גיוסי הריטים באסיה עקפו את ארה"ב: 10.2 מיליארד דולר מתחילת השנה

ארה"ב עדיין בראש בשווי שוק הריטים - 325 מיליארד דולר לעומת 31 מיליארד דולר באסיה; ביקושים למשרדים הזניקו את המחירים והתשואות בהונג-קונג ובסינגפור

המיליארדר מהונג-קונג, לי קה-שינג, המחזיק גם בשליטה בחברת הסלולר הישראלית פרטנר, שובר השנה שיא בהנפקות קרנות ריט. אחזקותיו של לי בהונג-קונג, בה מחירי המשרדים גבוהים יותר מאלו שבמנהטן, כוללות את מגדל סנטר בן 80 קומות במע"ר של הונג-קונג. הציפייה למכירת מגדל סנטר למשקיעים בריטים תביא את סך ההשקעה מצד משקיעי נדל"ן בשוק האסיאתי ל-10.2 מיליארד דולר מתחילת שנת 2005. סכום זה אף גבוה מסך גיוסי קרנות הנדל"ן מנכסים בארה"ב, העומד מתחילת השנה על 8.9 מיליארד דולר.

נכסי מקרקעין הם כיום הסקטור הצומח במהירות הגבוהה ביותר ומניב את התשואות הטובות ביותר בשווקים של אסיה. חברות כמו סיטיגרופ ו-USB AG ידעו לנצל את הגאות ומציגות השנה רווחים הגבוהים ב-40% לעומת השנה שעברה. מניות בשווי של לפחות 3 מיליארד דולר יוצאו לשוק עד סוף 2005, לאור ניסיונה של ממשלת הונג-קונג להשלים עוד השנה את ההנפקה הגדולה בעולם של קרנות השקעה בנדל"ן (ריטים).

"עד לפני שנתיים, לא היו בנקאים רבים שדיברו על ריטים", אמר ג'סטין צ'ו, מנהל בצ'ונג קונג ויו"ר חברת הניהול של ריטים מסינגפור. "כעת אנחנו שומעים הרבה יותר מהבנקאים", הוסיף. כדי לזכות בלקוחות, USB תיגברה את הצוות שלה באסיה מאחד לשישה. גם סיטיגרופ תגברה את צוותה באסיה לתשעה בנקאים.

קרנות הריט האסיאתיות הן עסק מצוין. העמלות שקרנות אלה גבו מלקוחותיהן מתחילת 2005 עומדות על 348 מיליון דולר, עלייה חדה לעומת 255 מיליון דולר בכל שנת 2004. קרנות הריט תפסו נתח שוק של 13% מסך היצעי ההון בשווקי אסיה השנה, זינוק לעומת נתח של 7% בלבד בשנת 2004.

עם נתונים שכאלה, אין פלא שחברות הסקיוריטיז "בונות" על השקעותיהן באסיה כמקור עיקרי לגידול ברווחים. ארבע החברות הגדולות בענף - מריל לינץ', מורגן סטנלי, גולדמן זאקס והאחים להמן רשמו ב-2004 הכנסות של 7.8 מיליארד דולר מעסקיהן באסיה - 10% מסך הכנסותיהן, לעומת 8.6% בשנת 2002. סך שווי הנדל"ן המניב בעולם מוערך ב-14 טריליון דולר, מתוכם 3 טריליון דולר באסיה.

שווי קרנות ההשקעה בנדל"ן באסיה גדל לכ-31 מיליארד דולר בתוך כארבע שנים. רק בשנת 2001 הוקמה ביפאן קרן הריט הראשונה באסיה. ויש עדיין מקום רב לגידול בעסקי הריט: בארה"ב שווי שוק הריטים מגיע למספר האסטרונומי של 325 מיליארד דולר, אך יש לזכור ששוק הריטים בארה"ב החל כבר ב-1960.

לפי דו"ח של ג'ונס לאנג לה-סאל, הביקושים לשטחי משרדים בהונג-קונג ובסינגפור הגיעו לשיא של 5 שנים. דמי השכירות השנתיים ל-1 מ"ר משרדים במע"ר בהונג-קונג זינק ב-67% ל-753 דולר ברבעון השני של 2005 בהשוואה לשנה אחת קודם לכן. זאת, בעקבות ביקושים גדולים מצד בנקים ששכרו שטחים נוספים, כגון מיצובישי טוקיו ו-ABN אמרו החזקות.