תמיכה לשיטת "משכנתא הפוכה": המשנה לנגיד בנק ישראל מעריך כי היא תפחית עוני הקשישים

במשכנתא הפוכה, קשיש בעל דירה מקבל הלוואות חודשיות, שנפרעות ממכירת הדירה רק לאחר מותו

משכנתא הפוכה יכולה לסייע לקשישים. כך קובע המשנה לנגיד בנק ישראל, ד"ר מאיר סוקולר, במבט כלכלי, הביטאון הפנימי של בנק ישראל לאוגוסט.

לדברי סוקולר, שכלול שוק ההון עשוי לתרום לחלוקה שוויונית יותר של העוגה הלאומית, על-ידי הגדלת העוגה ועל-ידי הפחתה משמעותית של העוני בקרב האוכלוסייה המבוגרת.

סוקולר מעריך, כי "המשכנתא ההפוכה" יכולה לסייע ל-60% מהקשישים העניים, שהם בעלי דירות, ושמקור הכנסתם העיקרי הוא קיצבת הזיקנה 1,100-1,500 שקל לחודש.

על-פי נתוני הלמ"ס אוכלוסיית העניים הקשישים בני 65 ויותר מונה 709 אלף נפש, 11% מהעניים בישראל.

סוקולר מציין, כי בארה"ב ובמדינות מערביות נוספות ההסדר מאפשר לקשישים להפוך את שווי דירותיהם להכנסה שוטפת לשארית חייהם, בלי שיצטרכו לעזוב את הדירה.

"משכנתא הפוכה", היא הלוואה הניתנת לקשיש בקיצבה חודשית או כקו אשראי, כאשר הביטחון היחיד נגדה הוא הדירה שבבעלותו.

סוקולר מציין, כי בניגוד למשכנתא רגילה, יתרת הלוואת המשכנתא ההפוכה, הולכת וגדלה עם הזמן, והיא מוחזרת כולה, כולל הריבית, בבת אחת, בדרך כלל על-ידי יורשי הקשיש, לאחר פטירתו.

אם היורשים אינם מחזירים את ההלוואה, החברה שנתנה אותה תוכל לממש את הדירה. סך החזרי ההלוואה כולל הריבית, אינו יכול לעלות על ערך הדירה בעת מתן ההלוואה.

סוקולר לא מתעלם מאי-הוודאות בפני החברה הנותנת את ההלוואה:

* ערך הדירה העתידי. בנוגע לאי-הוודאות לגבי שווי הדירה לאחר מות הקשיש אומר סוקולר כי יש כמה דרכים להקטנתה, אחת מהן הכרה בריבית על המשכנתא ההפוכה כהוצאה לצורכי מס. באגף התקציבים ובשלטונות המס יש התנגדות להכרה בריבית על המשכנתא לצורכי מס.

* תוחלת חיי הקשיש. בגלל עליית תוחלת החיים, הקשיש חי שנים רבות יותר, ההלוואה גדלה ועימה הסיכון לחברה הנותנת את המשכנתא ההפוכה. לדברי סוקולר, הלוואות למשתתפים רבים יקטינו את הסיכון.

סוקולר טוען עוד, כי המשכנתא ההפוכה תיצור אפיק חיסכון נוסף המתאים למשקיעים מוסדיים שונים, בהם קרנות הפנסיה. כלומר מדובר באפיק המשכלל את שוק ההון.