צניחה של 13% במחירי הדיור בניו-יורק ברבעון השלישי

הירידה החדה ביותר שנרשמה בשוק הדיור מזה כ-16 שנה

הרבעון השלישי עשוי להיזכר בקרב המשקיעים, כנקודת מיפנה בתופעה הכלכלית הבולטת ביותר בארה"ב בשנים האחרונות - "בועת הנדל"ן". אם לשפוט על פי צניחה ממוצעת של 13% שנרשמה במחירי הדיור בניו יורק במהלך הרבעון השלישי, המהווה גם את הירידה החדה ביותר שנרשמה בשוק הדיור זה כ-16 שנה, הרי שמחירי השיא, כך מסתמן, כבר מאחורינו.

מומחי נדל"ן רבים ציינו בהקשר זה, כי השוק נוהג בהתאם לקלישאה הידועה, הגורסת כי "ככל שתטפס גבוה יותר, כך הנפילה תהיה חדה יותר". ואכן מבט מעמיק בנתוני עסקאות המכר של סוכנות הנדל"ן הגדולה ביותר בניו יורק, "דאגלס אליימן", מעלה, כי מחירו הממוצע של נכס ניו יורקי נפל ברבעון השלישי ממחיר ממוצע של 1.32 מיליון דולר, למחיר ממוצע של 1.15 מיליון דולר.

ירידה מתונה יותר נרשמה בדירות שני חדרים ושלושה חדרים, שאיבדו 3.5% ו-9% בהתאמה. בנכסים שהכילו ארבעה חדרים ויותר, הורגשה קריסה של ממש, עם ירידה ממוצעת של 36%, שעה שמחירו הממוצע של נכס צנח ל-6.82 מיליון דולר, ממחיר של 10.6 מיליון דולר. "המחירים אינם יכולים לעלות לנצח. מדובר בצעד בריא וחיובי לשוק הדיור", הרגיע פול פרסל, נשיא סוכנות הנדל"ן פארסל בראדוק.

עוד עולה, כי כמות הנכסים שנמכרה ברבעון השלישי, הסתכמה לראשונה מאז 2004 בפחות מ-2,000 נכסים, שעה שבשוק עצמו גדל מספר הנכסים המוצעים למכירה בכ-16%, לרמה של 5,764 נכסים. זמן המכירה עצמו, התארך בכחודש תמים ל-133 יום, והיחס בין המחיר המבוקש למחיר הסגירה, קפץ ליחס של 2.2 מיחס של 1.7 ברבעון השני.

אותם מומחים תלו את היפוך המגמה, בחוסר התלהבותו של האמריקני הממוצע, מעשיית עסקאות גדולות בתקופה הנוכחית, שמאופיינת יש לציין, בחששות כבדים מהתגברותה של האינפלציה, לצד קפיצה מדאיגה ומתמשכת במחירי האנרגיה. עם זאת, בסגמנט הנכסים הקטנים (דירות חדר וסטודיו) המשיכה המגמה החיובית לנשוב בעוצמה, כשאותותיה ניכרים היטב גם בנתוני הרבעון השלישי, שכאמור, לא האיר פנים לשאר הסגמנטים.

מחירה הממוצע של דירת חדר טיפס בכ-9.8%, למחיר של 687.7 אלף דולר, בעוד שמחירה הממוצע של דירת סטודיו, ניתר ב-13%, למחיר ממוצע של 428.8 אלף דולר.

"בסגמנט זה הבחנו בקונים רבים שחשו כי זוהי הזדמנות אחרונה לרכוש נכס בטרם יטפסו ריביות המשכנתאות אל מעבר לרף ה-6%", ניתח ג'ונתן מילר, מנכ"ל סוכנות הנדל"ן מילר סמואל.