התאחדות הנדל"ן הבריטית עומדת לבקש ממשלתו של טוני בלייר להכניס שינויים של הרגע האחרון בהצעת החוק המתגבשת, שתאפשר הקמתן של קרנות להשקעה בנדל"ן (ריט). זאת על רקע ביקורת מצד גורמים בענף על סעיפים שונים בהצעת החוק.
משרד האוצר הבריטי אישר בחודש שעבר תוכניות לאפשר לקרנות ריט, קרנות השקעה בנדל"ן המצטיינות ביעילות מס, לאחר שנים של שתדלנות מצד חברות נדל"ן ויועציהן.
אלא שהתגובה המקורית הנלהבת של הענף להודעת הממשלה בנושא הצטננה, לאחר שמנהלי נדל"ן ואנליסטים בענף עיכלו את הפרטים הקטנים בהודעת הממשלה.
ליז פיס, מנכ"לית התאחדות הנדל"ן הבריטית, המייצגת את הפעילים בענף הנדל"ן בממלכה, אמרה שהקבוצה עדיין מגבשת את תגובתה הרשמית להצעת החוק הממשלתית בנושא.
פיס הציעה לקיים מגעים נוספים בין ההתאחדות לאוצר בלונדון, עד לפרסום הצעת החוק הסופית בעניין באביב. "הדבר האחרון שאנו צריכים הוא ברווז צולע, משהו שלא יעבוד בשטח".
מרבית חברות הנדל"ן הציבוריות בבריטניה ציפו להפוך לקרנות ריט החל מינואר 2007 - המועד ליישום החוק. חברות אחרות, כמו קמעונאים, שוקלות אף הן להקים קרנות ריט, במסגרתן יוחזקו נכסי הנדל"ן שלהן.
עם זאת, בקרב פעילים בענף התעוררו חששות סביב שתי סוגיות, המעמידות בספק את מידת הישימות של קרנות הריט.
מחד, קרנות הריט יצטרכו להגביל את היקף המינוף שלהן באמצעות קביעת תקרה שתגיע ליחס של 40% הלוואה מול שווי נכסים.
מרטין אלן, אנליסט במורגן סטנלי, הזהיר אתמול שרק חברה אחת, לנד סקיוריטיז, עומדת תיאורטית בקריטריון הזה.
פיס אמרה, שהסעיף של תקרת המינוף בהצעת החוק נתברר כמחמיר יותר מכפי שרמז תחילה משרד האוצר בלונדון. "הם (האוצר) רצו שרמת המינוף תהיה בקצה העליון של הסקאלה, במונחים בינלאומיים".
פיס הציעה, שמשרד האוצר בלונדון יגלה גמישות לגבי הדרישה באשר לתקרת המינוף, אם הענף יוכיח לאנשי האוצר בדוגמאות פרקטיות עד כמה יכולה רמה זו להגביל את פעילות הקרנות. "עלינו לטפל בנושא זה בהיגיון ובשיטתיות, במקום לפעול מן הבטן", אמרה.
ההגבלה השנייה, אשר עוררה את זעמן של חברות נדל"ן, היא סעיף נוסף בהצעת החוק, לפיו איש מבעלי המניות בקרן לא יוכל להחזיק ביותר מ-10% ממניות ריט כלשהו. לסעיף זה אחראים פקידי האוצר בלונדון, שביקשו למנוע ממשרד האוצר הבריטי אובדן הכנסות ממיסים.
אם בעל מניות זר מחזיק ביותר מ-15% ממניות חברה - או 10% מהמניות החל משנת 2009 - אין הוא מחויב בניכוי מס במקור על דיווידנד. ככל הנראה סעיף זה בהצעת החוק גובש תוך התייחסות לבעלי מניות מקומיים, בגלל החוק נגד אפליה של האיחוד האירופי.
"עלינו לבחון כיצד ההגבלה של 10% ממניות קרן ריט תיושם בפועל, בגלל שברור שהדבר ימנע ממספר חברות ותיקות להפוך לקרנות ריט", אמרה פיס. בין אם הדבר ימנע מקרנות ריט לפעול בטווח הארוך היא סוגיה אחרת".
אלן ממורגן סטנלי העיר, שהמגבלה של 10% אחזקה במניות ריט "איננה ישימה", ואמר שפיתרון אלטרנטיבי איננו צפוי לפני חודש מארס. עקב כך, מניותיהן של חברות הנדל"ן הבריטיות "פגיעות ועשויות לאכזב את המשקיעים", סיכם אלן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.