פרויקט נוסף שנחשף לאחרונה במסגרת הקומפלקס השאפתני, שמתוכנן לקום באזור הגראונד זירו בניו-יורק, ארה"ב, הוא מרכז התרבות החדש במתחם.
במסיבת העיתונאים, שערכה החברה לפיתוח מנהטן תחתית, נמסר, כי על עיצוב המרכז הופקדה חברת הארכיטקטים הנורבגית Snohetta, כשהמרכז עצמו יוקם בסמוך לאתר ההנצחה, בבניין בן 5 קומות.
עוד נמסר, כי הבניין החדש עתיד להיות גם מקום משכנו של מרכז הציור והרישום של ניו-יורק, השוכן כיום בשכונת סוהו במנהטן.
על פי התכניות, המיצג העיקרי במרכז התרבות יכלול שביל הליכה, שמצדדיו יוצגו יצירות אומנות, המתעדות את המאבק המתמשך של האנושות למען החופש.
הבניין עצמו יוקם על עמודים, שייצרו מעבר תחתון ישיר אל מרכז ההנצחה הסמוך, המתוכנן אף הוא לקום במתחם. בנוסף, על גג הבניין יוקם שטח ציבורי, שישקיף על אתר ההנצחה.
במסיבת העיתונאים נמסר עוד, כי הפרויקט יחל בשנת 2007, והשלמתו צפויה לקראת שנת 2009. במרכז התרבות יושקעו כ-200 מיליון דולר, חלק קטן בלבד מ-12 מיליארד דולר, שיושקעו במתחם הגראונד זירו כולו.
עד עתה הוכרזו 3 פרוייקטים שונים במתחם הגראונד זירו, פרט למרכז התרבות: מגדל החירות שיעוצב על ידי הארכיטקט הישראלי דניאל ליבסקינד, מוזיאון אומנות שאותו יעצב הארכיטקט פראנק גארי, ותחנה מרכזית בעיצוב הארכיטקט הספרדי, סנטיאגו קלטראבה, שהופקד על תכנון הגשר להולכי רגל בכניסה לירושלים במסגרת פרויקט הרכבת הקלה.
במסיבת העיתונאים, המשיך מושל מדינת ניו-יורק, ג'ורג' פטאקי, לספוג ביקורות קשות, לגבי ההאטה המתמשכת בביצוע הפרויקט, כשהפעם הפתיעה אותו גם ביקורת לגבי מרכז התרבות עצמו.
שתיים מקרובות המשפחה של הנספים באסון התאומים ב-11.9.2001, היפנו כלפי פטאקי האשמות קשות, וציינו כי מרכז התרבות כלל לא מנציח את קורבנות האסון, ואין כל סיבה שיקום בסמוך לאתר ההנצחה עצמו.
פטאקי השיב, כי מרכז התרבות צפוי להפוך לאלמנט מרכזי בהנצחתם של קורבנות האסון. בדבריו ציטט פטאקי את קרייג דייקרס, הארכיטקט הראשי של חברת הארכיטקטים השבדית, שהסביר כי ממרכז התרבות אף תתאפשר תצפית מיוחדת לשני המפלים האדירים שמתוכננים באזור, לזכר שני המגדלים שקרסו באסון.
מתכנני מרכז התרבות הוסיפו עוד, כי המבנה יכלול אודיטוריום בן 400 מקומות, וכן מרכז הרצאות בשיתוף עם חברת הסרטים טריבקה, המארגנת את פסטיבל הסרטים המפורסם בניו-יורק. עוד נמסר כי מרכז הציור החדש ישכון בחלקו הצפוני של המבנה.
כך או כך, גם חודש לאחר ההכרזה הרשמית על הקמת מרכז התרבות, העמותות לזכר הנספים באסון התאומים ממשיכות לנהל מאבק עיקש מול הרשויות, ודורשות עדיין להזיז את המרכז ממיקומו בסמוך לאתר ההנצחה.
הטענה המרכזית של העמותות היא, שבתכנון המקורי היה צפוי לקום באותו שטח בדיוק מוזיאון לזכר הנספים באסון, וכך ראוי שייעשה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.