע תביעה לבית הדין האזורי לעבודה בנצרת.

שמעון מועלם, מנהל מחלקה טכנית בחברה הבורסאית ויטה-פרי הגליל הממוקמת בחצור הגלילית, טוען כי מאז מלחמת לבנון השנייה הוא אולץ להישאר בבית, מבלי לקבל מכתב פיטורים ומבלי שהפסיק לקבל את שכרו. אפילו את הרכב הצמוד לא לקחו לו.

על פי כתב התביעה, שהוגש על ידי עו"ד גרא פולגר, הסיפור התחיל בזמן מלחמת לבנון השנייה. למרות הנחיות מערכת הביטחון להישאר במרחבים מוגנים, מועלם טוען כי הגיע לעבודה באופן סדיר יחסית אף על פי שלא היה חייב בכך. פעם אחת, כשנסע לאזור המרכז כדי לבקר את משפחתו שנמלטה מאזור ההפגזות, אירעה תקלה במפעל.

מועלם טוען כי תדרך את אנשיו באמצעות הטלפון כיצד לטפל במקרה, אולם אלה לא ביצעו את הוראותיו. מנהל המפעל זעם על כך שמועלם לא הגיע לעבודה, ומאז הוא דורש ממנו להישאר בבית. המנהל סירב על פי התביעה להוציא מכתב פיטורים רשמי, ואף אסר על מועלם לעבוד במקום אחר. פשוט להישאר בבית וליהנות מהכסף.

מהו ההיגיון הכלכלי במהלך? מסתבר שיש כזה, על פי התביעה. מועלם חתום על חוזה אישי, לפיו הוא זכאי לדמי פיצויים בגובה 150% במקרה שמפטרים אותו, כל זמן שהפיטורים נעשים עד ה-30 ביוני 2008. אם הוא יפוטר לאחר מכן, הוא יהיה זכאי לפיצויים רגילים. לטענת עו"ד פולגר, על סמך העובדה שמועלם עובד מעל 40 שנה וכי משכורתו הקובעת גבוהה מ-24.5 אלף שקל בחודש, הרי שההפרש בין פיצויים בגובה 100% לפיצויים בגובה 150% מגיע ל-500 אלף שקל ואף יותר. פולגר סבור כי הנהלת ויטה פשוט ממתינה לפקיעת מועד ההסכם.

"מניפולציות פסולות אלה, הראויות לכל גינוי, אינן יכולות להסוות את המצב המשפטי והעובדתי האמיתי", טוען פולגר, וקורא לבית הדין להכיר בכך שמועלם פוטר לכל דבר ועניין. פולגר מדגיש כי גם אם פסיקת בית הדין תתעכב מעבר למועד פקיעת ההסכם הנוגע לפיצויים מוגדלים, יש לזכות את מועלם בפיצויים מוגדלים רטרואקטיבית. פולגר מלין בעיקר על כך שכפו על מועלם לשבת בבית מבלי לאפשר לו לעבוד - דבר שמהווה לדבריו הפרה של זכות יסוד אלמנטרית. מועלם תובע כעת מיליון שקל פיצויים, בנוסף לפיצוי על עוגמת נפש.

בויטה פרי הגליל מסרו בתגובה כי "החברה דוחה מכל וכל את הטענות של העובד, וכל מה שיש לנו להגיד בנושא יאמר בדיונים המשפטיים המתקיימים בימים אלו".

אגב, השבוע נותק מכשירו הסלולרי של מועלם, אבל הרכב עדיין צמוד אליו חזק. "אנחנו בודקים כל לילה שהמכונית בחניה", מתלוצץ עורך דינו.