פורטוגל: פוליטיקה ובירוקרטיה מונעים הקמת שדה תעופה נוסף

שדה התעופה המתוכנן יהיה למבנה הארכיטקטוני הגדול ביותר במדינה

ממרום מגדל הפיקוח שלו בכפר הפורטוגזי של אוטה, יש לברונו פרנקו תצפית מצויינת על עצי הפרי, הגפנים ויער האורנים, המשתרעים על העמק שמתחתיו.

בעודו משגיח ומחפש סימנים לשריפת יערות באופק, לפרנקו יש זמן רב לחשוב על מה שיקרה למטוסים שעוברים על פניו, אם וכאשר ייבנה במקום שדה תעופה חדש.

שדה התעופה המתוכנן יהיה המבנה הארכיטקטוני הגדול ביותר במדינה, מאז אירחה פורטוגל את אליפות אירופה בכדורגל בשנה שעברה, והוא יכסה את העמק של אוטה, כ-50 קילומטרים צפונית לקו החוף של הבירה, ליסבון.

הבירוקרטיה והפוליטיקה שעיכבו את הקמת הפרויקט למעלה מעשור משקפים היטב את הבעייתיות בפורטוגל, שמונעת את ביצוען של רפורמות כלכליות והקמתם של פרויקטים נוספים במדינה המערב-אירופאית הענייה ביותר.

מספר אנליסטים טוענים, כי המאבקים הפוליטיים בפורטוגל הם שמונעים את התפתחותה, בעודה מנסה להתאושש מהמיתון שפקד אותה בשנים האחרונות.

על מנת לסבך יותר את פרויקט הקמת שדה התעופה באוטה, פורטוגל היא גם בעלת הגירעון הכספי הגבוה ביותר מקרב מדינות האיחוד האירופי. הממשל הסוציאליסטי אישר באחרונה קיצוץ חד בהוצאות המדינה בצד העלאת המיסים, בכלכלה שצומחת לאיטה בניסיון לרסן את הגירעון ולהביאו לכדי שליטה.

עם זאת, בחודש שעבר התבטא ראש ממשלת פורטוגל, חוזה סוקרטס, ואמר, כי פרויקט אוטה, שעלותו מוערכת בלפחות 2 מיליארד אירו ייצא לדרך בקרוב.

סוקרטס נתקל בהתנגדות האופוזיציה, בהנהגת המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, שמתנגדת להקמת שדה התעופה החדש, ומעוניינת תחת זאת בהרחבת שדה התעופה הנוכחי בליסבון. התנגדות זו מעיבה על הפרויקט,שעשוי לתת דחיפה גדולה לכלכלה הנחשלת. מריאנה אברנטס דה סוסה, כלכלנית המתמחה בשותפויות ציבוריות-פרטיות, שהייתה מעורבת בפרויקט אוטה, טוענת, כי ההתמודדות בפרויקט היא לא בצד מימון שלו, אלא בפוליטיקה שמסביבו.

"הפוליטיקאים שלנו הם דלתות מסתובבות. בזמן שאצלנו התחלפו כ-60 שרי אוצר, לספרד השכנה היו רק ארבעה", היא אומרת.

החלטה חד משמעית להוציא לדרך את פרויקט אוטה, לא רק שתסיים שנים ארוכות של חוסר ודאות עבור האיזור, אלא גם תתרום לשיפור הכלכלה הפורטוגזית, שמדשדשת במקום מאז 2001.

בניית שדה תעופה גדול באוטה עשויה להיות יריית הפתיחה בסדרה של פרויקטים גדולים בענף התיירות במדינה. התוכניות המקדמיות של שדה התעופה כוללות את הקמתם של שני מסלולים להמראה ולנחיתה של מטוסים, בתקווה שמיקומו של שדה התעופה החדש יהפוך אותו לצומת מרכזית בקישור טיסות בין המזרח ומדינות אירופה לאמריקה הלטינית.

התנגדות נוספת לתוכנית מגיעה ממשרדו של ראש עיריית ליסבון, אנטוניו קרמונה רודריגז, אף הוא חבר המפלגה הסוציאל-דמוקרטית.

רודריגז טוען, כי הממשלה טעתה בכך שהחליטה על הקמת שדה התעופה באוטה מבלי להתייעץ עם משרדו. "אסור להשאיר את ליסבון ללא שדה תעופה בינלאומי", הוא אומר. למרות נחישותו של ראש הממשלה, עתידו של הפרויקט באוטה אינו מובטח.

הממשלה עדיין לא קבעה תאריך לתחילת העבודה בשטח. אם תידחה התחלת העבודה מעבר לכהונת הממשלה הנוכחית, הממשלה הבאה עלולה לדחות את התוכנית פעם נוספת.

תרחיש זה אירע מספר פעמים מאז העלה את הרעיון ראש הממשלה לשעבר, אנטוניו גוטיירס, בשנת 1999.

להקמת הפרויקט באוטה קיימות גם אלטרנטיבות אחרות: הרחבת שדה התעופה הבינלאומי בליסבון, הקמת שדה תעופה שני בבירה על גדות נהר הט'גו, או הקמת שדה תעופה חדש בפרבר העני הדרומי של ליסבון, אלנטג'ו.

למרות שמספר גורמים עדיין תומכים בחלופות האחרות, בחינות כדאיות שבוצעו לפרויקטים השונים, מאז עלה לראשונה רעיון הקמת שדה תעופה נוסף במדינה ב-1997, הראו כי איזור אוטה הוא האופציה הטובה ביותר לכך.

אחד מהיתרונות של אוטה הוא העובדה, שקו הרכבת המהירה, המתוכננת לחבר בין ליסבון לבין מדריד, עובר באיזור ויכול לפתור את בעיית התחבורה עבור נוסעים מהבירה הפורטוגזית. עיכוב הפרויקט בגלל התסבוכות הפוליטיות עשוי להיות גם מסוכן מאוד. מספר מומחים טוענים, כי שדה התעופה הנוכחי בליסבון, פורטלה, מועד לתאונות, כשהמטוסים הממריאים ממנו חולפים קרוב מאוד לכבישים ולבנייני מגורים הסמוכים אליו.

מחקרים נוספים אף הראו, כי שדה התעופה הנוכחי יתקשה בקרוב לטפל בכמות הנוסעים המגיעים אליו, במידה וקצב הגעתם יצמח כצפוי ל-21 מיליון נוסעים בשנה בתוך 15 שנים, לעומת 11 מיליון בשנה כיום. באוטה הדאגה העיקרית נובעת מאובדן ההזדמנויות. מאז 1997, אוסר הממשל בליסבון את פיתוח הקרקע עליה אמור לקום שדה התעופה, ומונע את התפתחותו הכלכלית של האיזור.