דירקטוריון גרנית הכרמל החליט להקפיא את עסקת מכירת הנדל"ן לקרן הבריטית בעקבות מכירת סונול לקבוצת דור אלון

החברה חתמה בחודש אפריל על הסכם מכירת חלק ניכר מנכסי הנדל"ן שלה תמורת 200 מיליון דולר לקרן London and Regional Properties * אם העסקה למכירת סונול לדור אלון לא תצא לפועל, עשויים בגרנית להפשיר את עסקת הנדל"ן

דירקטוריון גרנית הכרמל, שהתכנס השבוע, החליט להקפיא את עסקת מכירת נכסי הנדל"ן לקרן הבריטית London and Regional Properties שהיקפה 200 מיליון דולר. כך נודע ל"גלובס". העסקה הוקפאה בעקבות מכירת סונול לקבוצת דור אלון, שבשליטת שרגא בירן ודודי וייסמן. מכיוון שעסקת הנדל"ן עם הקרן הבריטית כוללת את השכרתם של הנכסים, בין היתר לסונול, וכמו כן מכיוון שלא ברור אם בעלי הבית החדשים בחברה ירצו להתקשר בהסכמים מסוג זה ומכיוון שלא ברור אם העסקה ללא הנדל"ן עליו ממוקמות התחנות כדאית לקרן הבריטית - הרי שכמעט בלתי אפשרי שעסקת סונול ועסקת הנדל"ן יצאו לדרך במקביל. עם זאת, מכיוון שעדיין לא התקבלו כל האישורים הנדרשים לעסקת מכירת סונול, מעדיפים בגרנית שלא לסגור את האופציה הבריטית, ורק להקפיא בשלב זה את המשך ההתקדמות במשא ומתן. זה המקום לציין, כי הדד-ליין לעסקת הנדל"ן הוא סוף חודש ספטמבר.

בחודש אפריל השנה דיווחה גרנית הכרמל, שבשליטת משפחת בורוביץ' וקבוצת גלנקור, כי היא מנהלת מו"מ לקראת חתימה על מסמך כוונות עם קרן הנדל"ן הבריטית London and Regional Properties(בעלת נכסי נדל"ן בשווי של 3.5 מיליארד ליש"ט), למכירת מרבית נכסי הנדל"ן שלה בתמורה ל-200 מיליון דולר. זאת, במטרה להפוך מבעלת הנכסים לשוכרת שלהם. על-פי ההסכם שהתגבש, היו אמורות החברות הבנות בגרנית הכרמל (בעיקר סונול, סופרגאז וטמבור) לשכור את נכסי הנדל"ן תמורת תשלום של כ-12 מיליון דולר בשנה, המשקף תשואה של 6% לרוכשת בעסקה. מטרת העסקה הייתה בעיקר לשחרר את גרנית הכרמל מהאשראי הבנקאי הגדול שלה, אשר העיק על תוצאותיה הכספיות בשנים האחרונות.

בדיווח הראשוני שהוציאה גרנית לבורסה נמסר, כי הנכסים הנמכרים רשומים בספריה של החברה לפי שווי של 570 מיליון שקל, מה שאומר שרווח ההון של גרנית אחרי מס צפוי לעמוד על 150-200 מיליון שקל. עם זאת, בדיווח מתוקן שהוציאה החברה היא ציינה, כי בשלב זה עדיין לא בחנה את כל השפעות המיסוי וההשפעות החשבונאיות של ההסכם המתגבש, ולפיכך אינה יכולה להעריך במדויק את רווח ההון שייווצר לחברה כתוצאה מהעסקה.

הנכסים שהיו אמורים להימכר בעסקה הם : 50% במגדל סונול שבתל-אביב, המתפרס על-פני 30 אלף מ"ר ואשר הקמתו עומדת להסתיים בקרוב, 50% מפארק התעשייה סיביל שבראש העין, ששטחו 25.5 אלף מ"ר ו-50% בפרויקט לב מגור שבחולון, המשתרע על שטח של 9,000 מ"ר.

כמו כן, יימכרו שטחי מתקני חברת סונול שבחיפה ומקרקעין של כ-35 תחנות תדלוק של חברת סונול, אשר יוחכרו לסונול לתקופה של 25 שנה. בנוסף, ייכללו בעסקה מקרקעין שבבעלות חברות סופרגז וטמבור (גם הן בשליטת גרנית הכרמל), וביניהם מקרקעין פנויים ששימשו בעבר את מפעלי טמבור באזורים שונים בצפון.

בגרנית הדגישו, כי העסקה אינה כוללת את אחזקותיה של הקבוצה בחברת פי גלילות ובחברת נצבא. אלה, למעשה, נכסי הנדל"ן המרכזיים היחידים שייוותרו בידיה של גרנית, באם העסקה תושלם בסופו של דבר.

ממתינים לאישורים

במקביל להקפאת עסקת הנדל"ן ממשיכים בגרנית להמתין לאישורים הנדרשים לאישור עסקת סונול שאמורה גם היא לאפשר לגרנית הכרמל לשפר את מצבה הפיננסי. גרנית אמורה למכור את סונול לחברת דור אלון בתמורה ל-155 מיליון דולר - מכירה שצפויה לייצר לה רווח הון של 75 מיליון דולר.

נכון לסוף המחצית הראשונה של השנה, לגרנית הכרמל יש אשראי בנקאי קצר טווח בהיקף של 1.39 מיליארד שקל, אשראי בנקאי ארוך טווח בהיקף של 537 מיליארד שקל ואג"ח בהיקף של 301 מיליון שקל. מצד שני לחברה מזומנים וניירות ערך סחירים בשווי כולל של 887 מיליון שקל והשקעות לזמן ארוך בהיקף של 145 מיליון שקל. *