בשלהי כהונתו כנגיד האמריקני, לאחר שנים רבות בתפקיד, השתמש בשבוע שעבר, יו"ר הפדרל רזרב, אלן גרינספן, במילים החריפות ביותר עד כה לתיאור מצבו שוק הנדל"ן לדיור האמריקני ולעליית המחירים הנמשכת בשוק זה.
גרינספן תיאר את ה'בום', דהיינו עליית המחירים הניכרת בשוק הדיור האמריקני, כאי יציבות וחוסר איזון כלכלי, העשויים להסתיים באופן רע ביותר לכלכלה האמריקנית.
בנאום מוכן מראש שנשא בפני בכירי הבנק המרכזי האמריקני, אמר גרינספן, כי המחירים הגואים בנדל"ן לדיור בארה"ב נבעו בין היתר בשל ביקוש לפרמיות סיכון נמוכות על ידי המשקיעים. גרינספן הוסיף, כי עליית מחירי הנכסים "לעיתים תכופות מדי נתפסת על ידי השוק כמבנית וקבועה".
"ההיסטוריה לא היטיבה עם הכלכלות לאחר תקופות ארוכות מדי של פרמיות סיכון נמוכות", הוסיף הנגיד האמריקני.
גרינספן התריע, כי מחירי הנכסים עשויים ליפול, במידה והמשקיעים יהפכו לזהירים וידרשו ריביות גבוהות יותר. "מה שהם תופסים כנזילות 'שופעת' עשוי בקלות להיעלם", אמר גרינספן.
"כל מהלך של עלייה בזהירות של המשקיעים מעלה את פרמיות הסיכון וכתוצאה מכך, מפחיתה את מחירי הנכסים ומזרזת 'הנזלה' של החוב שנתמך במחירי בתים גבוהים יותר", אמר הנגיד האמריקני.
גרינספן הביע אופטימיות כי ההתאמות בשוק יכולות להיעשות בהדרגתיות וכי ניתן להימנע ממיתון.
"אנו יכולים לשמר רמה הולמת של גמישות, כמה מסיבות חוסר שיווי המשקל בכלכלה האמריקנית, בייחוד הגירעון המסחרי וה'בום' בשוק הדיור, ניתנות לתיקון במספר התאמות במחירים, בשיעור הריבית ובשער החליפין", אמר גרינספן בנאומו.
גרינספן הוסיף כי הגירעון הפיסקלי ומדיניות המגן על תעשייה מקומית מאיימים על מידת הגמישות של המשק האמריקני.
יו"ר הפד, אשר מתוכנן לעזוב את כיסאו בסוף ינואר הקרוב, אמר כי אומדני הבנק המרכזי, כמו גם המדיניות המוניטרית, מושפעים יותר ויותר מהשינויים במחירי הנכסים, כגון מניות, אג"ח ונדל"ן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.