דו"חות הרבעון השני לשנת 2005 של אזורים מקבוצת אי.די.בי, אחת מחברות הבנייה למגורים הגדולות בארץ, עדיין אינם מבשרים את קץ המשבר בענף הנדל"ן. על רקע קריסתה של חברת הנדל"ן מי-ערד והערכות שהמערכת הבנקאית הולכת להדק את חגורת האשראי של חברות הנדל"ן, ממשיכה אזורים לשדר אופטימיות זהירה לקראת המשך השנה, ומקפידה לומר כי אפשר לדבר כיום על "בלימת ההאטה" המתמשכת בענף הבנייה.
אם להסתכל לרגע על הסקטור במבט כללי, העלה סקר החברות של בנק ישראל, כי מתקבלת לראשונה אינדיקציה להתייצבות ברמת הפעילות ברבעון השני. למרות זאת, בענף הבנייה, בניגוד לשאר ענפי המשק, נמשכה ברבעון הראשון הירידה בפעילות החברות והקבלנים.
מהנתונים עולה, כי ברבעון הראשון של 2005, ינואר-מארס, רמת ההשקעות בענף הבנייה היתה נמוכה לעומת הרבעון האחרון של 2004 וגם בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה. בנוסף, הורגשה ברבעון הראשון גם ירידה בתעסוקה בענף הבנייה, הן של ישראלים והן של פועלים זרים ועובדי השטחים.
אינדיקטורים נוספים לגבי הפעילות בענף הבנייה ברבעון הראשון מצביעים על תמונה מעורבת: נתוני שיווק המלט מתחילת 2005 מצביעים על עלייה קלה בפעילות; בביקוש לדירות חדשות נמשכת מגמת הירידה, שהתבטאה בעיקר בירידה במכירת דירות חדשות החל מהרבעון השלישי של 2004; מתחילת השנה נמשכת הירידה של מספר התחלות הבנייה לעומת התקופה המקבילה, הן בבנייה למגורים והן בבנייה שלא למגורים.
הנתון היחיד ממנו ניתן לשאוף מעט עידוד הוא, כאמור, הציפייה לשיפור מצב הסקטור בעתיד, על רקע השיפור הכללי המשמעותי במצב המשק. הנתונים הרשמיים בהקשר זה מלמדים, כי ציפיות הקבלנים וחברות הבנייה לגבי המשך הפעילות בעתיד מצביעים על התייצבות ברמת הפעילות, כשגם במבט כללי טרם מדברים בענף על צמיחה, אלא על בלימת ההאטה.
גידול בהכנסות, ירידה ברווח
בשורה העליונה רשמה אזורים גידול של 9.4% בהכנסותיה מבנייה למגורים ברבעון השני, אשר הסתכמו ב-210 מיליון שקל. עם זאת, הכנסות החברה מבנייה למגורים במחצית הראשונה של השנה הסתכמו ב-335 מיליון שקל, לעומת 357 מיליון שקל במחצית המקבילה, קיטון של 6%.
החברה הוסיפה, כי בסיכום המחצית הראשונה נמכרו 330 יחידות דיור תמורת 290 מיליון שקל, זאת לעומת 340 יחידות דיור שנמכרו במחצית המקבילה תמורת 280 מיליון שקל.
תחום הנדל"ן המניב יצר לחברה הכנסות של 14 מיליון שקל ברבעון השני, שיפור של 7.5% לעומת הרבעון המקביל, אשר נבע מאיכלוס של מבנה המשרדים בקניון קרית אונו ומתחילת השכרתו של מבנה משרדים בלונדון. היקף הנכסים המניבים של אזורים בארץ ובחו"ל, נכון לתום הרבעון, מסתכם ב-80 אלף מ"ר, ובתפוסה של 85%. המבנים להשכרה רשומים במאזן החברה בעלות של 802 מיליון שקל.
בשורת הרווח הגולמי בענף הבנייה למגורים הציגה החברה שיפור במונחים אבסולוטיים וגם במונחי שולי הרווח. החברה מסרה, כי הרווח הגולמי תפח ב-55% לעומת הרבעון המקביל, ועמד על 45 מיליון שקל. שולי הרווח הגולמי עמדו על 19% מהמכירות, לעומת 12% מהמכירות ברבעון המקביל. הרווח הגולמי במחצית 2005 הסתכם ב-70 מיליון שקל, ושולי הרווח עמדו על 17%.
הרווח התפעולי של אזורים צמח ב-86% לעומת הרבעון המקביל לרמה של 33 מיליון שקל. בסיכום המחצית הראשונה רשמה החברה רווח תפעולי של 47 מיליון שקל, גידול של 26% לעומת נתוני המחצית המקבילה.
מדו"חות החברה עולה עוד, כי הוצאות המימון של החברה תפחו ברבעון האחרון ב-25% לרמה של 18.1 מיליון שקל, לאור התשלומים על האג"ח שהנפיקה החברה לאחרונה.
בשורת הרווח הנקי רשמה אזורים קיטון של 27% לעומת הרבעון המקביל, במונחי פרו-פורמה, כשהרווח עצמו עמד על 11 מיליון שקל. בהקשר זה נציין, כי ברבעון המקביל רשמה החברה רווח הון של 15 מיליון שקל עקב הכנסות מיסים חד-פעמיות ורווח הון מהנפקת חברת הנדל"ן המניב GTC הפועלת במזרח אירופה. אגב, תרומתה של GTC לרווחי אזורים ברבעון השני התכווצה ל-7 מיליון שקל, לעומת 16 מיליון שקל ברבעון המקביל. הנתונים מראים עוד, כי הרווח הנקי במחצית הראשונה של השנה הסתכם ב-20 מיליון שקל.
מדו"חות תזרים המזומנים של החברה עולה, כי במחצית הראשונה של 2005 נבע לקבוצה תזרים מזומנים חיובי מפעילות שוטפת של 31 מיליון שקל, לעומת תזרים של 68 מיליון שקל במחצית המקבילה. ברבעון השני של 2005 ייצרה אזורים כ-13 מיליון שקל מפעילותה השוטפת, לדבריה על רקע תשלומים עבור קרקעות. ההיקף הכספי של הקרקעות שברשות החברה עומד, נכון לתום הרבעון, על כמיליארד שקל, גידול מינורי לעומת נתוני המחצית המקבילה.
נכון לתום המחצית הראשונה של 2005 נסחרת אזורים לפי שווי של 308 מיליון דולר, לאחר ששווייה טיפס ב-7% מתחילת השנה. אזורים מנהלת כיום 21 פרויקטים בתחום הבנייה למגורים, הכוללים כ-2,000 יחידות דיור, כ-870 מתוכם כבר נמכרו. החברה מסרה עוד, כי מתחילת 2005 היא החלה בשיווק של 260 יחידות דיור ב-4 פרויקטים חדשים, המרכזיים שבהם בנתניה ובהרצליה.
מאיצים את קצב הבנייה
מהתבטאויות ראשי החברה ומהנתונים אותן היא מוסרת עולה, כי אזורים מתכננת להתחיל במספר לא מבוטל של פרויקטים בהמשך 2005, כחלק מההיערכות להתאוששות האפשרית של השוק. בין היתר מתכננת החברה הקמת שכונות מגורים חדשות במערב ראשון לציון, רמת השרון, רח' דוד המלך בירושלים, נשר ושכונת "הפרפר" בקרית ביאליק. היקף הבנייה הכולל של הפרויקטים החדשים צפוי להסתכם ב-3,000 יחידות דיור.
מהלך נוסף אותו ביצע החברה לאחרונה הוא הגדלת האחזקה בחברת הנדל"ן המניב GTC הפועלת במזרח אירופה, תוך השקעה של 9 מיליון דולר. כיום מחזיקה אזורים ב-23% מ-GTC, הנמצאת בשליטת קבוצת קרדן, וכן במניות נוספות בחברות הבנות של GTC, הפועלות אף הם במזרח אירופה ובמדינות יוגוסלביה לשעבר.
מאזנה של אזורים בתום המחצית הראשונה של 2005 עומד על 3 מיליארד שקל, וממומן ע"י הון עצמי של 1.1 מיליארד שקל. בקופת המזומנים של החברה 160 מיליון שקל, ומצבת ההתחייבויות ארוכות הטווח עומדת על 1.35 מיליארד שקל.
בתחום הנדל"ן המניב עוסקת החברה בהשקעה, רכישה והקמה של נכסים והשכרתם לשימושים עסקיים בארץ ובחו"ל. פעילות אזורים בתחום הנדל"ן המניב בישראל נסמכת על הגרעין היזמי והניהולי המשמשים את החברה לפעילות בתחום הבנייה למגורים. בחו"ל פועלת החברה במרכז ומזרח אירופה, באמצעות האחזקה בחברת GTC, ובאנגליה.
החברה, אשר נחשבת יחד עם שיכון ובינוי לאחת הגדולות בתחום הבנייה למגורים בשוק המקומי, מנוהלת כיום ע"י דוד לב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.