סן-פרנסיסקו: מוזיאון האומנות הגדול נפתח מחדש לציבור

מוזיאון de Young, על שם מייסד הכרוניקל המקומי, נבנה מחדש בפארק גולדן-גייט בהשקעה של 200 מיליון דולר

בסן-פרנסיסקו, קליפורניה, נחנך לאחרונה משכנו החדש של מוזיאון de Young לאומנות, בהפנינג של 31 שעות, במסגרתו עמד המוזיאון פתוח לתקשורת ולמבקרים.

המשכן החדש, בפארק גולדן-גייט שבעיר, נבנה בהשקעה של כ-200 מיליון דולר, ונחשב לאחד הפרוייקטים החשובים ביותר שבוצעו בשנים האחרונות בעיר, ובקליפורניה כולה.

על עיצוב המוזיאון החדש הופקד משרד הארכיטקטים האוסטרי Herzog & de Meuron, אשר זכה בשנה האחרונה בפרס פריצקר לארכיטקטורה, ואחראי על כמה מיצירות המופת, שנבנו בשנים האחרונות בערי העולם.

המוזיאון החדש, שכבר זכה מכלי התקשורת בעיר לכינויי גנאי כגון 'מקדש המאיה' ו'נושאת מטוסים חלודה החונה בפארק', החליף את המשכן המיתולוגי של מוזיאון de Young, אשר עומד על תילו כבר מראשית המאה הקודמת.

ב-1989 נפגע הבניין בצורה קשה מרעידת האדמה שפקדה את העיר, וההחלטה שנתקבלה להעתיק את המוזיאון אז, יושמה באופן סופי רק 16 שנה לאחר מכן.

מנהלי המוזיאון, הנחשב למוזיאון האומנות הגדול בסן-פרנסיסקו, סיפרו בפתיחה המחודשת, כי עיקר העיכוב בתכנית העתקתו נבעה ממצוקת מזומנים ומקמפיין התרומות הממושך, שנדרש על מנת לגייס את הכספים.

כלי התקשורת מציינים, שאשת הציבור דיאן וילסיי (Diane Wilsey), אחת היורשות של אימפריית הכימיקלים האמריקנית Dow Chemicals, הרימה תרומה 'סמלית' ראשונה של 10 מיליון דולר כבר בסוף שנות ה-80, אך התייאשה בהמשך, לאחר שעיריית סן-פרנסיסקו לא אישרה לממן את העתקת המבנה בסיוע כספי הציבור.

במרוצת שנות ה-90, חזרה ויסליי לנסות ולגייס את הכספים, ועל פי התקשורת, עד לשנת 2000 תפחה רשימת התורמים ל-7,000 איש, וכללה בתוכה תאגידים, שתרמו מיליוני דולרים לצד לא מעט אנשים פרטיים, שהסתפקו בתרומה צנועה של 1,000 דולר בלבד.

המוזיאון המחודש, שנקרא על שמו של Michale H. de young, מייסד העיתון San-Francisco Chronicle, ישתרע על שטח של כ- 293 אלף רגל רבועה, כשליש מתוכם שטחי תצוגה.

בשאר השטחים יוקמו מרכזי חינוך, אודיטוריום, בית קפה וחנות מזכרות. שטחי התצוגה יתפרסו על פני 3 קומות, שניבנו בשילוב עם גלריות. מעל המוזיאון עצמו ניבנו עוד 9 קומות, שבראשן תצפית על הגולדן-גייט פארק ועל מפרץ סן-פרנסיסקו.

האוספים הקבועים שיוצגו במוזיאון יכללו בעקר יצירות של אומנים אמריקניים ואומנים אפריקניים.

כלי התקשורת מציינים, כי על פי החלוקה הקבועה בעיר, יצירות של אומנים אסיאניים מוצגים במוזיאון הסמוך למשכן העירייה, ויצירות של אומנים אירופאים מוצגים במוזיאון האומנות לגיון הכבוד (Legion of Honor), הנחשב לאחיו הקטן של מוזיאון de Young וממוקם אף הוא במרכז העיר.