החברה הלאומית לדרכים תשקיע 2.6 מיליארד שקל בבטיחות

מנהל אגף הבטיחות: הרציונל של תוכנית החומש כולל שדרוג הכבישים תוך יצירת תשתית סלחנית וצמצום נקודות קונפליקט בין הנהג לדרך

תוכנית החומש של החברה הלאומית לדרכים, בכל הקשור לשיפור רמת הבטיחות בדרכים, מהווה שינוי בתפיסה של החברה. כך אומר המנכ"ל, אלכס ויז'ניצר. לדבריו, "יש יותר מודעות בחברה, יותר הקפדה, יותר משמעת עצמית".

ב-2005 התקציב הכללי של החברה (מע"ץ החדשה) היה 1.5 מיליארד שקל. מתוך זה הוצאו 780 מיליון שקל על עבודות פיתוח, 500 מיליון שקל לעבודות אחזקה, 100 מיליון שקל לעבודות בטיחות, לפרויקטים נקודתיים ואחרים.

תקציב תוכנית החומש לשנים 2006-2010 הוא 19 מיליארד שקל, מתוכם 2.6 מיליארד שקל ישמשו לפרויקטים בטיחותיים - 580 מיליון שקל לשיפור כבישים קיימים ו-2 מיליארד שקל באמצעים בטיחותיים בפרויקטים שייסללו בעתיד.

תוכנית העבודה בנושא הבטיחות בנויה משלושה חלקים: פרויקטים בטיחותיים קטנים, שנועדו לתת מענה לבעיות בטיחות נקודתיות; פרויקטים בטיחותיים שנותנים מענה לכבישים עם בעיות בטיחותיות ברובד המשני; ורזרבה תקציבית לטיפול בבעיות בטיחותיות במהלך שנות התוכנית.

לפי הצעת תוכנית העבודה הרב-שנתית, פרויקט בטיחותי קטן מוגדר כמקום בו יש תאונות רבות שניתן לצמצמן באמצעות שינויים קלים בתוואי הדרך, התקנת רמזורים בצמתים מסוכנים או הארת קטעי כביש בעייתיים.

בהצעת התוכנית מוזכרים כמה מפגעי בטיחות אופייניים: הסדרי תנועה לקויים הבאים לביטוי בשדה ראייה מוגבל, תנועה במפלס אחד שאינה מותאמת להיקפי התנועה בכביש, ליקויים או מחסור באביזרי בטיחות כגון תאורה, תמרור, מעקות. עלות הפרויקטים הקטנים נעה בין עשרות אלפי שקל למיליוני שקלים בודדים.

במסגרת הרובד השני מוצעים שני סוגי פרויקטים: פרויקטים תחבורתיים שמטרתם לייצר נגישות, ופרויקטים שמטרתם העיקרית להגביר את רמת הבטיחות בכביש.

תוכנית החומש מביאה בחשבון את המלצות דו"ח ועדת שיינין, בכל הקשור להיבטי התשתית בכבישים הבינעירוניים. במסגרת תוכנית הפיתוח המוצעת, יש כמה פרויקטים המיועדים להרחבת כבישים חד-מסלוליים לדו-מסלוליים. הרחבת כביש לדו-מסלולי מיועדת לשיפור זרימת התנועה, קיצור זמני נסיעה והגדלת קיבולת.

נוסף לכך קיימות בפרויקטים אלו תועלות בטיחותיות. בהצעת התוכנית, מוזכר מחקר שנערך בטכניון ב-2004 שבחן אם יש קשר סטטיסטי בין שיעורי תאונות הדרכים לבין מאפייני התשתית בכבישים חד-מסלוליים.

בין היתר, נמצא כי ברמת ביטחון של 95%, תשתית כבישים טובה יכולה להפחית את שיעורי התאונות בכבישים חד-מסלוליים ב-50%. החברה הלאומית לדרכים הסיקה שהפיכת כביש חד-מסלולי לדו-מסלולי היא שיפור מהותי בתשתית הכביש שתוביל לירידה בתאונות.

בין הפרויקטים בהם יורחבו כבישים: כביש 65/85 בהיקף של 797 מיליון שקל; כביש 77 בהיקף של 260 מיליון שקל; כביש 79 בהיקף של מיליארד שקל; כביש 4 בהיקף של 307 מיליון שקל; וכביש 411 בהיקף של 77 מיליון שקל.

לדעת מנהל אגף הבטיחות בחברה הלאומית לדרכים, יוסי בן-אהרון, יש להיות זהירים בהרחבת כבישים או ביצירת כבישים שיאפשרו מהירות נסיעה גבוהה יותר.

בן-אהרון מסביר, כי הרציונל של התוכנית כולל שדרוג רשת הכבישים תוך יצירת תשתית סלחנית וצמצום נקודות קונפליקט בין הנהג לדרך. בין היתר, הוא מציין כי התוכנית כוללת הקמת מחלפים במקומות בהם יש רמזורים, יישור עקומות לרדיוסים נוחים יותר והפיכתן ל"סלחניות", ויש גם פרויקט מתוכנן של 1,000 מעגלי תנועה.

לדבריו, "קודם צריך לשדרג את הרשת כדי להתאימה לא רק למהירות הנסיעה, אלא גם להתאים את התשתית למהירויות הקיימות כיום, מהפן הבטיחותי. צריך לזכור בהקשר זה שהעלאת המהירות מותנית באכיפה, שכן לפי נתוני המשטרה, במקרים מסוימים מהירות גבוהה הפכה תאונות לתאונות קטלניות. במקומות האלה, בצד שדרוג הרשת צריך גם אכיפה".

בחוברת הצעת התוכנית צוין, כי תהליך ביצוע פרויקטי הבטיחות השונים נעשה, בין היתר, תוך מיון הפרויקטים על בסיס שיקולי עלות-תועלת. לפי ויז'ניצר, השיקול של עלות אינו השיקול העיקרי. "אם נזהה שבאזור מסוים הקמת רמזור תביא פתרונות בטיחותיים, נעמוד על כך שיהיה שם רמזור, אפילו אם אין הצדקה כלכלית לעניין", סיכם.

במסגרת התקציב לתוכנית החומש החברה הלאומית לדרכים תשקיע 10.3 מיליארד שקל בפרויקטים חדשים; 2.384 מיליארד שקל יושקעו בפרויקטים המשכיים; 2.75 מיליארד שקל באחזקה שוטפת; 947 מיליון שקל בתשלומים לזכיין בכביש 431; 1.150 מיליארד שקל באחזקה מונעת; 500 מיליון שקל בתכנון; 65 מיליון שקל במו"פ ו-280 מיליון שקל בבקרת תנועה.