בארה"ב מצטברים הסימנים להצטננות שוק הנדל"ן למגורים. באוקטובר נרשמה ירידה בשיעור 5.6% בבניית בתים, הירידה החדה ביותר מאז מארס, שבו נרשמה ירידה של 17.7%. במקביל, נרשמה ירידה בשיעור 6.7% במתן היתרי בניה, הירידה הגדולה ביותר בשש שנים במתן היתרי בניה, סימן מובהק להצטמצמות הפעילות העתידית בענף.
נתונים אלה, שפרסם משרד המסחר בוושינגטון, מצביעים על כך שהעליות המתמידות בשערי הריביות והנסיקות במחירי הבתים הביאו סוף סוף להתמתנות בביקושים וציננו את שוק הנדל"ן שרשם שיאי צמיחה בארבע השנים שחלפו.
בעוד שכמה אנליסטים טוענים שהשוק עבר את נקודת השיא ומעכשיו אפשר לצפות רק לירידות, אומרים כלכלנים שמתמחים בנדל"ן, כי האטת הצמיחה אין פירושה קריסת מחירי הבתים מחר או מחרתיים. הם אומרים, שקצב צמיחת ערכי הבתים בשנים שחלפו לא היה בר-קיימא, ועובדה זו הניעה את פדרל ריזרב להעלות את שערי ריבית הבסיס בתקווה שהדבר ישפיע גם על הריבית לטווח ארוך.
תקווה זו לא התממשה במלואה ובוודאי לא כפי שציפה אלן גרינספן, היו"ר היוצא של ה'פד'. במשך זמן נותרה הריבית לטווח ארוך, שממנה נגזרות ריביות המשכנתאות, רדומה על משכבה, למרות ההעלאות המתמידות בריבית הבסיס. גרינספן עצמו קבל על כך. אבל בתשעת השבועות שחלפו קלטו לבסוף הריביות לטווח ארוך את הרמז. יחד עימן ספג קהל הצרכנים את הבשורה שעידן הצמיחה הבלתי מבוקרת בשוק הנדל"ן הגיע לקיצו.
הריבית הקבועה למשכנתא של 30 שנה היתה בשבוע שחלף 6.37%. לפני שנה, הריבית למשכנתא כזו היתה 5.89%. יחד עם זאת, שערי ריביות המשכנתאות התופסים עתה בשוק רחוקים עדיין מאוד משערי הריביות בשנות ה-90, ממוצע של כ-8% למשכנתא בת 30 שנה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.