"עיצוב מכוניות ואומנות מודרנית הם שני תחומים המנהלים ביניהם רומן ממושך, שצפוי להימשך לנצח", כך פתחו בכירי יצרנית מכוניות היוקרה הגרמנית BMW את טקס חנוכת הקומפלקס החדש של החברה בעיר לייפציג שבגרמניה, שנבנה בהשקעה של עשרות מיליוני אירו.
בטקס, בנוכחות הקנצלר היוצא של גרמניה, גרהרד שרדר, נחשף לראשונה המפעל המעוצב שהקימה החברה במזרח-גרמניה. מפעל זה אמור לספק כ-5,000 מקומות עבודה לתושבי האזור, הנחשב למוכה אבטלה בדומה לשאר איזורי מזרח גרמניה.
בטקס ציינו ראשי BMW, כי על עיצוב המפעל המרכזי בקומפלקס שהוקם, הופקדה מעצבת העל, אמריקנית בהווה, זאחה חדיד (Zaha hadid).
לדבריהם, מדובר בהמשכה של מסורת ארוכת שנים, במסגרתה הפכו מפעלי חברות הרכב הגדולות בעולם, לתמונות ראי של הרכבים עצמם, בכל הקשור לטכנולוגיה, חדשנות ומקוריות.
ראשי BMW ציינו בהקשר זה, כי מסורת זו החלה כבר בתחילת המאה הקודמת, עת נבנה מפעל הרכב המעוצב הראשון של פיאט בעיר הקטנה לינגוטו, פרבר של העיר טורינו באיטליה.
את החזון עצמו, ייסד לדבריהם המייסד של חברת פיאט, ג'יאובני אג'נלי (Giovanni Agnelli) אשר הפקיד על המלאכה את המעצב האיטלקי ג'יאקמו מטה טרוקו (Giacomo Matte-Trucco), על מנת ש'יעשה מעשה למען תעשיית הרכב".
על המפעל הנוכחי של BMW, הופקדה כאמור זאחה חדיד, זוכת פרס פריצקר לשנת 2004, מורה בעברה, אשר נולדה בעיראק לפני 55 שנים, וטיפסה באיטיות ובנחישות לצמרת ענף הארכיטקטורה הבינ"ל.
בשנים האחרונות נחשבת חדיד לאחת המעצבות העסוקות והנחשבות ביותר, לאחר שורה של עבודות חשובות בערים המרכזיות של אירופה ובארה"ב.
לשם המחשה למעמדה הרם בענף, על מרכז האומנות שעיצבה לפני מספר שנים בעיר סינסנטי שבאוהיו, ארה"ב, כתבו עורכי הניו-יורק טיימס, כי מדובר בבניין החשוב ביותר שנבנה בארה"ב מאז תקופת המלחמה הקרה.
המפעל הנוכחי שעיצבה חדיד, במרכז הקומפלקס של BMW בלייפציג, הוא בעצם מרכז העצבים של הקומפלקס כולו, ומהווה נדבך מרכזי בפס הייצור של מכוניות היוקרה.
"הגאונות שבעיצוב היא בכך שחלקי המכוניות שבפס הייצור נעות אל המפעל וממנו, כאילו היו חלק מתמונת נוף מושלמת", החמיאו בכירי BMW לחדיד.
במפעל עצמו יעבדו כ-740 אנשי החברה, אשר ייהנו מסביבת עבודה מודולרית למדי, אשר מקפידה ליצור לעובד אשליה תמידית של מרחב.
לדברי חדיד, כל העובדים במפעל ייכנסו מאותה קומת כניסה, כולם יימצאו תמיד בטווח ראייה האחד של השני, ומרחבי העבודה יהיו לרוב זהים, תוך התעלמות מדרגת העובד ותפקידו.
"עיצוב המבנה משליך על התנהלות העובדים בו, ולכן הקפדנו על תחושה של שיוויוניות", ציינו ראשי החברה בהקשר זה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.