מחירי הבתים באוסטרליה הם היקרים ביותר בעולם המערבי, באופן יחסי. כך עולה מנתוני ארגון המדינות המפותחות OECD. המחירים ביבשת החמישית גבוהים ב-52% מהמחיר "המוצדק" לפי גובה שכר הדירה בדירות אלה. לפי דו"ח ה-OECD, גם בהשוואה להכנסה הממוצעת באוסטרליה, מחירי הדירות גבוהים ב-50% בממוצע משאר המדינות. רמת מחירים שכזו עלולה לבשר על יצירת בועה בשוק המגורים.
הדו"ח מזהיר כי מרבית ה"בומים" במחירי הדיור הסתיימו בהתפוצצות הבועה, אשר במקרים קיצוניים מחקה כליל את כל עליית המחירים במהלך אותו ה"בום". אומנם הדו"ח לא ציין במפורש מדינות בהן מתקיימת בועת נדל"ן, כי בחלוקה לשלוש הקטגוריות (השוואות שונות של מחירי הדיור למדדים) - אוסטרליה הופיעה בכל השלוש במספרים יוצאי דופן המעידים על מחירים חריגים.
בהשוואה ל-15 מדינות OECD שנכללות במחקר, באוסטרליה קיימים מחירי הדירות הגבוהים ביותר בהשוואה לרמת מחירי השכירות, שלישית ברשימה ביוקר הדירות בהשוואה להכנסה, ורביעית ברשימה ביוקר הדירות בהשוואה ליחס חוב/הכנסה במשקי הבית.
"במידה ויהיה תיקון מחירים כלפי מטה, למשל בעקבות עלייה בשיעור הריבית באוסטרליה, הרי שמן ההיסטוריה אפשר להעריך כי הירידה במחירים תהיה חדה וממושכת", הזהיר OECD בדו"ח. "תיקון חד כלפי מטה עלול להביא למיתון שיפגע בצמיחה, בתעסוקה, בתקציב הממשלתי ובתנאי האשראי בבנקים".
ברקע הדו"ח המרתיע של ה-OECD עומד דו"ח שירותי הרווחה האוסטרליים, לפיו חלום הבעלות על דירה הולך ומתרחק מאנשי מעמד הביניים והנמוך. לפי הדו"ח, 1.7 מיליון אוסטרלים נמצאו אשתקד במצוקת דיור, שמשמעה שלמעלה מ-30% מהכנסתם מופנית לדיור. במקביל, הוחרפה מצוקת הדיור של השכבות החלשות עם הידלדלות מאגר הדירות הציבוריות באוסטרליה ל-345 אלף יח"ד אשתקד. דירות אלה מיועדות לחלשים. החוב הממוצע למשק בית אוסטרלי זינק מ-49% מההכנסה הפנויה ב-1991 ל-143% מההכנסה הפנויה ב-2004. הסיבה המרכזית לעלייה החדה היא הלוואות לצרכי דיור, שזינקו פי ארבעה.
מפלגות האופוזיציה האשימו את ממשלת אוסטרליה בעלייה במצוקת הדיור ובחובות משקי הבית. לדבריהן, רכישת דירה הפכה לפחות ופחות משתלמת - מאחר ושכר הדירה נמוך בהשוואה למחירי הדירות. לדברי האופוזיציונר אנדרו בארטלט, מדיניות הממשלה של מדרגות מס למשקיעים שיחקו תפקיד מרכזי ביצירת שוק הדיור היקר והבלתי משתלם של אוסטרליה. לדבריו, "מתן אפשרות לכל אוסטרלי לרכוש דירה - צריך להיות בראש סדר העדיפות של הממשלה. הדו"ח של OECD מציין כי הבום הנוכחי נמשך כבר כפליים מהזמן הרגיל לעליות מחירים, והסיכון כיום גדול מאוד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.