מבט ארכיטקטוני אחר על בניין הקפיטול האמריקני

ספר חדש, שיצא לאור בארה"ב, דן בפרטי פרטים של המסדרונות, הקריפטה וציורי הקיר שעל תקרות בניין הקפיטול האמריקני

בניין הקפיטול האמריקני הוא אחד המבנים שאינם מאכזבים לעולם. בעיני מי שניצב מולו, הוא נראה תואם לחלוטין לאידיאלים שהוא מקדש ולציפיות הארכיטקטוניות של המבקר.

בחלקו, נובע ההסבר לכך מהעובדה שהמבנה עצום כל כך: הקפיטול בנוי על שטח של כ-16 דונם ויש בו 540 חדרים, 658 חלונות ו-850 דלתות. אבל יותר מכך, הוא מבצע במדויק ובאופן מושלם את מה שהוא אמור לבצע: להעביר תחושת הגינות בסיסית וגדלות רוח אימהית כמעט, יחד עם סמליות של עוצמה ויוקרה.

בספרו החדש: "הקפיטול האמריקני, הארכיטקטורה והעיצוב" (הוצאת נורטון, 210 עמודים), יצר מבקר והיסטוריון הארכיטקטורה המפורסם הנרי הופ ריד ספר שגדולתו, אם נשתמש במונחים המופיעים בו, דומה לזו של נושאו.

עם 150 צילומי הצבע וההפקה המלוטשת שלו, יכול היה הספר להפוך בקלות לאחד מספרי שולחן הקפה שאתם קונים בביקורכם בוושינגטון, ולעולם לא מציצים בו שנית. במקום זאת, זהו הישג ראוי לציון ותמצית התלהבותו של ריד מארכיטקטורה זה עשרות רבות של שנים.

במשך למעלה ממחצית המאה, הוביל ריד בן ה-80 מסע צלב אישי כנגד הארכיטקטורה המודרנית. היו שהאשימו אותו אפילו בכך שרצה לבטל את המאה ה-20, טיעון שייתכן ולא היה חולק עליו. ספרו החדש, עם זאת, עוסק יותר באהבתו למסורת האמנויות היפות, מאשר בבוז שהוא חש כלפי רוב הארכיטקטורה המודרנית.

אחרי קריאת הניתוח שערך ריד להיסטוריה ולאסתטיקה של הכיפה והאגפים של הקפיטול - הוא דן בפרטי הפרטים של המסדרונות, הקריפטה וציורי הקיר שעל התקרות - עשויים אפילו החסידים הנלהבים ביותר של פרנק גרי ודניאל ליבסקינד להכיר בכך שהאמנויות היפות עדיין לא מתו.

ריד מספק לנו דיווח מקיף על המקורות וההתפתחות של הקפיטול, החל בתכנון של ל'אנפנט לוושינגטון, וכלה בעיצובים הראשוניים של ויליאם ת'ורנטון בסביבות שנת 1800, להרחבה תחת שרביטו של צ'ארלס בולפינץ' ולמימוש צורתו הנוכחית תחת שרביטו של תומאס אוסטיק וולטר.

המחבר לוקח אותנו אל מאחורי הקלעים, למקומות שהציבור אינו זוכה לראות אף פעם, כמו חדרו של לינדון בייס ג'ונסון, ולשכתו של סגן הנשיא.

ריד משתמש בספר גם כפלטפורמה להדרכת הקוראים בארכיטקטורה הקלאסית, בין היתר, באמצעות נספח שערכו לא יסולא בפז, המסייע לקוראים להבין מונחים טכניים באמצעות איורים.

ריד יכול להיות ביקורתי במגוון רחב של נושאים, כשהוא מקונן על שכיחות התקרות החפות מעיטורים בבתים האמריקניים, ועל היעדר האידיאליזם בארכיטקטורה המודרנית. התלהבותו מהקפיטול, עם זאת, משוללת כל רסן.

המבנה שרד שריפה על ידי כוחות בריטיים במלחמת 1812, כמה וכמה משברים פיננסיים, ואת מלחמת האזרחים של ארה"ב. למרות שעבר במהלך השנים שינויים לא מעטים שבוצעו בו על ידי מספר ארכיטקטים שונים מאוד זה מזה - התוצר הסופי עומד כמונומנט לפאר ולגדולה הארכיטקטוניים.