שליט אבו דאבי מתיר לאזרחים לרכוש אדמות בעת שהכלכלה פותחת שעריה

לאחר שהשליט ביטל ב-13 באוגוסט חוק, שהתיר רק לבני המשפחה המלכותית או לשותפיהם להחזיק באדמות

אזרחי אבו דאבי, מהאנשים העשירים ביותר בעולם, יכולים לרכוש מעתה בתים בלי אישור מלכותי, לראשונה זה 34 שנים.

שייח' חליפה בין זייאד אל נייהן, נשיא איחוד האמירויות ושליט הבירה אבו דאבי, ביטל ב-13 באוגוסט חוק שהתיר רק לבני המשפחה המלכותית או לשותפיהם להחזיק באדמות.

השינוי צפוי להביא לפריחה בשוק הנדל"ן בעיר, ש-250,000 תושביה נהנו בשנה שעברה מהכנסה שנתית של 115,000 דולר לנפש מרווחי הנפט.

הצו בנוגע לאדמות הוא הצעד הגדול ביותר שננקט עד עתה לפתיחת כלכלת אבו דאבי, מאז פטירת שייח' זייאד בין סולטן אל נייהן, ששלט בנסיכות 40 שנים. איחוד האמירויות, שהוקם ב-1971, נהנה ממחירי השיא של הנפט וממיליארדי דולרים המושקעים בנכסים.

הזכות לרכוש אדמות "טובה לכלכלה ויוצרת הזדמנויות נוספות למקומיים", אמר ראשיד דרוויש אל קטבי, שמשפחתו חיה באבו דאבי זה שלושה דורות, בראיון שנערך ב-16 באוגוסט. "נדרשו 25 שנות דיונים כדי להגיע להחלטה הזו. אם לא היינו עושים זאת עכשיו, לא היינו עושים זאת אף פעם".

אבו דאבי מפיקה כ-90% מ-2.4 מיליון חביות נפט, המופקות מדי יום באיחוד האמירויות, מפיקת הנפט השישית בגודלה באופ"ק. הנסיכות היא מפיקת הנפט הרביעית בגודלה במזרח התיכון, אחרי ערב הסעודית, איראן וכוויית.

אזרחי אבו דאבי דורגו אשתקד כערבים העשירים ביותר על פי ההכנסה מנפט לתושב. בהשוואה אליהם, תושבי קטאר קיבלו מהכנסות הנפט 37,000 דולר לנפש, ותושבי ערב הסעודית קיבלו 6,000 דולר לנפש.

חברת מידל איסט סטרטג'י אדווייזורס הפועלת מדובאי מעריכה, כי אוכלוסיות אבו דאבי וקטאר מונה 250,000 נפש, ואוכלוסיית ערב הסעודית מונה 17.5 מיליון נפש.

כלכלת איחוד האמירויות צמחה ב-7.4% בשנה שעברה, עם עליית מחירי הנפט. אלא שחוסר הגיוון הכלכלי עלול להותיר את מפיקות הנפט הערביות פגיעות לשינויים במחירי האנרגיה.

ב-1998, הצטמקה כלכלת ערב הסעודית ב-10.8% אחרי שמחירי הנפט צנחו מתחת ל-10 דולר לחבית.

המשפחה השלטת באבו דאבי ביטלה את הזכות לקנות ולמכור אדמות בתחילת שנות השבעים, אחרי שמגרשים חסרי ערך נמכרו במחירים מופרזים לבדווים המקומיים שהיגרו אל העיר מהמדבר, אמר אל קטבי, שבבעלותו בניין דירות בן 30 קומות בדובאי השכנה, שכבר התירה בעלות פרטית על אדמות.

אל קטבי הוא גם דירקטור בבנק יוניון נשיונל באבו דאבי.

איחוד האמירויות היא פדרציה חופשית של שבע נסיכויות, שהתאחדו בעקבות פינוי הכוחות הבריטיים ב-1971. שבע האמירויות, הנשלטות כל אחת על ידי משפחה מלכותית מקומית, שמרו כל אחת על הסמכות לקבוע לעצמן את חוקי הרכוש שלהן.

בחמש השנים האחרונות, הודיעה חברת Emaar Properties, חברת פיתוח הנדל"ן הציבורית הגדולה ביותר במזרח התיכון, הנשלטת על ידי המשפחה השלטת בדובאי, על פרויקטים המסתכמים ביותר מ-20 מיליארד דולר.

הון עגורנים

לתושבי אבו דאבי יש סכומי כסף ניכרים פנויים להשקעה בעקבות הכפלת מחירי הנפט בשנתיים האחרונות והעובדה שהם חצו את רמת 60 הדולר לחבית, והעלו את הכנסות האמירויות לכ-150 מיליון דולר ביום.

המדד הכללי של הבנק הלאומי של אבו דאבי הוכפל כמעט השנה. זהו המדד בעל הביצועים הטובים ביותר מבין 80 מדדים, שבלומברג עוקב אחריהם.

חברת בלפור ביטי מלונדון, מולטיפלקס גרופ וגרינאקר קונסטרקשן מסידני, חטיבה של אבנג' מיוהנסבורג, פועלות באיחוד האמירויות ועשויות להרוויח מהגאות בהשקעות בנדל"ן באבו דאבי.

בלפור זכתה בנובמבר בחוזה לבניית מרכז הקניות הגדול ביותר בדובאי. מרכז הקניות יהיה חלק ממתחם הכולל מגדל משרדים בגובה 700 מטרים, שיהיה המגדל הגבוה בעולם.

הפריחה בבנייה בדובאי הפכה את הנסיכות בת מיליון התושבים לביתם של 7% מהעגורנים בעולם, על פי דו"ח של דויטשה בנק מה-16 במאי.

הווארד נאטל, 49, שמעריך עבור המיזם המשותף של גרינאקר בדובאי את עלות הפרוייקטים לבנייה, אומר כי יידרשו לקבלנים עשר שנים לסיים את כל הפרוייקטים המתבצעים כעת באזור.

הנפקות ראשונות של נדל"ן

"יש לזה פוטנציאל של גיאות חדשה בבנייה", אמר נאטל, שעובד באמירויות מאז 1996, בראיון מה-14 באוגוסט. "כל עוד מחירי הנפט כל כך גבוהים איני צופה שום ירידה בצמיחה כאן. אנחנו מוצפים בעבודה".

בתשעת החודשים האחרונים הציעו משקיעים באמירויות לרכוש מניות בשווי של 166 מיליארד דולר בהנפקות הציבוריות הראשונות של אלדר פרופרטיז ושל שורון ריל אסטייט, בין היתר, גם בגלל ציפיות שהממשלה תתיר בעלות פרטית על נדל"ן.

שתי החברות מאבו דאבי גייסו לבסוף 600 מיליון דולר במכירת מניותיהן.

אלדר משקיעה 15 מיליארד דולר בבניית עיר שתוכל לאכלס עד 120,000 תושבים בחוף אל ראהה באבו דאבי. ביוני דיווחה החברה, כי מכרה 363 וילות במיזם במהלך 45 הדקות הראשונות מהרגע שנפתחו משרדי המכירות.

חוק הנכסים החדש של אבו דאבי מאפשר גם לזרים לחכור רכוש ל-99 שנים. משקיעים כבר הוציאו מיליארדי דולרים על דירות יוקרה ועל ווילות בדובאי.

אקסל קנופס, 35, מנהל הפיתוח העסקי של רויאל דאטש/של בערב הסעודית, רכש באפריל 2004 בית בן ששה חדרי שינה בדובאי, תמורת 517,000 דולר. ערך הנכס הוכפל מאז, לדברי קנופס, אזרח גרמני הנוסע למשרדו בריאד מדובאי.

"אם אמכור את הבית, זה יהיה כדי לממש את הרווח ולקנות משהו טוב יותר," אמר קנופס בראיון טלפוני ב-17 באוגוסט.