הבנק המרכזי בסין הוציא בשבוע שעבר הודעת אזהרה המופנית לשוק הנדל"ן ולבנקים, לפיה על המלווים להדק את תנאי האשראי ליזמים ולרוכשי דירות יוקרה, במטרה למנוע יצירת בועה בשוק המגורים. הבנק המרכזי פרסם את הדו"ח השנתי שלו על סקטור הנדל"ן, בצל הודעה של הממשלה כי ימשכו המהלכים לצינון השוק, על אף ההאטה בעליית מחירי הדיור.
רק פחות מ-5% מסך ההלוואות לדיור שהעניקו הבנקים הממשלתיים בסין היו חדלות פירעון, אך הבנק המרכזי הכריז כי המלווים נוטלים סיכון פוטנציאלי משום שיזמים נלהבים לבנות פרויקטים לדיור יוקרה, הנחשבים מסוכנים יותר, ומתעלמים מהביקוש של מעמד הביניים. "על הבנקים למנוע סיכונים פיננסיים הנובעים מסקטור הנדל"ן על-ידי אימוץ רגולציה של בדיקות קפדניות יתר בתהליכי מתן ההלוואות", נאמר בהודעה.
ממשלת סין נקטה בסדרת צעדים לצינון שוק הנדל"ן בחודשים האחרונים, לרבות הטלת מס על מכירת בתים שנרכשו זמן קצר לפני המכירה, העלאת ריבית המשכנתאות והגדלת ההון העצמי הדרוש כדי ליטול משכנתא.
עודף הזהירות הוא לקח מהמשבר של אמצע שנות ה-90, עת התפוצצה בועת הנדל"ן בסין שהותירה חובות אבודים במיליארדי דולרים בסקטור הנדל"ן. מצבת יתרת ההלוואות צפויה להסתכם בסוף 2005 בסכום עתק של 383 מיליארד דולר - עלייה של 12% לעומת חודש מארס 2005. כ-60% מסך ההלוואות לסקטור מיועדות לענף המגורים.
לדברי הבנק המרכזי הסיני, בועות כבר נוצרו בנכסי היוקרה בערים הגדולות,, כגון שנחאי, בה נרשמו עליות מחירים חדות מאוד בשנים האחרונות. "משקיעים זרים נמשכים לעליית המחירים הרצופה ולציפייה לתיסוף בשער היואן, ומזרימים סכומים גדולים לשנחאי, בייג'ין וערים נוספות בהן השוק חם", אמר הבנק.
משקיעים זרים הזרימו 2.95 מיליארד דולר לשוק הנדל"ן בשנחאי לבדה בשנת 2004, עלייה של 24% לעומת 2003. בחודשיים הראשונים של 2005 נרשם זינוק חד של 73% בהשקעות זרים בפלח שוק מגורי היוקרה בעיר, בו המחירים מגיעים ל-1,350 דולר למ"ר ויותר.
עם זאת, ישנן ספקות רבים האם צעדי הממשלה לצינון השוק יעילים. "הצעדים המאקרו-כלכליים בקושי יוכלו להשיג את מבוקשם אם סקטור הנדל"ן יכשל בהשגת נחיתה רכה במהלך המחצית השנייה של 2005. הסימנים מראים, כי היזמים ואפילו השלטונות המקומיים מתנגדים ליוזמת הממשלה לצינון השוק", כך צוטט מקור רשמי בעיתון כלכלי מקומי. "הסיכונים הפיננסיים יתגברו ככל שתתנפח הבועה, ויוכלו לגרום לתנודות חדות בכלכלה הסינית", נכתב.
אחד המדדים הטובים ביותר למחירי הדיור בסין הוא מדד השיור בשנחאי. המדד ירד בחודש יולי ב-2.82% בהשוואה לחודש יוני, הירידה החדה ביותר מאז דצמבר 1999. מכאן אפשר אולי להסיק, כי עליות המחירים החדות הסתיימו לעת עתה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.