מאבק בין-משרדי: החשכ"ל לא יקדם שני כבישי אגרה בכניסה לירושלים ב-BOT

"הכבישים 16 ו-39 אינם כלכליים"; המיון המוקדם לעוקף קריות - ביוני

אגף החשכ"ל במשרד האוצר הודיע באחרונה, כי כביש 16 וכביש 39 בכניסה לירושלים, אותם רצה משרד התחבורה לקדם ככבישי אגרה, לא יקודמו במכרזי BOT.

סגן החשכ"ל לחטיבת תשתיות, עמי לנדאו, אמר כי הכדאיות הכלכלית של שני הכבישים מוטלת בספק. לדבריו, לכביש 39 אין הצדקה וצפויות בעיות סטטוטוריות מורכבות מול הארגונים הירוקים בשל תוואי הכביש העובר באזור שמורות טבע. לדבריו, גם כביש 16 אינו כדאי ולא יוכל לשמש ככביש אגרה.

משרד התחבורה הצהיר, כי בכוונתו לעודד קידום פרויקטים במכרזי ה-BOT. משרד התחבורה ביקש לקדם ארבעה כבישים בשיטת ה-BOT, בה היזם בונה, מתפעל ולאחר תקופת הזיכיון מעביר את הנכס למדינה.

ארבעת הכבישים הם: כביש עוקף קריות בחיפה, אשר יחבר את הצפון והקריות עם חיפה; כביש איילון מזרח במטרופולין ת"א; כביש 39 שאמור לחבר את ירושלים לכביש עתידי שיחבר בין ירושלים לדרום; וכביש 16 שיתחיל ממחלף מוצא בכביש 1 ועד לכביש 4. מדובר בארבעה כבישים שעלותם הכספית היא למעלה מ-4 מיליארד שקל.

במקביל החליטה ישיבת ועדת המכרזים שהתכנסה באחרונה לפרסם את שלב המיון המוקדם (ה-PQ) לכביש עוקף קריות במהלך יוני. כביש עוקף קריות יהיה באורך של 11 ק"מ ויכלול חמישה מחלפים בכניסה הצפונית של חיפה. עלות ההקמה היא מיליארד שקל ועלות ההפקעות היא 500 מיליון שקל.

הפרויקט התעכב במשך שנים בשל מחלוקות מהותיות מול ראשי הרשויות המקומיות בצפון, שהתנגדו לבצע את הפרויקט ככביש אגרה. משרדי התחבורה והאוצר הודיעו, כי אין מימון תקציבי לכביש והוא יקודם ככביש אגרה.