חברת הבנייה והתשתיות דניה סיבוס, מקבוצת אפריקה-ישראל, סיימה גם את הרבעון השלישי של 2005 תוך קיטון ניכר בהיקפי פעילותה בהשוואה לתקופה המקבילה, על רקע סיום פרויקט כביש חוצה ישראל.
בדניה סיבוס, שהקפידה בשנה האחרונה להעמיק את פעילותה בתחום התשתיות, ממתינים עדיין להבשלת פרויקטים נוספים בתחום ולתחילת ההכרה בהכנסות מפרויקט כביש 431, וברקע נמשכות הצהרות החברה לגבי השאיפה להרחיב את הפעילות בחו"ל.
למרות הירידה בהיקפי הפעילות, מי שמביט על תוצאות דניה סיבוס ברבעון השלישי, ועל ביצועי שנת 2005 באופן כללי, ראוי שיבין שמבחינת החברה מדובר בשנת מעבר, שאינה משקפת את הצפוי כבר בעתיד הקרוב. את הביצועים הכספיים של שנת 2005 משווים אמנם לאלו של שנת 2004, אך צריך לזכור שהפרויקט המרכז שליווה את השנה הקודמת, כביש חוצה ישראל, כבר הסתיים, וברקע שנת 2006 נושאת עמה ציפייה להבשלתם של פרויקטים רבים בסדר גודל זהה.
איתמר דויטשר, מנכ"ל החברה ב-8 השנים האחרונות, מציין בראיון ל'גלובס", כי החברה עומדת לסיים את שנת 2005 עם צבר שיא של הזמנות, שיחצה את רף ה-3 מיליארד שקל, רובו מיועד לביצוע בשנים הקרובות. הנתונים עצמם מראים, כי מתחילת השנה רשמה דניה שחיקה של 26% בהכנסות לרמה של 683 מיליון שקל, אך דויטשר מעריך שכבר בשנת 2006 תחזור החברה להיקפי הפעילות של שנת 2004 ואף יותר מכך.
על-פי הערכות דויטשר יסיים בקרוב את תפקידו בדניה סיבוס. דויטשר עצמו סירב להתייחס לעניין זה.
"צבר ההזמנות שלנו כולל כמובן את פרויקט כביש 431, אבל גם מספר פרויקטים נוספים בתחום הבנייה עליהם חתנו לאחרונה", מציין דויטשר לגבי הצפוי בשנים הקרובות. בין היתר הוא מספר, כי החברה זכתה לאחרונה בפרויקט לבניית בניין משרדים בקרית שדה התעופה, וכן חתמה על חוזים לבניית מעונות ובתי אבות, ופרויקטי מגורים נוספים הנמצאים בשלבי תכנון מתקדמים. "מתום הרבעון השלישי כבר נכנסו לצבר ההזמנות עסקאות בהיקף מיליארד שקל, ובמקביל גם 'אכלנו' חלק מהצבר. כך או כך, אני בהחלט צופה שהחברה תגדיל באופן משמעותי את היקפי הפעילות בשנה הקרובה", הוא מסביר.
לגבי שוק הבנייה, מציין דויטשר, כי המכות הגדולות שספג בשנתיים האחרונות ככל הנראה כבר מאחוריו. "אני חושב שמגמת העלייה החדה במחירי התשומות שראינו עד לשנת 2004 נגמרה, וגם הסיטואציה הלא נעימה שחווינו בנושא העובדים הזרים כבר מאחורינו, ולפיכך השנה המרווחים כבר חוזרים לרמתם הרגילה והשוק כולו חוזר לרמת שיווי המשקל. אני מעריך שדניה סיבוס תמשיך להגדיל בשנים הקרובות את היקפי הפעילות שלה בתחום הבנייה למגורים ובתחום הבנייה שלא למגורים, בשיעורים של 20%-25% בשנה, תוך שמירה על שולי רווחיות של 5%", הוא מציין.
דויטשר מציין עוד, כי החברה הגישה לאחרונה תביעה נגד המדינה, בהיקף כספי של 42 מיליון שקל, בגין נזקים שנגרמו לה כתוצאה מאי-מימוש היתרים להעסקת עובדים זרים בשנת 2003. "אנחנו כבר הפרשנו את הסכומים הנדרשים בדו"חות בגין הנזקים הללו, ואני חושב שלאור השינויים בחקיקה בתחום לא מן הנמנע שלפחות חלק מהסכום ייפסק לטובתנו בעקבות הנזקים שנגרמו לנו", הוא אומר.
בהקשר זה החברה מפרטת בדו"חות, כי בשנים האחרונות הממשלה צמצמה את היתרי ההעסקה של העובדים הזרים ולפיכך נרשמה ירידה מרמה של כ-30 אלף היתרים בשנים 2002-2003 לרמה של כ-17.5 אלף היתרים בשנת 2005.
הנתונים מראים עוד, כי לדניה עצמה הוקצו אשתקד 1,019 היתרים להעסקת עובדים זרים, וב-2005 צומצם מספר ההיתרים ל-987. החברה מציינת, כי כתוצאה ממדיניות הממשלה ומצמצום מכסות העובדים הזרים, בשנת 2005 הוקצו לה עובדים בהיקף נמוך ממספר ההיתרים הדרושים בהתאם להיקף פעילותה וצרכיה.
לגבי תחום התשתיות דויטשר מציין, שהחברה מתמודדת כיום על מספר פרויקטים בסדר גודל גדול מאוד, ולהערכתו היא עשויה לזכות באחד מהם לפחות. אחד הפרויקטים המדוברים הוא קטע מספר 18 בכביש חוצה ישראל, לגביו נמשך עדיין המו"מ בין חברת דרך ארץ, בה שותפה דניה סיבוס, לבין המדינה. הפרויקט עצמו הינו בהיקף של כ-150 מיליון דולר, וצפוי להבשיל לכדי הסכם בין הצדדים כבר בחודשים הקרובים.
מלבד סלילת הכבישים, החברה גם משתתפת במספר מכרזים בולטים, בעלי פוטנציאל הכנסות של מאות מיליוני שקלים. בין אלו ניתן למנות את פרויקט התפלת המים בחדרה, בשותפות עם GE האמריקנית, וכן את פרויקט חישמול הפסים של רכבת ישראל, בו שותפה דניה עם חברת אלקטרה ושותף זר נוסף, המוערך ב-700 מיליון אירו. "אם נזכה באחד הפרויקטים הללו נבצע קפיצת מדרגה משמעותית, אשר משמעותה היא הכפלה של היקפי הפעילות בתחום התשתיות", מציין דויטשר.
מה לגבי חו"ל? לדברי דויטשר, בעתיד הקרוב מאוד צפויה החברה לעבור משלב הדיבורים לשלב המעשים, לאחר שקיבלה לאחרונה החלטה לרדת מהרעיון לרכוש חברה, ובמקום זאת להשתתף בפרויקטים יזמיים. דויטשר: "לאחר שבדקנו את האפשרות לעומק, נוכחנו לדעת שאנחנו לא מוצאים את מה שאנחנו מחפשים. צריך להבין, שחברות בנייה הן מוטות ניהול ומתאפיינות במחזורים גדולים ומרווחי רווח קטנים, ולכן היה לנו קשה למצוא שחברה שתענה על הצרכים שהגדרנו".
לגבי הפעילות עצמה, דויטשר מציין, כי החברה עשויה להרחיב בקרוב בשיעור ניכר את פעילותה בשוק הרוסי, ולשם כך מינתה מנהל נפרד לפעילות זו - זאב גינסברוג, אשר כהן בשנים האחרונות בתפקיד סמנכ"ל הנדסה בחברת דנקנר השקעות: "לאחרונה התקשרנו במספר חוזים במדינה, האחד לבניית בניין משרדים ובשני פרויקטים נוספים ברוסיה, ואני מעריך שההכנסות שינבעו לנו מהשוק הרוסי יגדלו באופן משמעותי בשנה הקרובה, ויגיעו לרמה של כ-50 מיליון דולר".
דויטשר מספר עוד, שהחברה נמצאת בימים אלו בשלבים מתקדמים של בדיקת נאותות לרכישת חלק בפרויקט נוסף, בבודפשט בירת הונגריה. לדבריו מדובר בפרויקט יזמי לבניית 2,000 יחידות דיור, שעדיין נמצא בשלב התכנון. את הפרויקט עצמו מובילים קבוצה של יזמים ישראליים, שדניה סיבוס צפויה להשתלב ביניהם.
לסיכום ניתן לומר, שדויטשר בהחלט אופטימי לגבי ההמשך והנחת העבודה העיקרית שלו היא שהיקפי הפעילות של החברה צפויים להתרחב באופן משמעותי בשנים הקרובות, באופן שיפצו ואף יעברו את היקפי הפעילות שהשיגה בעידן כביש חוצה ישראל.
ירידה לצורך עלייה
הנתונים מראים, כי הכנסות החברה ברבעון השלישי קטנו ב-16% בהשוואה לרבעון המקביל, לרמה של 237 מיליון שקל, על רקע צמצום בהיקפי הפעילות בתחומי הבנייה והתשתיות. הנתונים מראים, כי ההכנסות מתחום הבנייה רשמו קיטון של 14% לרמה של 206 מיליון שקל ברבעון הנוכחי, ואילו ההכנסות מתחום התשתיות התכווצו ב-33% לרמה של 31 מיליון שקל. מתחילת השנה ירד מחזור ההכנסות מתחום הבנייה ב-21% והסתכם ברמה של 570 מיליון שקל. ההכנסות מתחום התשתיות רשמו ירידה של 45% לרמה של 113 מיליון שקל, בעיקר על רקע סיום פרויקט כביש חוצה ישראל.
מבט על פעילות הבנייה למגורים מראה, כי נכון לתום הרבעון השלישי נמצאת דניה סיבוס בשלבי ביצוע של 2,083 יחידות דיור ושל 100 אלף מ"ר נוספים שאינם למגורים. סיכום הנתונים מתחילת השנה מראה, כי החברה סיימה בתקופה זו בנייתן של 1,557 יחידות דיור, והחלה בבנייתן של 1,342 יחידות. עוד עולה, כי 30% מפעילות החברה ברבעון החולף התבצעה עבור קבוצת אפריקה ישראל, החברה האם, או גורמים הקשורים עמה.
נתון נוסף אותו מוסרת החברה לגבי תחום הבנייה הנו לגבי ההחלטה הנחושה להרחיב את היקפי הפעילות בחו"ל, מהלך אשר צפוי לקבל תאוצה בחודשים הקרובים, כפי שצוין לעיל. ראוי לציון, כי כבר היום עוסקת החברה בפעילות בתחום הבנייה ברוסיה ובקנדה, אך עדיין לא מדובר בפעילות בהיקף מהותי ביחס לפעילות החברה הכוללת.
מבט על תחום התשתיות מראה, כי דניה עדיין ממתינה לתחילת העבודות הרשמית בפרויקט כביש הרוחב 431 בו זכתה לאחרונה (PFI). במסגרת המכרז תהיה החברה אחראית להקמה, תפעול ותחזוקה של הכביש, שעתיד לחבר בין נתיבי איילון ובין כביש מספר 1 בסמוך לרמלה. פרויקט זה צפוי להכניס לקופת החברה כ-400 מיליון שקל כמענק הקמה, תשלומים חצי-שנתיים של 59 מיליון שקל למשך תקופת התפעול העומדת על 22.5 שנים, וכן אגרת נסיעה בכביש בסך 2 אגורות לק"מ. עלות הקמת הפרויקט מוערכת ב-2 מיליארד שקל.
מבט כולל על צבר ההזמנות של החברה, בשני תחומי הפעילות, מראה, כי למרות התדלדלות הפעילות בחודשים האחרונים החברה בהחלט יכולה להיות רגועה לגבי התקופה הקרובה, כשבאמתחתה הזמנות בהיקף כולל 2.5 מיליארד שקל. 1.5 מיליארד שקל מההזמנות נובעות מכביש 431, 200 מיליון שקל נוספים משויכים גם הם לתחום התשתיות, והיתר לתחום הבנייה.
מבט על שיעורי הרווחיות של החברה מראה, כי ברבעון החולף נרשמה ירידה משמעותית ברווחיות ממגזר התשתיות, אשר הסתכמה ב-4.6 מיליון שקל בלבד, המהווים 15% ממחזור הפעילות. מנגד, הרווחיות ממגזר הבנייה השתפרה גם ברבעון הנוכחי, בהמשך למגמה מתחילת 2005, ועמד על 12.5 מיליון שקל המהווים 6% ממחזור הפעילות. הירידה בשיעורי הרווחיות הביאה לשחיקה חדה ברווח התפעולי של דניה סיבוס ברבעון, לרמה של 11.8 מיליון שקל, נתון המשקף קיטון בשיעור של למעלה מ-50% בהשוואה לרבעון המקביל.
הנתונים מראים עוד, כי על רקע יציבות בהכנסות המימון ובשיעורי המס החלים על החברה, רשמה דניה סיבוס קיטון של 43% ברווח הנקי הרבעוני לרמה של כ-9 מיליון שקל. עוד עולה, כי מתחילת 2005 רשמה החברה קיטון של 18% ברווח הנקי לרמה של 24.3 מיליון שקל, כשהמגמות הכלליות שליוו אותה ברבעון החולף אפיינו גם את המחצית הראשונה של 2005.
מבט על מאזן החברה מראה, כי דניה ממשיכה להיות חברה יציבה למדי בהשוואה לחברות הענף האחרות. הנתונים מראים אמנם, כי הונה העצמי של החברה עמד בתום הרבעון על 180 מיליון שקל, ומימן רק כשליש מהמאזן הכולל, אך החוב ארוך הטווח של החברה מסתכם ב-8 מיליון שקל בלבד, נתון המהווה 2% מהיקף המאזן הכולל.
בקופת המזומנים של החברה נחו בסיום 9 החודשים הראשונים כ-200 מיליון שקל, לאחר שייצרה 64 מיליון שקל מפעילותה השוטפת באותה תקופה. החברה מציינת, כי מתחילת השנה גדלה קופת המזומנים ב-11 מיליון שקל, בהשוואה לקיטון של 9 מיליון שקל בעודפי המזומן ב-2004.
מתחילת השנה רשמה דניה סיבוס תשואה 30%, וכיום עומד שווי שוק החברה על 496 מיליון שקל. החברה עצמה נמנית על מדד ת"א 100 ועל מדד הנדל"ן 15, כשההשקעה במניות החברה מתחילת 2005 משקפת תשואה דומה לשני מדדי הייחוס הנ"ל.