זאת אחת המסורות הוותיקות בשוק ההון האמריקאי. המשקיע הפרטי הגדול מכולם - וורן באפט בן ה-94 - ניצב על במה בעיר הולדתו, אומהה שבנברסקה, מול מאות אלפי אנשים. השבוע, ביום שבת, הוא יעשה זאת בפעם ה-52. אבל הציפייה לאסיפה השנתית של וורן באפט השנה מתוחה מבדרך כלל. בזמן ששוק המניות האמריקאי נאנק תחת לחצי ריביות, חששות למיתון ותנודתיות היסטורית - ברקשייר האת'וויי , חברת ההחזקות של וורן באפט נראית כמו חוף מבטחים. בעוד מדד S&P 500 ירד בכ-6% מתחילת השנה, המניה של באפט זינקה ביותר מ-17% והיא לא רחוקה מרמות שיא כל הזמנים שלה.
● "תמכרו": ההמלצה החריגה של בנק אוף אמריקה למשקיעים. ומי בכל זאת אופטימי?
● כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם

האסטרטגיה של 2008 חוזרת?
בחודשים האחרונים, הרבה לפני שטראמפ הכריז על תוכנית המכסים שלו, משהו השתנה בתיק של וורן באפט. הוא החל לאגור מזומנים בכמויות עתק - 334 מיליארד דולר הצטברו בקופה של ברקשייר האת'ווי עד סוף 2024. יותר מכל חברה אמריקאית אי פעם.
חלק מהסכום האדיר הזה נערם בשיטה "המיושנת", כפי שמכנה זאת באפט: זרם קבוע של רווחים מחברות בנות וקצירת פירות השקעות חכמות מהעבר. בשנה האחרונה, ברקשייר אף האיצה את צבירת המזומנים, בעיקר באמצעות מכירת כשני שלישים מהחזקותיה באפל . בכנס הקודם באומהה טען באפט כי המכירה של מניות אפל לא מלמדת על אובדן אמון בחברה, אלא נועדה לצורכי מיסוי. "אפל היא עדיין היהלום של ברקשייר", אמר באפט לקהל שבו ישב גם טים קוק, מנכ"ל יצרנית האייפונים. ובכל זאת, במבט לאחור קשה להתעלם מהתזמון המוצלח בו בחר האורקל מאומהה להיפטר ממניות אפל. מאז דצמבר האחרון החברה איבדה כטריליון דולר משוויה וירדה בכ-16%.
הפעם האחרונה שבאפט ישב על מאגר עצום של מזומן הייתה במהלך המשבר הפיננסי של 2008. כשהבורסות קרסו, בנקים פשטו רגל והאמריקאים נושלו מנכסיהם - באפט חיפש הזדמנויות. הוא אסף מניות בסיטונאות, כולל השקעה אייקונית בגולדמן זאקס ובחברות ביטוח ותעשייה נוספות. באפט ידוע באסטרטגיה של "להיות פחדן כשאחרים תאבי בצע, ותאב בצע כשכולם פוחדים". לכן, רבים מעריכים כי באפט מכין את עצמו בימים אלה למהלך דרמטי נוסף.
באקונומיסט טענו בשנה שעברה שבאפט פשוט "איבד את מגע הקסם שלו" ושאסטרטגיית ההשקעה שלו מיושנת ואין לה ערך מוסף על השקעה במדד S&P 500. אבל ב-5 חודשים שעברו מתחילת השנה הוכיח באפט לספקנים (שוב) שהוא יודע מה הוא עושה. באסיפת בעלי המניות הקודמת של ברקשייר הת'וואיי, באפט נשאל על אגירת המזומנים, והשיב כי "זה לא שיש לי שביתת רעב או משהו כזה, פשוט דברים לא אטרקטיביים (מניות בשוק) ויש דרכים שזה יכול להשתנות. נראה אם הדברים ישתנו". באסיפה השבוע המשקיעים ינסו לפענח - האם אכן הדברים השתנו והאורקל מאומהה עובר מהגנה להתקפה.

הציטוטים שטראמפ אולי לא יאהב לשמוע
יותר מכל נראה שהאוזניים של כולם יכוונו לנושא אחד - המכסים של דונלד טראמפ. עם ההכרזה על הרפורמה הדרמטית שלו, ניסה טראמפ לרתום את האורקל מאומהה לצידו וטען כי הוא תומך במדיניות. באפט הסתפק בהכחשה כללית: "ישנם דיווחים שמסתובבים כעת ברשתות החברתיות בנוגע להערות שנאמרו לכאורה על ידי וורן באפט. כל הדיווחים הללו שקריים".
התגובה הפומבית הראשונה של באפט על המכסים ניתנה מאוחר יותר, בראיון ל-CBS במרץ, שבו אמר שמכסים נוטים לתרום לעליית מחירים. "למעשה, לאורך זמן, הם מס כמו כל מס אחר. פיית השיניים היא לא זאת שמשלמת אותם!" אמר באפט. "ומה אז? תמיד צריך לשאול את השאלה הזו בכלכלה. תמיד צריך לשאול, 'ומה אז?'". באותו ראיון הוא אף כינה את המכסים "מעשה מלחמה, במידה מסוימת".
כאשר נשאל ע"י CBS על מצב הכלכלה הנוכחי בארה"ב, הוא נמנע מלענות: "אני חושב שזה הנושא הכי מעניין בעולם, אבל אני לא יכול לדבר על זה".
התבטאויות עבר של באפט חושפות עמדה מנוגדת כמעט לחלוטין לזו של הנשיא האמריקאי. בעת הקדנציה הראשונה של טראמפ, באפט הזהיר כי המהלכים האגרסיביים שלו עלולים להוביל לתוצאות שליליות ברחבי העולם. בשנת 2019, על רקע המתיחות החריפה בין ארה"ב לסין, היה באפט אף ברור יותר. "אם תהיה לנו מלחמת סחר, זה יהיה רע לכל העולם", הוא אמר ל-CNBC. "בעולם שמסתגל למשהו שקרוב יותר לסחר חופשי... יותר אנשים יחיו טוב מאשר בעולם עם מכסים משמעותיים ומכסים שמשתנים עם הזמן".
היורש השמרן והתחזית לדוחות
השאלה המרכזית לקראת האסיפה הקרובה תהיה לא רק מה יקרה עם המזומנים, אלא האם ברקשייר תוכל להמשיך להוביל גם בעידן שלאחר וורן באפט. המשקיע הודיע כבר במכתבו האחרון כי יורשו, גרג אייבל יקח את מקומו בקרוב, ורבים בשוק חוששים מההנהגה החדשה. "הוא המנכ"ל האייקוני ביותר בתולדות המנכ"לים", אומר מאייר שילדס, אנליסט ב-KBW. "משקיעים רבים מחזיקים במניית ברקשייר פשוט בגלל וורן באפט". המשקיעים יצפו לראות את אייבל במיקום משמעותי יותר בכנס השנה, וסקרנים לראות האם באפט עצמו ינסה לקדם את התדמית של המנכ"ל הבא.
אייבל, צפוי להמשיך את מדיניות ההשקעות השמרנית של באפט. הוא ידוע כמי שמקדיש תשומת לב רבה לפרטים פיננסיים כמו רמות מלאי ותזרים מזומנים, ומצטייר כמנהל קשוח יותר מבאפט כלפי ביצועים בינוניים. למעשה, תהליך העברת קבלת ההחלטות אליו כבר בעיצומו, והוא מנהל בפועל את רוב פעילויות ההשקעה מחוץ לענף הביטוח.
"חדשות רעות הן החבר הטוב של המשקיע"
המשקיעים בכנס יצפו לתחזית של באפט לכלכלת ארה"ב ובעיקר להכרעה בשאלה שהכי מעסיקה את השוק כעת - האם הכלכלה הגדולה בעולם גולשת למיתון? בפעם האחרונה שמיתון פקד את אמריקה, באפט לא מצמץ. בשיא המשבר הפיננסי העולמי של 2008 הוא כתב מאמר דעה לניו יורק טיימס: "בטווח הקרוב, האבטלה תעלה, הפעילות העסקית תיחלש והכותרות ימשיכו להיות מפחידות. אז... אני קונה מניות אמריקאיות".
מדד S&P 500 המשיך לרדת עוד 5 חודשים אחרי פרסום המאמר, אבל ההשקעות שרכש באפט אז השתלמו. "הפחד שהחברות הבריאות המדינה לא ישגשגו בטווח הארוך הוא פשוט לא הגיוני", הוא כתב בזמנו. "החברות האלה אכן יסבלו מהפרעות זמניות ברווחים, כפי שתמיד קרה. אבל רוב החברות הגדולות יקבעו שיאים חדשים של רווח תוך 5, 10 ו-20 שנה מהיום.
"בקצרה, חדשות רעות הן החבר הכי טוב של המשקיע. הן מאפשרות לך לקנות חתיכה מהעתיד של אמריקה במחיר מוזל". זה אולי מסכם בצורה הטובה ביותר את המשנה של באפט שנראה שרבים בשוק צמאים לה היום.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.