הכבשה השחורה של שרי אריסון ושלמה נחמה: שיכון ובינוי הפסידה 111 מיליון שקל ברבעון

ההסבר להפסד הענק: עלויות פרישה, עלויות מכרזים וייעוץ גבוהות, הוצאות מימון גבוהות והמשבר בסולל בונה

הפסדיה של חברת הנדל"ן שיכון ובינוי ממשיכים להיערם. החברה, הנמצאת לעת עתה בשליטת קבוצת אריסון, צברה ברבעון השלישי של השנה הפסד נקי של כ-111 מיליון שקל. החברה מציינת, כי עיקר ההפסד מקורו בפעילות של המגזר הקבלני, פעילות שמרוכזת על-ידי החברה-הבת, סולל בונה בנין ותשתית. מתחילת השנה צברה שו"ב הפסד של כ-132 מיליון שקל, לעומת רווח של כ-63 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

השורה התחתונה של החברה היא כמובן תוצאה של ירידה ניכרת בשורה העליונה, דהיינו, הכנסות החברה מביצוע עבודות תשתית ומכירות. הכנסות שו"ב ברבעון קטנו בכ-9% לעומת הרבעון הקודם, ובכ-17% לעומת הרבעון המקביל, והסתכמו בכ-756.3 מיליון שקל. עיקר הירידה נובעת, כאמור, מצמצום מכוון בהיקפי הפעילות של סולל בונה בנין ותשתית. מאידך, רשמה החברה עלייה בהיקפי פעילותה במגזר היזמות.

שיעורי הרווח הגולמי של החברה נפלו גם הם, לרמה של כ-9.7% לעומת 14.9% ברבעון הקודם ו-11.3% ברבעון המקביל. גידול בהוצאות ההנהלה והכלליות, עקב עלויות פרישה, מכרזים וייעוץ גבוהות, כמעט ואיפס את שיעורי הרווח התפעולי של החברה, לרמה של 0.3% לעומת 6.4% ברבעון הקודם. במונחים אבסולוטיים, רשמה שיכון ובינוי ברבעון רווח תפעולי של כ-2.1 מיליון שקל, לעומת כ-53.4 מיליון שקל ברבעון הקודם. מתחילת השנה, רשמה החברה רווח תפעולי של כ-50.8 מיליון שקל, לעומת כ-83.3 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. שו"ב מציינת, כי היא מתכוונת להתאים את עלויות הפרישה, המכרזים והייעוץ, לצמצום בהיקפי פעילותה.

אם לא די בכך, גם עלויות המימון של החברה כרסמו בשורה התחתונה שלה. שו"ב צברה ברבעון הוצאות מימון של כ-82.1 מיליון שקל, לעומת כ-60.8 מיליון שקל ברבעון הקודם ו-35.3 מיליון שקל ברבעון המקביל. שו"ב מציינת כי עיקר העלייה בהוצאות המימון, נובעת מהוצאות בגין אשראי לזמן ארוך, שנבעו משיעור עליית המדד ברבעון השלישי.

שו"ב, כידוע, פועלת תחת תוכנית הבראה שנועדה להחזירה לפסים של צמיחה. החברה מציינת בדו"ח הרבעוני, כי "פרק מרכזי בתוכנית הרב-שנתית ממקד את פעילות הקבוצה, בשנים הקרובות, בפעילויות הליבה שלה ובמקביל, בזניחה של פעילויות בשולי פעילות זו". בהתאם לתוכנית זו, מכרה שו"ב לצד שלישי את פעילות שירות המעליות שלה, ובעתיד היא צפויה לממש, או למצות כדבריה, פעילויות דומות.

כחלק מתוכנית ההבראה, פעלה שו"ב לפריסה מחדש של החוב החיצוני. לאחר תום הרבעון השלישי, גייסה החברה חוב של כ-450 מיליון שקל בשוק המוסדי, הניתן לפירעון עד שנת 2015. סך החוב שגייסה החברה, מתחילת השנה ועד היום, עומד על כ-900 מיליון שקל והוא צפוי לגדול למיליארד שקל, עד סוף השנה הנוכחית. מרבית החוב הארוך המגויס, ישמש לפריסת האשראי הקצר של החברה. נכון לתום הרבעון השלישי, מהווה ההון העצמי של החברה רק כ-4% ממאזנה, נתון המצביע על המינוף הגבוה תחתו פועלת החברה.

עוד מציינת שו"ב, כי "הנהלת החברה תפעל להתאים את מבנה המינהל של חברות הקבוצה, לפעילות המתוכננת, הן באשר לענפי הפעילות והן באשר להיקפי הפעילות השונים".

מדו"חות דרך ארץ הייווייז (זכיינית כביש חוצה ישראל) עולה כי זה רשם ברבעון השלישי הכנסות של כ-221.7 מיליון שקל לעומת כ-123.1 מיליון שקל ברבעון המקביל. בשורה התחתונה, הסתכמו רווחי כביש 6, המוחזק בשיעור של 37.5% על-ידי שו"ב, בכ-29.6 מיליון שקל לעומת כ-12.4 מיליון שקל ברבעון המקביל. מתחילת השנה הסתכמו רווחי הכביש בכ-69.9 מיליון שקל לעומת כ-36.9 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

כזכור, אריסון החזקות, בעלת השליטה בחברה, מנהלת מו"מ למכירת אחזקותיה בחברה (35.1%). שו"ב מציינת בדו"ח כי נכון להיום, לא קיבלה מידע נוסף מבעלי המניות, דהיינו קבוצת אריסון, על הבשלת תהליך המכירה לכלל חוזה מחייב. כזכור, המו"מ מתנהל עם צביקה בארינבוים ואיש העסקים האמריקני סמי קאהן. "