תמיד טוב לדבר על העניים ולעזור לעשירים. באחרונה חזרו אצלנו לדבר על ניכוי תשלומי ריבית המשכנתא מן ההכנסה החייבת במס. כל זאת במסגרת המלחמה בעוני, כביכול. ההכרה בריבית המשכנתא כהוצאה תשמח את הבנקים וגם את הקבלנים, שיצליחו להגביר את שיווק הדירות ואולי להעלות קצת את מחיריהן - כמו שקורה כשהביקוש גדול מההיצע.
ניכוי ריבית המשכנתא מההכנסה החייבת במס ישמח מאוד גם את משלמי מס ההכנסה, בייחוד בשכבות הגבוהות המשלמות מס הכנסה שולי גבוה. ניכוי ריבית המשכנתא יוריד את המס לא רק בגלל הקטנת ההכנסה החייבת בו, אלא גם הודות לירידת שיעור המס השולי - בעקבות ירידת ההכנסה החייבת.
מי לא ייהנה מהנדיבות הממשלתית? העניים, כמובן. העניים - וגם בעלי ההכנסות הנמוכות שאינם עניים לפי ההגדרה הרשמית - אינם משלמים מס הכנסה. היום מדברים אפילו על מס הכנסה שלילי, שיתמוך במפרנסים עובדים, שגם בלי לשלם מס הכנסה גומרים בקושי את החודש. אז איך יפטרו ממס הכנסה לווים שאינם משלמים מס? לא יפטרו. רק יעבדו עליהם בעיניים. כמקובל.
יש לציין, שגם בלי הקלות במס ההכנסה, דווקא אנשים אמידים מרבים ללוות כסף ולשעבד את נכסיהם במשכנתא. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נוהגת להשוות את עשירוני ההכנסה בישראל, לפי ההוצאות של זו הקרויה "נפש סטנדרטית" במשפחה הישראלית. מתברר, שנפש הומייה בעשירון העליון מוציאה מידי חודש על תשלום המשכנתא סכום גבוה פי 5.5 מנפש סטנדרטית בעשירון התחתון, פי 2 מנפש כזו בעשירון הרביעי, ואפילו בשליש יותר מן ההוצאה המקובלת על המשכנתא בעשירון ההכנסות השמיני.
במילים אחרות, דווקא בעלי ההכנסות הגבוהות ייהנו מן ההקלה במס, ואולי יתפתו לרכוש דירות נוספות בהשקעה המורידה את סכום המס ואת שיעור המס שהם משלמים. העניים, וגם העובדים שאינם קרויים עניים אלא סתם מעוטי-הכנסה, לא ירכשו דירות אם יונהג ניכוי המשכנתא החייבת במס. גם מפני שאין להם כסף, וגם מפני שאין הם חייבים במס הכנסה.
מה היתה הממשלה עושה אילו רצתה לעזור לעניים ולא לשטות בהם, כמקובל? היתה משקיעה את אותו סכום הכסף שיאבד להכנסות המדינה מהתוכנית להכרה בריבית המשכנתא - בסיוע ישיר למעוטי ההכנסה, אם במענקים לרכישת דירה ואם בהורדת הריבית על המשכנתאות שהם ייקחו כדי לרכוש את הדירה.
מסקרן מאוד לדעת, אם שר הבינוי והשיכון, יצחק הרצוג, נוהג לעיין בדו"חות האגף למידע ולניתוח כלכלי במשרדו. אם עיין בדו"ח, קרא בוודאי את הפסקה הבאה: "ביטול המענקים לזכאים והמענקים לפי חוק הנגב השפיעו בצורה מכרעת על היקף רכישת הדירות, ולאחר מכן על היקף מימוש המשכנתאות, בעיקר בפריפריה אך גם במרכז הארץ. הירידה ברכישת הדירות ובמימוש המשכנתאות בולטת עוד יותר על רקע התנאים הנוחים יחסית שנוצרו במשק לרכישת דירות. יש לציין, כי חלק מהירידה בדיווח על מימושים על-ידי זכאים, בעיקר של חסרי דירה ותיקים, נובע משינוי כללי הסיוע".
קשה להניח שהורדת מס ההכנסה הנגבה מהשכבות הגבוהות תאפשר להגביר את הסיוע לחסרי הדיור.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.