הנובו-רישים של מוסקבה זוכים בפרבר משל עצמם - "עיר היליונרים"

המחיר הממוצע לווילה בפרויקט יהיה 5,000 דולר למ"ר, בהשוואה למשכורת החודשית הממוצעת - 400 דולר

בקצה דרך 'רובל' במוסקבה נמצאת חלקת קרקע גדולה פי שלושים בשטחה מהכיכר האדומה, שהמקומיים כבר מכנים אותה 'עיר המיליונרים'.

בחודש שעבר אישר משרד התכנון העירוני של מוסקבה פרויקט בהיקף של שלושה מיליארד דולר להפיכת השטח לאזור מגורים המיועד ל-30,000 איש, מצויד במועדון יכטות ובאורוות סוסים.

המחיר הממוצע לווילה יהיה 5,000 דולר למ"ר, בהשוואה למשכורת החודשית הממוצעת בעיר, העומדת על 400 דולר.

תכנית הפיתוח עשויה להגביר את הניכור בין העשירים והעניים, שהתעצם בעקבות המעבר של רוסיה, מדינה שהיתה קומוניסטית עד לפני 14 שנה, לכלכלה חופשית.

במוסקבה חיים כיום 23 מיליארדרים, והיא שנייה רק לניו יורק, על פי המגזין האמריקני פורבס. כ-25.5 מיליון איש, שהם 18% מתושבי רוסיה, חיים בעוני.

"אז אתה עושה המון כסף, קונה לעצמך טירה, ובינתיים הפער בין עשירים לעניים ממשיך לגדול," אמרה ב-17 בנובמבר טטיאנה פטרובה, מדריכת כושר בת 27, בדרכה לעבודה במכון כושר. "קשה לדעת לאן המדינה תגיע בסוף."

מפלגות פוליטיות כבר מנסות לגרוף הון פוליטי מפער העוני. מפלגת המולדת, בהנהגת דימיטרי רוגוזין, זכתה במקום השלישי במספר המושבים בפרלמנט הרוסי ב-2003, בעקבות קמפיין בחירות, שתקף את הטייקונים שעשו את הונם בתקופת השגשוג, ותחת עינו הפקוחה של הנשיא ולדימיר פוטין.

קמעונאיות יוקרה

כמה קמעונאיות יוקרה, בהן פראדה הולדינג, נכנסו לרוסיה, שכלכלתה נכנסת לשנת הצמיחה השביעית ברציפות.

ב-2004, התמ"ג צמח ב-7%, ומדד המניות RTS בבורסת מוסקבה עלה השנה ב-67%.

סולימן קרימוב, מיליארדר ומשפטן, מוביל את ההשקעות בפרויקט סמוך לדרך רובל. סוכנות המכירות אינטרמרק ריל אסטייט מסרה כי אין מחסור בקונים. הפרויקט, שישתרע על 2.7 מיליון מ"ר וייקרא Rublyovo-Arkhangelskoye, יהיה ממוקם קרוב לאחוזת אצילים ישנה ליד נהר מוסקבה.

על דרך רובל, או ברוסית Rublyovskoye Shosse, בנו התושבים וילות מאובטחות ובתי אחוזה מעוטרים בצריחים, סמוך לחוות שום ותפוחי אדמה בודדות, שעדיין קיימות באיזור. "הם בונים את הפרברים עבור עשירים כדי להפריד את עצמם מההמונים," אמר ב-22 בנובמבר נורי כץ, מנהל ביאטריקס ריל אסטייט ממוסקבה.

נלחמים בעוני

הפרויקט יעלה "לגבהים חדשים את מעמדו של האזור כמגדלור של החיים החדשים ברוסיה," כתב העיתון איזבסטיה ב-26 באוקטובר, במאמר שכינה את השכונה "עיר המיליונרים." העיתון "מוסקו טיימס" השתמש באותו כינוי בכתבה, שפורסמה שבוע קודם לכן.

"כל מה שהיה לנו קודם היה בקתות מטות לנפול," אמר בוריס סוקולב, בן ה-64 מהכפר Krasny Vskhody, הנמצא כ-15 קילומטרים מקצה דרך רובל. "אני לא נגד זה שאנשים יהיו עשירים, אבל אנחנו צריכים להילחם בעוני."

משרד הארכיטקטים ג'ון טומפסון ושות' מלונדון יתכנן את הפרויקט, ועל פי התכנית, הבנייה עתידה להתחיל במחצית הראשונה של השנה הבאה.

אין ערובה לכך ש-10,000 הדירות והווילות יתמלאו, אומרים סוכני הנדל"ן דילייט ריאלטי ממוסקבה. "אנחנו לא מבינים מי יקנה אותן," אמר סרגיי אוסקין, מנהל ויועץ בדילייט. "אין במוסקבה כל כך הרבה מיליונרים."

מחירים מרקיעי שחקים

בעשור האחרון עלו מחירי הנדל"ן באזור שמסביב לאתר המיועד ב-1,000%, לדברי מייקל לנג, דירקטור בחברת הברוקרים מניו יורק ג'ונס לנג לה-סאל, ומנהל הפעילות שלה ברוסיה.

לנג בנה לעצמו בית קיט על חלקת קרקע סמוך לדרך רובל לפני 11 שנים. "כשבניתי את הבית הוא היה היחיד, על קצה השדה, ועכשיו כל חלקות הקרקע כבר נרכשו ופותחו," אמר לנג בראיון ב-10 בנובמבר.

המחיר הממוצע בפרויקט Rublyovo-Arkhangelskoye יהיה 5,000 דולר למ"ר, אמר אולג ליפנוב, מנהל הפרויקט מטעם נפטה-מוסקבה, חברת ההשקעות הרוסית שבבעלות קרימוב, בן 39.

גם אם זה פחות ממחיר נכסי היוקרה במרכז מוסקבה, שיכולים להגיע עד 10,000 דולר למ"ר, הוא גבוה יחסית ל-1,200 דולר למ"ר, מחירן של דירות בסיסיות בפרברי העיר. לפרויקט "יהיו כל היתרונות של העיר עם כל היתרונות של הפרברים," אמר ליפנוב.

היער המבודד יכיל וילות שכמה מהאוליגרכים המיליארדרים של המדינה כבר הביעו בהן עניין, אמר אלכסנדר שטלוב מאינטרמרק ריל אסטייט. באזור יהיו גם בתי ספר ופארק עסקים. "אף פעם לא קראנו למקום 'עיר המיליונרים'", אמר שטלוב בראיון שנערך עימו ב-8 בנובמבר במשרדים הזמניים באתר העיר החדשה. "אבל התווית שהדביקו לפרויקט לא מפריעה לנו."