בעוד ניו-אורלינס נאבקת בנזקי ההוריקן קתרינה, ובמים אשר שטפו את העיר ורוקנו אותה מיושביה, מתחיל להציף אותה מבול חדש: שיטפון של קבלנים, מחפשי הזדמנויות וספקולנטים.
כולם מייחלים לפרוס לעצמם נתח מעוגת הסיוע האדירה, שמייעד ממשל בוש לעיר ההרוסה ולערים פגועות אחרות לאורך חוף מפרץ מקסיקו.
הכול מתבססים על התחייבות הנשיא האמריקני למבצע השיקום הגדול ביותר שנעשה אי פעם לשיקומה של העיר הססגונית לשעבר.
המגזין "ניוזוויק" מגלה בגיליונו האחרון את פרטי הסיוע השופע שצפוי להגיע לאזור החרב כ"צונאמי של הוצאות". עד עתה אישר הקונגרס האמריקני 62 מיליארד דולר לצרכי סיוע ושיקום מיידיים. לפי הערכות של פקידי ממשל ומחוקקים, בסופו של דבר, יוקצבו לאזור מפרץ מקסיקו כ-200 מיליארד דולר, בערך הסכום שהוציא ממשל בוש עד עתה על המלחמות באפגניסטן ועיראק.
כפי שקרה בבגדאד ובקאבול, אלה שנהנים בראשונה מגשמי הברכה של תקציבי הסיוע לניו-אורלינס רבתי הם התאגידים בעלי הקשרים הפוליטיים הנכונים.
אולם, לא הכל אופטימיים לגבי הגידול בפעילות הקבלנית באיזור ניו אורלינס בעקבות ההוריקן כחלק ממאמצי השיקום.
בסטנדרד אנד פורס צופים, שהגידול בפעילות יהיה זמני.
ספקיות עצים וחברות מוצרי יער, המייצרות עצים לתעשיית הבנייה בארה"ב, נהנו לאחרונה מעליות ניכרות בשערי מניותיהן על רקע ציפיות המשקיעים, כי החברות ירוויחו משיקומו של איזור מפרץ מקסיקו בדרומה של ארה"ב, לאחר נזקי קתרינה, שהרחיבו למעשה את העיר ניו אורלינס.
ואמנם, דיווחים על זינוק בביקוש לנדל"ן באיזור הפגוע, הולכים ורבים לאחרונה, במקביל לעלייה במחירי הבתים מעבר לאיזור שנפגע בסופה.
אולם, האנליסטים בחברת הדירוג הבינלאומית סטנדרד אנד פורס מאמינים, כי הצד השלילי במגמת מחירי הנדל"ן בארה"ב, לחברות החשופות למגמות אלו, יעפיל על הדחיפה ממאמצי הבנייה פוסט הוריקן קתרינה.
זאת על רקע עלייה במחירי האנרגיה בעולם, והאטה צפויה במספר התחלות הבנייה במשק הגדול בעולם.
האנליסטים בסטנדרד אנד פורס צופים, כי מספר התחלות הבנייה בארה"ב ייפול משיא כל הזמנים בו הוא נמצא כיום, וירשום ב-2006 ירידה של 8.8% ביחס למספר התחלות הבנייה ב-2005. לא רק זאת אלא, שלהערכת הכלכלנים ב-S&P, גם ב-2007 תמשך המגמה עם ירידה נוספת של 4.8%.
האנליסט סטוארט בנוואי, מ-S&P, אומר כי "מספר הבתים שייבנו בעקבות 'גורם קתרינה' ישפיע במידה מועטת על מניות החברות המייצרות את המוצרים המשמשים לבנייה". "זאת", אומר בנוואי, "גם באם שיקום נזקי הוריקן קתרינה יוסיף 1% או 2% לסך התחלות הבניה בארה"ב ב-12 החודשים הבאים".
בנוואי מוסיף ומציין, כי חברות אלו יממשו רווחים מעטים, אם בכלל, לטווח הארוך מגידול זמני זה לאחר קתרינה בהתחלות הבניה בארה"ב.
בנוואי מציין בהקשר זה את החברות לואיזיאנה פסיפיק (סימול: LPX), למנייתה הוא מעניק המלצת 'החזק', ו- Weyerhaeuser (סימול: WY), למנייתה הוא מעניק המלצת 'מכור'.
שתי החברות, לדברי בנוואי, אחזו בנתח שוק משמעותי בשוק מוצרי העץ לבנייה.
נציין כי מאז היכתה קתרינה את חופי ארה"ב זינקו מחירי מוצרי העץ לבנייה בשיעור של בין 12% ל-30%. בדר"כ, מציין האנליסט ב-S&P, עליית מחירים במוצרים מובילים תשפיע לחיוב על תוצאות החברה. אולם, ההתייקרות האמורה לא סייעה ל- Weyerhaeuser וללואיזיאנה פסיפיק, שמרגישות את עוקצה של התייקרות מחירי האנרגיה בעולם, ובראש ובראשונה מחירי הנפט הגולמי והדלקים, דבר אשר הוביל לייקור הייצור של החברות, כמו גם ההובלה.
ב-S&P מאמינים, כי מחירי האנרגיה יוותרו ברמתם הגבוהה, אם כי ברמה נמוכה מרמות השיא אותם רשמו מיד לאחר שקתרינה פגעה בניו אורלינס וסביבותיה, כשמחיר חבית נפט גולמי יעמוד, להערכתם, בסוף השנה על רמה של 62 דולר לחבית, בטרם יירד לרמה של 52 דולר לחבית בסוף 2006.
אף שהביקוש למוצרי עץ לבנייה עלה, וגם שמחירי מוצרים אלו עלה אף הוא, העלות הייצור של מוצרים אלו טיפסה אף היא, כך שהעתיד לא הפך לוורוד יותר לחברות מוצרי העץ לבנייה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.