מינימום 400 קלוריות

סופגנייה במילוי פסיפלורה? קרם קפה עם הל? לא כל המצאה נועזת צלחה את חיך הטועמים חובבי האפייה של "גלובס". 10 קונדיטוריות מובילות התבקשו לשלוח את מיטב התוצרת למערכת. להלן התוצאות > אורלי פלג מזרחי

עשרים מיליון, או במלים אחרות 2,000 טון סופגניות, עומדות להיאכל בישראל בחודש הקרוב - כך מעריך ברי שן, מנהל השיווק של חברת פילסברי. השיא, מן הסתם, יהיה בסוף החודש, לקראת חנוכה עצמו, אבל כבכל שנה, את ריח השמרים המטוגן מפיצות הקונדיטוריות כבר הרבה קודם. השנה, זכינו שאת בלוטות הרוק שלנו יפעילו כבר בתשרי, עם פירוק הסוכה.

סיור קצר בשטח העלה את המסקנות הבאות: גם השנה המבחר עצום, סוגי המילוי הופכים להיות נועזים יותר ויותר (מי שמע על סופגניה במילוי קרם פסיפלורה, או כזאת הממולאת בקרם קפה עם הל?), והפרשי המחיר עצומים (מ-1.7 שקל ליחידה ועד שמונה (!) שקלים לסופגנייה). ועוד: לסופגניות המיני, הזוכות כבר כמה שנים להצלחה, הצטרפו השנה סופגניות בייבי, במשקל ממוצע של כ-30 גרם (שנראות ומרגישות כמו שכלול של האימרה המשומשת "ביס אחד מספיק. לשני יש בדיוק אותו הטעם"). אפילו הדונאטס האמריקניים, הבייגלה ספוגי השמן עם החור במרכז, גוירו ועונים לשם סופגנייה לרגל החג.

כדי לעשות קצת סדר בבלגן, ולהקל על הקוראים בבחירת היעד לרכישת הסופגניות לחג, גייסנו 12 טועמים, בגילאי 25-40, רובם אופים חובבים והיתר סתם גרגרנים, וביקשנו מהם לטעום ולחוות את דעתם על 18 סוגים שונים של סופגניות. בין הסופגניות שנטעמו היו גם "תעשייתיות" - כאלה הנמכרות במרכולים וברשתות השווק השונות, וגם סופגניות "גורמה", מאלה שמיטב הקונדיטורים במדינה נתנו את הטאצ' האישי לכל אחת ואחת מהן.

מראה, מרקם וטעם

וכך התנהלה הטעימה: הקונדיטוריות המשתתפות - עשר במספר (אידלסון 10, ת"א; רולדין; פילסברי; בן עמי, כפר ויתקין והרצליה; טל בייגלס; יהודית, גן העיר ת"א; גידרון; לחם טאטי, גבעתיים; פטיסרי טושה, רמת החייל; ובונזו'ר) התבקשו לשלוח סופגניות טריות. הסופגניות נשקלו, סימני ההיכר הוסרו מהן, והן סומנו במספרים כדי להבטיח מבחן טעימה "עיוור".

במבחן הטעימה נבדקו שני סוגי סופגניות של כל יצרן. האחד, קלאסי, במילוי ריבת תות, והשני (אם היה כזה) - הטעם החדשני, המוביל או האטרקטיבי ביותר לדעתו. כל הסופגניות נטעמו כשלוש שעות אחרי שטוגנו, והטועמים בחנו גם את צורתן.

הטועמים התבקשו לדרג בסולם עולה שבין 1 ל-10 את הפרמטרים הבאים: מראה הסופגנייה, מרקם הבצק וכן איכותו וטעמו של המילוי. מכלול הציונים שנתנו שוקלל לכדי ציון מסכם בכל אחד מהפרמטרים, וממוצע הציונים בשלושת הפרמטרים העניק לכל אחד מסוגי הסופגניות את הציון הסופי.

מניתוח התוצאות עולה כי בעוד המילוי זכה בחלק גדול מהסופגניות שנטעמו לציון גבוה, הטועמים התלהבו פחות מהבצק, שהיה בחלק מהמקרים דחוס וספוג שמן. האופים החובבים שבצוות העידו שהתפחת הבצק לסופגניות וטיגונן כך שלא יספגו שמן הם מהפעולות היותר מסובכות שעל הקונדיטורים לבצע, וזו כנראה הסיבה שקשה להגיע לשלמות. "בחלק מהסופגניות ניכרה ההשקעה בחומרי הבצק, אבל ברובן ההתפחה או הטיגון הפכו את הבצק הטעים לצמיגי, כבד וספוג שמן", פסקו.

אף אחת מהסופגניות שהובאו בפני הטועמים לא זכתה לציון 10, ואפילו 9 לא היה שם. רוב הציונים נעו בין 7-8. לציון הגבוה ביותר, 8.3, זכו סופגנייה במילוי תות שדה של קונדיטוריית יהודית בגן העיר בתל אביב, וסופגנייה במילוי קרם שוקולד ובציפוי קרם שוקולד עם חתיכות "מקופלת" של טל בייגלס. לציון הנמוך ביותר (5.7) זכתה בקרב צוות הטועמים של גלובס דווקא סופגניית "גורמה" מבית "פטיסרי טושה" במילוי קרם אספרסו והל.

תוצאות הבדיקה

ציון: 8.3

יהודית, גן העיר, תל אביב

מילוי: ריבת תות ביתית. ציפוי: אבקת סוכר, משקל: 123 גר'. מחיר: 4.90 שקל. המראה זכה לציון הממוצע 8.5. הטועמים ציינו לשבח את מילוי הריבה, שניכר בו שהוכן מריבה ביתית, והיה נדיב במידה.

טל בייגלס, רשת ארצית

מילוי: קרם שוקולד. ציפוי: קרם שוקולד עשיר מעוטר בחתיכות שוקולד "מקופלת" חלב ולבן. משקל: 122 גר'. מחיר: 6.5 שקל. גם כאן מראה הסופגנייה זכה לתשבוחות (8.7), ותרם לציון הגבוה. הציפוי העשיר וחתיכות ה"מקופלת" משכו את תשומת הלב של כל הטועמים. חלק מהטועמים העידו כי הבצק "כבד" ומזכיר בצק של דונאטס.

ציון: 8

רולדין

מילוי: קונפיטורת תות. ציפוי: אבקת סוכר. משקל: 110 גר'. מחיר:4.5 שקל. כמה מהטועמים העירו כי מילוי הריבה מתוק מדי.

פילסברי. מילוי: קרם שוקולד. ציפוי: זיגוג שוקולד מעוטר בפירורי שוקולד. משקל: 120 גר'. מחיר:5 שקל. המילוי (8) זכה לתשבחות, וכן העובדה שהזיגוג אינו מכביד על הסופגניה הכבדה ממילא.

בן עמי

מילוי: ריבת תות. ציפוי: אבקת סוכר . משקל: 47 גר' (סופגניית מיני). מחיר: 2.4 שקל (נמכרת באריזות 12 יחידות במחיר 29 שקל). הבצק עשיר, וקליל יחסית. המילוי טוב (8).

ציון: 7.7

פטיסרי אידלסון 10

מילוי: ריבת תות. ציפוי: אבקת סוכר. משקל: 74 גר' (סופגניית מיני). מחיר: 5.5 שקל. הטועמים העירו כי ברור שמרכיבי הבצק משובחים וכי הוא עתיר חמאה. גם מילוי הריבה צוין כאיכותי, אבל רובם התרשמו שבמהלך ההתפחה או הטיגון הבצק הפך דחוס מדי, ונתנו לו את הציון7.

גידרון (שופרסל)

מילוי: ריבת תות. ציפוי: אבקת סוכר. משקל: 83 גר'. מחיר: 1.69-2.99 שקל (תלוי בתת הרשת). הטועמים כולם הסכימו כי למרות שקל לזהות שמדובר בסופגנייה תעשייתית שאלפי אחיותיה מטוגנות בכל יום, ולמרות שלא קשה להבחין שהבצק הוא פרווה (הסופגנייה גם כשרה למהדרין) היא ראויה להתמקם גבוה יחסית. אם משקללים את הציונים שנתנו הטועמים עם מחירה של הסופגנייה הבודדת נראה כי זו אחת התמורות הטובות לכסף. כאן דווקא הבצק זכה לציון גבוה (8.2). ההערות: מילוי הריבה תעשייתי ונוזלי מדי.

בונז'ור

מילוי: ריבת תות. ציפוי: אבקת סוכר. משקל:106 גר'. מחיר:2.5 שקל. גם כאן מדובר בתמורה נאה למעט המצלצלים מהם נדרש להפרד לצורך רכישת סופגנייה בודדת. הטועמים לא התלהבו מהבצק הפרווה, והעניקו לו את הציון 7.

ציון: 7.6

בן עמי

מילוי: קרם בטעם קפה. ציפוי: אבקת סוכר. משקל: 47 גר' (סופגניית מיני). מחיר: 2.4 שקל (נמכרת באריזות 12 יחידות במחיר 29 שקל). טעם הקפה במילוי לא מורגש מספיק. לעומת זאת הבצק עשיר וקל יחסית.

טל בייגלס

מילוי: ריבת תות שדה. ציפוי: אבקת סוכר. משקל: 109 גר'. מחיר: 4.5 שקל. כמו בסופגנייה האחרת מבית "טל בייגלס" גם כאן הבצק מעט "כבד" ומזכיר בטעמו בצק של דונאטס.

רולדין

מילוי: גנאש שוקולד חלב מבושל בחלב קוקוס וקלואה (ליקר קפה). ציפוי: קרם שוקולד מריר ובוטנים מקורמלים. משקל:110 גר'. מחיר: 6.5 שקל.

הסופגנייה נראית מרשימה ביותר, אולם הטועמים טענו כי ציפוי השוקולד מר מידי, וכי טעם הקפה במילוי דומיננטי מידי. עוד העירו הטועמים כי נראה שיש כאן מאמץ יתר "לשכלל" את הסופגנייה. הבצק זכה לציון גבוה יחסית (8).

ציון: 7.4

פילסברי

מילוי: תות שדה. ציפוי: אבקת סוכר. משקל:101 גר'. מחיר: 2.5 שקל. המילוי פשוט, הבצק מעט כבד.

בונז'ור. מילוי: קרם שוקולד. ציפוי:אבקת סוכר. משקל: 105 גר'. מחיר: 3 שקל.

מכיוון שהסופגנייה פרווה, מילוי השוקולד אינו עשיר מספיק. גם בבצק מורגש טעם המרגרינה, ולכן הוענק לו הציון 7.

יהודית, גן העיר תל אביב

מילוי: קצפת בטעם שוקולד. ציפוי: עיטור: פסי קרם שוקולד דקיקים. משקל: 101 גר'. מחיר: 7.5 שקל. המילוי נמרח בתוך הסופגנייה החצוייה ככריך. הטועמים טענו כי למילוי טעם לוואי בולט, ולכן העניקו לו את הציון 6. מצד שני חומרי הבצק וצורתה החיצונית של הסופגנייה היו מרשימים.

לחם טאטי

מילוי: ריבת תות שדה. ציפוי: אבקת סוכר. משקל:62 גר' (סופגניית מיני). מחיר: 6 שקל. הטועמים העידו שלמרות שהבצק מכיל כמות יפה של חמאה, הוא כבד ושמנוני (6.8) גם המילוי לא זכה לתשבחות.

ציון: 6.5

פטיסרי טושה

מילוי: ריבת תות. ציפוי: אבקת סוכר. משקל: 111 גר'. מחיר: 5.5 שקל. הטועמים ציינו כי הבצק כבד, וספוג מדי בשמן.

ציון: 6.3

לחם טאטי

מילוי: קרם שוקולד ואספרסו. ציפוי: אבקת סוכר. משקל:63 גר (סופגניית מיני). מחיר: 6 שקל. הטועמים טענו שטעם האספרסו במילוי דומיננטי מדי, עד מרירות, והבצק כבד ושמנוני.

ציון: 5.7

פטיסרי טושה

מילוי: קרם אספרסו והל. ציפוי: אבקת שוקולד. משקל:91 גר'. מחיר: 6.5 שקל. הטועמים, ללא יוצא מן הכלל, טענו כולם שלסופגנייה ריח מוזר. הם לא הצליחו לזהות שמדובר בהל, אבל לדבריהם טעם ה"תבלין" השתלט על הסופגנייה, והפך אותה לבלתי אכילה. הקרם קיבל את הציון 5 והבצק את הציון 6. "