עוד שלב במאבק שמנהל ניסים גאון נגד רוסיה: צו המחרים ציורים במיליארד דולר

גאון טוען שרוסיה חייבת לו מאות מיליוני דולרים " הצו הוצא בבימ"ש בשווייץ, והממשלה ביטלה אותו

המיליונר היהודי-ישווייצרי, נסים גאון, עשה השבוע צעד במאמציו לגבות חוב בן 14 שנה משלטונות רוסיה. לפי בקשתו, הורה בית משפט בשווייץ להחרים אוסף גדול של ציורים צרפתיים קלאסיים, בשווי של יותר ממיליארד דולר, רכושו של מוזיאון פושקין לאמנויות יפות במוסקווה, בתום הצגת הציורים בתערוכה במארטיני, שווייץ. כך מוסר הבוקר (ה') "ניו-יורק טיימס".

באוסף 54 ציורים, בכללם ציורים פרי מכחוליהם של סזאן, רנואר, מאנה ופוסאן. עובדים החלו לארוז אותם לקראת שינועם למוסקווה, כאשר שוטרי משטרת שווייץ הגיעו למוזיאון פייר ג'יאנאדה במרטיני והחרימו את האוסף.

אך ממשלת שווייץ ביטלה את החלטת בית המשפט, בהישענה על סעיף בחוקה, שמאפשר לה לפעול כערכאה שיפוטית במקרים של חשש לפגיעה בביטחון הלאומי.

לא היתה זו הפעם הראשונה שגאון נוקט צעד ראוותני במאמץ לאלץ את הרוסים להחזיר לחברת נגה שבשליטתו, חוב של מאות מילוני דולרים. לפני כמה שנים הוא הגיש תביעה לבית משפט בצרפת, לחלט את מטוסו האישי של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שביקר במדינה. רק בהתערבות ממשלת צרפת נמנע החילוט.

ב-2000 הצליח גאון, מצויד בצו משפטי, לעכב לצרכי עיקול ספינת מפרש רוסית שהטילה עוגן בברסט, צרפת, עם אנשי הצוות. ערכאה גבוהה יותר ביטלה את הצו לאחר 11 יום.

רוסיה מגיבה בחרון על צעדי גאון. בעבר הגדירו אותו הרוסים "טרוריסט פיננסי". אתמול (ד'), בראיון ל"טיימס", אמרה האוצרת של מוזיאון פושקין, זיניידה בונאמי: "דרך כזו לפתרון מחלוקות מסחריות היא בלתי תרבותית". שר האוצר הרוסי, אלכסיי קודרין, הודיע, כי ממשלתו תבקש להוציא צו מניעה כדי לסכל חילוט של רכוש רוסי ע"י נוגה.

לפי "ניו-יורק טיימס", שורש המחלוקת הוא בהסכם שנחתם בין חברת נגה לבין שלטונות ברה"מ ב-1991, לפיו התחייבה נגה להלוות לקרמלין כספים. ההלוואות היו אמורות להיפרע במשלוחי נפט. ההסדר נמשך גם לאחר קריסת ברה"מ, עם ממשלת רוסיה. אבל כעבור זמן הפסיקו הרוסים לפרוע את ההלוואות, לטענת נגה. שמיטת חובות כזו לא היתה יוצאת דופן במערבולת הפוליטית והכלכלית שטילטלה את רוסיה בשנות ה-90, אבל גאון לא היה מוכן לוותר.

החל ב-1993, החלה נגה להגיש תביעות משפטיות נגד הרוסים ברחבי תבל, לרבות בארה"ב, במאמץ לחלט נכסים של ממשלת רוסיה. החוב המקורי, בסך 60 מיליון דולר, תפח לכמעט 900 מיליון דולר, עם ריבית. ב-1997, ושוב ב-2001, פסקו בתי משפט לבוררות בינלאומית בשוודיה לטובת נגה. הרוסים התעלמו תחילה, אחר-כך הבטיחו להגיע להסדר. בינתיים, לא קרה דבר.

גאון וחתנו יואל הרצוג מנהלים מאז 2003 מאבק משפטי נגד כונס הנכסים הרשמי בישראל, שמשמש כמפרק בנק צפון-אמריקה. הרצוג ודוד גאון, בנו של נסים גאון, שימשו דירקטורים בבנק שהתמוטט. בית המשפט בישראל חייבם לשלם לקופת הפירוק 140 מיליון שקל, לאחר שמצאם אשמים ברשלנות במילוי תפקידם.

השניים הגיעו לפשרה עם המפרק, שלפיה ישלמו 15 מיליון דולר לקופת הפירוק. נסים גאון ערב לפשרה, אך בגלל קשיים כלכליים, שנגרמו, לפי השערות, בגלל ההתחמקות רוסיה מתשלום חובה לנגה, מתקשה המשפחה לקיים את תנאי הפשרה. על רקע זה פתח הכנ"ר בהליכים משפטיים בשווייץ נגד הרצוג ודוד גאון, כדי להכריז עליהם פושטי רגל.