הקופון של יגאל אהובי מ"עסקת ההילטונים" באנגליה: דמי ייזום של כ-50 מיליון שקל

דמי הייזום שיקבל אהובי ביחד עם שותפים נוספים - כ-1.6% מהיקף העסקה *אהובי, שיחזיק 10% מהעסקה, מעריך: גם בתקופות הקשות ביותר המלונות אמורים להניב תשואה של 15% על ההון > גולן פרידנפלד

יזם הנדל"ן יגאל אהובי (ביחד עם שותפים נוספים) צפוי לקבל דמי ייזום בהיקף של 53 מיליון שקל בגין עסקת רכישת 16 בתי המלון של רשת הילטון באנגליה. כך נודע ל"גלובס". מהמסמך שחולק לשותפים, שצפויים לקחת חלק בעסקה, עולה כי דמי הייזום, המסתכמים בכ-6.6 מיליון פאונד (כ-1.6% מהיקף העסקה הכולל), ישולמו על-ידי כל השותפים בעסקה כולל אהובי עצמו, שצפוי להחזיק בכ-10% מהשותפות שתרכוש את בתי המלון. מכאן, שהסכום נטו אותו יגרוף אהובי מהעסקה יהיה מעט נמוך יותר.

דמי הייזום ב"עסקת ההילטונים" משולמים בגין תפירת המימון הבנקאי בעסקה מול רויאל בנק אוף סקוטנלנד, הייעוץ המשפטי שהתקבל במהלך ייזום העסקה ובמהלך סגירתה, המו"מ מול המשקיעים הפוטנציאליים ועוד. עוד נודע ל"גלובס", כי מבדיקה שביצע אהובי לגבי הביצועים התפעוליים של בתי המלון ב-30 השנים האחרונות עולה, כי גם בתקופות הקשות ביותר אמור המלון לייצר תזרים מזומנים שיספק למשתתפים בעסקה תשואה של כ-15% על ההון העצמי שמושקע בה.

אהובי נחשב לאחד מיזמי הנדל"ן הישראלים הגדולים ביותר באירופה לאחר שהרכיב תיק השקעות בשווי של כ-3 מיליארד ליש"ט בעיקר באנגליה. אהובי מחזיק 15%-50% מהאחזקות בעסקאות שהוא יוזם ובראיון נדיר שהעניק לאחרונה אהובי למגזין הבריטי "פרופרטי וויק", הוא תיאר את צורת העבודה שלו. "כשאני מארגן עסקה אני פונה בדרך כלל לאותם שותפים", אמר אהובי, "אני עושה הכל. הם ממלאים תפקיד פסיבי. כשאני מגיש הצעת מחיר לעסקה, אני לא צריך שאף אחד אחר יקבל החלטות. אנשים מכירים את הניסיון שלי והם יודעים שאני לא צריך אף אחד".

השותפים של אהובי

אלקטרה נדל"ן אישרה בימים האחרונים לבורסה את הידיעה הבלעדית ב"גלובס" כי היא בוחנת כניסה ל"עסקת ההילטונים" ביחד עם דלק נדל"ן ועם אהובי. חברות הביטוח מגדל והפניקס צפויות אף הן להצטרף לעסקה, כשכל אחת מהן צפויה להחזיק בין 10%-20% מהשותפות שתחזיק בבתי המלון.

"עסקת ההילטונים" כוללת רכישה של 15-16 בתי מלון באנגליה מרשת הילטון תמורת כ-400 מיליון פאונד, שהם 3.21 מיליארד שקל - אחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות בהן היו מעורבות חברות ישראליות אי פעם. למעשה, מדובר בעסקת רכישה והשכרה למוכר, כיוון שעל-פי הסכם הרכישה תשכור רשת הילטון את המלונות מהשותפות ותנהל אותם במשך 30 השנים הקרובות עם שתי אופציות להארכה, כל פעם בעשר שנים.

בתי המלון הנרכשים בעסקה מהווים חלק מקבוצה של 18 מבנים, שהעמידה הילטון למכירה בחודש יולי האחרון, באמצעות סוכנות הנדל"ן הבריטית CB ריצ'ארד אליס הוטלס. בתי-המלון שנרכשו כוללים 3,100 חדרים - ויתכן שהשותפות תרכוש בית מלון נוסף - והם צפויים לייצר רווח נקי לפני מס ולפני הוצאות חד פעמיות של 27.7 מיליון ליש"ט, לעומת 23.6 מיליון ליש"ט אשתקד. במידה ואכן יירכש בית מלון נוסף הרי שהרווח הנקי המצרפי צפוי לגדול.

אהובי ציין בראיון ל"פרופרטי וויק" כי הוא נוהג לעבוד עם 10 שותפים קבועים בעסקאות הנדל"ן שלו, ביניהם דלק נדל"ן, רואה החשבון יצחק סוארי, חברת הביטוח הפניקס, קבוצת גירון ואלקטרה נדל"ן. העסקה הגדולה ביותר בה היו מעורבות חברת ישראליות עד כה היא עסקת החניונים, שבוצעה באנגליה בשלהי 2003.

במסגרת העסקה רכשו אהובי, דלק בינלאומי, הפניקס וחברת גירון, מחברת N.C.P (נשיונל קאר פארקס) את מלוא הזכויות בחברה, שבבעלותה פורטפוליו של למעלה מ-100 חניונים ברחבי אנגליה, תמורת סכום שיא של 608.8 מיליון ליש"ט (כ-4.32 מיליארד שקל ביום העסקה, וכ-4.9 מיליארד שקל, נכון להיום). חלקה של דלק בינלאומי בהשקעה עמד על כ-243 מיליון ליש"ט (כ-1.72 מיליארד שקל), וחלקה בהון העצמי היה כ-22.4 מיליון ליש"ט. העסקה מומנה, ברובה, על-ידי הלוואה שהעמיד רויאל בנק אוף סקוטלנד, בעל השליטה בנשיונל קאר פארקס, לתקופה של 15 שנה. כל החניונים שנרכשו בעסקה מושכרים ל-N.C.P עד שנת 2037, דמי השכירות שהם מייצרים עמד על כ-41.5 מיליון ליש"ט לשנה (תשואה של 6.8%), והם יועלו בשיעור של כ-2.7% מדי שנה.

עסקה גדולה נוספת שיזם אהובי, התבצעה בתחילת 2005 כשיחד עם דלק נדל"ן ואלקטרה נדל"ן הוא רכש שבעה נכסים בערים מרכזיות בגרמניה, מחברת התקשורת דויטשה טלקום, תמורת 270 מיליון אירו. על-פי הסכם הרכישה, יושכרו הנכסים לדויטשה טלקום לתקופה של 15 שנה תמורת 18 מיליון אירו בשנה. השוכרת תהיה אחראית לתחזוקת הנכסים, במשך כל תקופת השכירות, דבר שהופך את העסקה לאטרקטיבית מבחינת הקונים. "