הריטים כובשים גם את תאילנד: שתי הנפקות חדשות באוגוסט

הבעיה: הקרנות התאילנדיות אינן יכולות לרכוש בניינים חדשים או ללוות כספים לפני גיוס הכספים מהמשקיעים

שתי קרנות חדשות להשקעה בנדל"ן, שהושקו בחודש שעבר בתאילנד, הקפיצו את שווי השוק של סך הקרנות ב-50%, אך לדברי פרשנים ידרשו עוד הקלות רגולטוריות כדי להביא לפריחת הקרנות בתאילנד, כפי שהן משגשגות בסינגפור, ביפאן ובדרום קוריאה.

בעקבות מדינות נוספות במזרח אסיה, גם תאילנד יצרה קרנות השקעה בנדל"ן בעקבות המשבר הפיננסי שפקד את האזור בשנים 1997-8, במטרה לסייע לחברות במצוקה לממש נכסים במחירים סבירים. הקרנות בהן מדובר דומות לריטים (REIT) המקובלות בעולם בכך שהקרנות אינן משלמות מס חברות אם הן מחלקות לפחות 90% מהרווחים כדיבידנדים למשקיעים (בינואר 2006 יחלו לפעול ריטים גם בישראל, עם אותה מגבלה של 90% לדיבידנדים).

הייחודיות של הקרנות התאילנדיות היא המגבלה לפיה הקרנות אינן יכולות לרכוש בניינים חדשים או ללוות כספים לפני גיוס הכספים מהמשקיעים - מגבלה הפוגעת בסיכויי הצמיחה שלהן. כתוצאה מכך, עד לחודש שעבר נרשמו רק 5 קרנות נדל"ן, המנהלות תיקים בשווי כולל של 438 מיליון דולר בלבד.

למרות מגבלות אלה והקריאות לבטל אותן, מנהלי הקרנות אופטימיים לגבי סיכויי הקרנות לגדול ולהתפתח, לאור הצלחתן במדינות אסיה. במהלך חמש השנים האחרונות הכפילו קרנות הנדל"ן האסיאתיות את נכסיהן פי 6, ל-140 מיליארד דולר בסה"כ.

קרן חדשה שהושקה בשבוע שעבר היא CPN ריטייל פרופרטי, עם נכסים בשווי 265 מיליון דולר, בהם שני מרכזי קניות בבנגקוק, וקרן נוספת היאBaan Sansiri, עם נכסים בשווי 21 מיליון דולר, שהם 25 בתי יוקרה. הקרנות מניבות 7%-8% בשנה, בעוד התשואה על אג"ח ממשלתי ל-10 שנים עומדת על 4.9% בלבד - אכן השקעה אטרקטיבית. עודף התשואה של הקרנות על אג"ח ממשלתי עומד על כ-2% גם ביפאן ובסינגפור, אך במדינות אלה לקרנות יש חופש פעולה לרכוש נכסים נוספים במטרה לשפר את תשואותיהן.

תיק נכסים גדול יותר נותן מרווחי רווח גדולים יותר לקרנות הריט, ובגלל שהן גדולות יותר מהקרנות התאילנדיות - נכסים גדולים יכולים לעבור ידיים בלי לפגוע במחירם. הקרנות הגדולות בתאילנד, סנטרל פטאנה וטיקון פרופרטי (42 מיליון דולר), הן המבוקשות ביותר לאור יכולתן לרכוש בקלות נכסים מהספונסרים שלהם - טייקוני נדל"ן.

קרנות פנסיה נוטות לחבב את הריטים הודות לתשואות הגבוהות שלהם וליציבותם, אך בתאילנד מנהלי הקרנות דווקא לא פונים למשקיעים המוסדיים אלא למשקי הבית, הסובלים מריבית שפל על פקדונותיהם בבנקים. מנהלי הקרנות לוטשים עיניים להר הבאטים שבפקדונות, ששוויו 121.6 מיליארד דולר, ומנסים להסיט אליהם שבריר אחוז מכספים אלו. הקרן החדשה סאנסירי הוקמה לתקופה של 5 שנים בלבד, ובבעלותה כאמור 25 בתים, מרביתם מושכרים לזרים תמורת 200-300 דולר לחודש בממוצע לבית. קרן סנטרל פטאנה גייסה, על-פי דיווחים, משקיעים אוסטרליים.

למרות שמרכזי הקניות והמשרדים של בנגקוק עשויים להיות אטרקטיביים עבור משקיעים, מעטים מהם צפויים להיכלל במסגרת קרן השקעה בנדל"ן. מרביתם נמצאים בבעלות בעלי קרקע קטנים, ולכן אם הרגולטורים לא יאפשרו לקרנות לרכוש אותם - הם יישארו מחוץ למשחק.