הוועדה לתשתיות לאומיות התכנסה היום (ב') לדיון מכריע בתוכנית להקמה מחדש של רכבת העמק. הרכבת אמורה לחבר בין הערים חיפה ובית-שאן, במשך של 46 דקות נסיעה.
לשם השוואה, "רכבת העמק" המיתולוגית, שפעלה בארץ-ישראל מאמצע המאה ה-19 ועד למלחמת השחרור במאה ה-20, עשתה את אותה דרך בשלוש שעות. באותם ימים רחוקים, המשיכה הרכבת בדרכה מבית-שאן לעיר צמח, ומשם, ישירות לעיר דמשק.
היקף הפרויקט הנוכחי, שהוא חלק מתוכנית החומש של רכבת ישראל, נאמד במיליארד שקל. הביצוע אמור להסתיים עד שנת 2008.
על-פי התוכנית, יכלול הפרויקט הקמת מסילה כפולה בין חיפה לנשר ומסילה בודדת בין נשר לבית-שאן. כן יוקמו תחנות-רכבת חדשות ביישובים ינשר, כפר-יהושע, כפר-ברוך, עפולה ובית-שאן.
בתקופה האחרונה מתקיימים דיונים עם נציגים ירדנים ועם נציגי האיחוד האירופי בנוגע להארכת תוואי הרכבת לאירביד שבירדן, ומשם, בעתיד, אולי אפילו לעיראק. עלות פרויקט-ההמשך מוערכת במאות-מיליוני דולרים, שמימונם יגיע, אם אכן יוחלט על הקמת המיזם, גם מהאיחוד האירופי.
במסגרת השאיפה המתמדת לשיפור תשתיות התחבורה בישראל, נראית התוכנית להקמת הרכבת, שאף זכתה להכרה כפרויקט לאומי, כמעט מושלמת.
אלא שלא כולם משתתפים בחגיגה. לתוכנית הוגשו עשרות התנגדויות, רובן בשם יישובים אשר תוואי הרכבת עומד לעבור בסביבתם. בראש המתנגדים עומדים אנשי קיבוץ יגור, שתושביו נלחמים בתוכנית במלוא המרץ. החברים אף העמידו הבוקר משמרת מחאה ליד משרדי הוועדה, שבהם התקיים הדיון בתוכנית הרכבת.
בעקבות ההתנגדות הזו, דיברנו עם יואב ליבנה, רכז הקרקעות של יגור.
" האם אתם, חברי קיבוץ יגור, לא מכירים בחשיבות פרויקט כזה למדינה?
"אנחנו בהחלט מכירים בחשיבותו, אבל לא מצליחים להבין למה ומדוע המסילה צריכה לעבור 50 מטר מבתי הקיבוץ, ואיך זה שאף אחד מלבדנו לא מבין כי הולכים להרוס כאן יישוב של 1,500 איש, שקיים כבר 80 שנה".
" האם ניסיתם להידבר עם אנשי הרכבת? ניסיתם להסביר לגורמים הרלבנטיים את עמדכתם?
"כן. אבל נתקלנו באטימות ובחוסר רגישות. אנשי הרכבת טענו, כי נבדקו חלופות אחרות, אולם אף אחת מהן לא הייתה מתאימה. אבל אנחנו טוענים, כי הפעם האחרונה שבה נבדקה חלופה אחרת הייתה לפני יותר מעשור, וכי מאז לא נבחנו חלופות".
" האם ניסיתם לבחון עם ראשי הרכבת גם פתרונות, כמו קירות אקוסטיים?
"על-פי הבנתנו, בתוכנית אין התייחסות לבניית קירות אקוסטיים, וגם לא פתרון למפגעים של זיהום אוויר. אחרי שלמדנו את התוכנית, אנחנו מבינים כי המסילה תונח על סוללה בגובה של 10 מטרים, שתסתיר את הנוף. ברור לנו, בנוסף, כי בשלב מסוים תיסלל מסילה עד ירדן, ושעל המסילה לירדן ייסעו רכבות-משא. מצב כזה מבטיח, כי יום ולילה ידהרו לנו בתוך הקיבוץ, בדרך לנמל חיפה וממנו, רכבות-משא עמוסות במטענים, שלא ברור מה טיבם, על כל המשתמע מכך: מפגע אקולוגי, רעש בלתי נסבל, זעזועים וסיכונים בטיחותיים. זו פגיעה בלתי נסבלת באיכות החיים שלנו".
" אז מה אתם מציעים?
"החלופה שהצענו היא העברת התוואי לעברו השני של הכביש, סמוך לנחל הקישון. בעבר, כאשר באנו עם ההצעה הזו, נמסר לנו על-ידי אנשי הרכבת, שהיא לא כדאית מבחינה כלכלית, ובכך נחתם הדיון בחלופה".
" אם ככה, מה יש בכוונתכם לעשות בהמשך?
"בינתיים, אנחנו מגייסים את דעת הקהל למאבק. כבר קיימנו כמה הפגנות, והיום אנחנו כאן, מקיימים משמרת מחאה, ומזכירים לפקידים הדנים בעניין את קיומנו".
" ואם הוועדה תחליט בכל-זאת להמשיך במיזם?
"אם הוועדה, שתשמע את כל ההתנגדויות, תחליט בכל זאת להמשיך ולקדם את הפרויקט בתכנונו הנוכחי, ננצל כל אפשרות שהחוק מאפשר לנו, ונפנה לערכאות כדי לצעוק את צעקתנו". "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.