"מסדרון 8" איטליה-בולגריה: חזון בלקני מחכה להשקעות

כביש מהיר, רכבת וצינורות נפט וגז מתוכננים לצאת מאיטליה, לחצות את אלבניה ומקדוניה עד נמלי הים השחור של בולגריה - אחד מתוך עשרת הצירים העתידיים של אירופה; בשטח בינתיים כמעט שלא קורה דבר, אך הפוטנציאל לבלקן עצום

אחד מעשרת ה"מסדרונות הטראנס אירופים" (ה'מולטימודל'), שישמשו בעתיד כרשת התחבורה של היבשת, הוא מסדרון 8 (Corridor 8), המתכנן לחדש קו תחבורה בן 2,000 שנה, שחיבר את האימפריה הרומית עם הבלקן. הכביש המתוכנן יחבר בין הים האדריאטי לים השחור, ויחצה את לב הבלקן. הוא יחל בערי הנמל האיטלקיות בארי וברינדיסי, ימשיך מעבר לים האדריאטי בעיר הנמל האלבנית דורס, משם לטירנה הבירה, יחצה את הגבול למקדוניה ויחבר את טטובו וסקופיה, יעבור לבולגריה דרך קיוסטונדיל לסופיה הבירה, ומשם דרך פלובדיב לערי הנמל שלחוף הים השחור - ורנה ובורגאס.

הכביש אמור לשמש למעבר סחורות, נוסעים, נפט ומקורות אנרגיה נוספים בין האיחוד האירופי למדינות הבלקן ולמדינות מרכז אסיה. במקביל לכביש יונח צינור נפט וגז, שיחבר את בורגאס שבבולגריה ודורס שבאלבניה. מדובר בפרויקט התשתית הגדול ביותר בבלקן. עבור אירופה, משמעותו של הפרויקט אינה רק כלכלית כי אם גם פוליטית, בתקווה שיביא ליציבות באזור רווי הדם והאלימות של הבלקן.

מדובר בפרויקט מורכב ביותר מבחינה הנדסית. יש צורך לפרוץ דרך ולסלול מחדש את הכביש כמעט לכל אורך הנתיב האמור. הקטעים הבעייתיים במיוחד הם המעברים דרך רכסי ההרים שעל גבול אלבניה-מקדוניה (מצפון לסטרוגה) ועל גבול מקדוניה-בולגריה, אליהם הגישה היא קשה ביותר.

כיום חוצים את רכסי ההרים הללו כבישים צרים, מפותלים, מסוכנים ואיטיים, ללא מינהור וכמעט ללא גשרים. בעיה דומה עומדת גם בפני קו רכבת יעיל שיחצה את לב הבלקן. כיום אין קו רכבת בין אלבניה למקדוניה, והקו הישן בין בולגריה למקדוניה מנותק. מצבן הגרוע של תשתיות התחבורה באזור מביא את עלות הפרויקט להרקיע שחקים, ואת זמן הביצוע להתארך מאוד.

אופטימיות לגבי סיום מוצלח של הפרויקט ניתן לשאוב מחשיבותו האסטרטגית בתחום האנרגיה. המסדרון יאפשר לארצות הים התיכון גישה לעתודות האנרגיה העצומות שבאזור הים הכספי. משקיעים אמריקניים שותפים בפרויקט, ואף ממשלת איטליה מתעניינת בהשקעה, שעשויה לקדם אינטרסים שלה בים התיכון.

מסדרון 8 ייצור לראשונה גשר יבשתי מודרני אמיתי בין אלבניה לשכנותיה במזרח אירופה, אך זה לא הכל: הכביש, מסילות הברזל, הנמלים, התשתית הלוגיסטית והשירותים הנלווים יבטיחו לאלבניה השקעות עצומות ממדינות המערב. כבר כיום ישנה התעניינות בפרויקט צינור הגז והנפט, שיזרים אנרגיה מהים הכספי (באקו, אזרבייג'אן) לנמל דורס שבאלבניה.

אין ספק כי מדובר בהזדמנות היסטורית עבור אלבניה. השגשוג הכלכלי הצפוי בעקבות פרויקט המיליארדים מסמל שההיסטוריה החליטה שוב לעבור דרך טירנה - כמו הדרך העתיקה בין רומא לאיסטנבול. מהבחינה הפוליטית יאפשר הפרויקט לאלבניה לפרוץ מבידודה הבינלאומי ולקבל תפקיד גיאופוליטי חדש, כגשר למזרח אירופה ומערב אסיה. הקומישן האירופי מתכנן לקשור את הבנייה של מסדרון 8 לסדרה של רפורמות במדינות בהן מבוצע הפרויקט. במסגרת הפרויקט ישופצו תשתיות קיימות ויונחו חדשות, כשהמימון יבוא הן ממקורות ציבוריים והן מפרטיים.

יכולתן של הממשלות המקומיות להבטיח יציבות פוליטית ואדמיניסטרטיבית חיונית להצלחת הפרויקט, ואכן, נשיאי אלבניה, מקדוניה ובולגריה נפגשו שלוש פעמים במטרה להאיץ את קידום הפרויקט - הם ערכו פגישות בסופיה (בולגריה),פוגראדק (אלבניה) ואוחריד (מקדוניה).

פרויקט מסדרון 8 יאיץ את שיתוף הפעולה הכלכלי בין שלוש מדינות מרכז הבלקן ויפתח את השווקים שלהן. בהצהרה משותפת אמרו המנהיגים כי הפרויקט יסייע גם בקירוב בין העמים, להם יש משקעים של יריבות (בולגריה שלטה בעבר במקדוניה; מיעוט אלבני במקדוניה דוכא בעשור הקודם ופרצו מהומות קשות).

עוד נאמר בהצהרה המשותפת, כי עם סיוע של האיחוד האירופי ומוסדות פיננסיים בינלאומיים, שלוש המדינות יאיצו את בנייה הדרך המהירה, רשת הרכבות, הנמלים וצינור הגז והנפט, אשר מרכיבים יחדיו את המסדרון. ההצהרה ציינה את הישגי שלוש המדינות בשמירה על יציבות פוליטית באזור ורפורמות כלכליות.

מביקורו של כותב שורות אלה בשלוש המדינות בחודש שעבר עולה, כי לא נראות בשטח עבודות תשתית של ממש, ופרט לקטעים בודדים המצב הפיסי של הדרך בנתיב המתוכנן הוא בכי רע, ומהווה חסם אמיתי להתפתחות מרכז הבלקן. בהתחשב בבורות בעומק של מטר במדרכות טירנה, בתים של עולם שלישי במקדוניה ורכבות משנות ה-50 בבולגריה - רק כסף זר יוכל להניע את גלגלי מסדרון 8.