מה אומר לכם המושג 'לייף סטייל ירוק'? נשמע כמו דרך חיים צפונית-פלצנית למהדרין, לא? אז זהו שלא. תשאלו את חן אלשטשולר, מבית ההשקעות אלטשולר שחם, והיא תספר לכם שמנהלי החברה הפכו את אחד מתאי השירותים בבניין שלהם למקלחת, עבור עובדים שמעדיפים להגיע לעבודה באופניים. הרעיון - לעודד את העובדים להעדיף נסיעה באופניים על-פני נסיעה במכונית, כי אופניים לא מזהמים את האוויר ולא צורכים דלק.
מדובר במהפך שעובר על החברה בעקבות ההתגייסות לנושא הטכנולוגיות הסביבתיות, והשקת קרן השקעות ירוקה שעוד מעט תחגוג שנה להיווסדה.
מדובר בסנונית ראשונה בנוף הקרנות הישראלי, למרות שבעולם זהו טרנד שהולך וצובר תאוצה. המיוחד בקרן הזאת, הוא שהיא מוקדשת כל כולה להשקעה במניות ירוקות, כלומר שעוסקות בניצול יעיל של אנרגיה, במניעת זיהום סביבתי ובהחלת תנאי עבודה הוגנים על אנשי התעשייה.
יש בסיפור הזה הרבה אידיאולוגיה, אבל גם חשיבה עסקית, שכן בשורה התחתונה הקרן מיועדת להביא למשקיעים תשואה גבוהה. בזמן הקצר שהיא קיימת, מה-10 בפברואר השנה, עשתה הקרן במשך 10 חודשים תשואה של 12.92%.
מי שמובילה את המגמה הזאת בבית ההשקעות היא חן אלטשולר, אשתו של גלעד אלטשולר, מנכ"ל משותף בחברה. אלטשולר אומרת, כי יש מאות קרנות ירוקות בעולם, באירופה וביפאן, אבל בעיקר בארה"ב.
לדבריה, רק בארצות-הברית מנוהלים כיום כ-2.16 טריליון דולר של 'השקעות ירוקות' בידי גופים פיננסיים. "אנחנו מפגרים אחרי העולם במודעות לנושא הסביבתי ולדיווח סביבתי", אומרת אלטשולר.
"בעולם יש בתי השקעות רבים שלא נותנים הלוואות לחברות כימיקלים או לחברות שמייצרות סיכון גבוה לסביבה, ויש חברות שלא מוכנות לבטח חברות כאלה. סוויס רה, למשל. זאת תחילתה של מגמה, ויש פה חזון אדיר. כשהתחלנו לחשוב על הנושא הזה נדלקתי על האפשרות לשלב כסף עם איכות סביבה. המגמה היא שכל החברות הגדולות בעולם יבצעו רכישות ענק בתחום של אנרגיות רוח. אני מדברת על חברות כמו סימנס, דאו כמיקל - ענקיות מסדר הגודל הזה. החקיקה והתקינה הולכת לכיוון הזה, ובראש העניין הזה נמצאת אמנת קיוטו. זה מתבטא בסיבסודים ממשלתיים והקלות במיסוי לחברות ירוקות, כשכל המטרה היא לעודד שמירה על הסביבה".
" באילו חברות אתם משקיעים?
"קודם כל אנחנו משקיעים בחברות שעוסקות באנרגיה נקייה ממקורות מתחדשים", אומרת אלטשולר. "אנחנו מושקעים במניות אנרגיית רוח, סולר וגם בנלווים שלהן. יש לנו מניות ביו-דיזל / אתנול, תאי דלק ומימן".
לדברי אלטשולר, הקרן מסננת חברות שעוסקות במוצרים מזהמים ו/או שמעסיקות עובדים בתנאי ניצול, שכן כדבריה: "מי שמתייחס רע לסביבה, יתייחס רע גם לבעלי המניות".
בית ההשקעות גם מקפיד, כחלק מ- Fair Trade, על שקיפות ומפרט את רשימת ההשקעות באתר החברה.
לדבריה, "אנחנו משקיעים גם בתעשיות נלוות. למשל בחברה שמייצרת את המחשב שמחליט מתי הרכב ההיברידי נוסע על דלק ומתי על חשמל (חברת azure dynamics הנסחרת בטורונטו). יש לנו מניות בחברה שממקמת קולטים סולאריים על תקן זכוכית של חלונות (חברת xsunx מקליפורניה). תחום נוסף שאנחנו משקיעים בו הוא החלופות הביולוגיות לכימיקלים. בארץ, החברות הציבוריות שעוסקות בתחומים הרלבנטיים לקרן הזאת הן רק אורמת ואלספק", היא מציינת, "כך שמרבית המניות שלנו הן מניות זרות". הקרן משקיעה 5% באורמת ו-3% באלספק.
" איך הגיבו המשקיעים ליוזמה שלכם?
"בהתחלה זה נראה להם כמו סוג של תרומה, כאילו אנחנו תורמים ליערות קק"ל או משהו. לא ממש הבינו מה החשיבה העסקית שמאחורי העניין. כל מי שהתקשר רצה לדעת מה הרקע ליוזמה, ומה פירוש תעשייה ירוקה, אבל מי שכבר שמע והקשיב - התלהב מאוד.
"חלוקת המשקיעים בקרן כוללת, לדעתי, 70%-80% לקוחות, והשאר הם הציבור. בדרך-כלל המעמד הבינוני ומעלה יהיה מוכן לשלם יותר בשביל מוצרים ירוקים. יש מתאם בין רמת השכלה והכנסה לרמת המודעות לנושא".
"אני גם יודעת שבתי השקעות מתחרים אמרו, אין בעיות, אם אלטשולר יצליחו - גם אנחנו נקים קרן כזאת. ודווקא אני מאוד אשמח אם יקומו לנו מתחרים, כי זה יעשה שוק לעניין. כוחו של המגזר הפיננסי הוא ענק. אם חברות חיתום לא ינפיקו חברות שתלויות נגדן תביעות על פגיעה בסביבה, או אם בנקים לא יתנו הלוואות לחברות מזהמות - אז לחברות לא תהיה זכות קיום, והן יהיו חייבות לעשות צעדים לכיוון תחום הסביבה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.