טהרן שוקעת מתחת ענני ערפיח

זיהום האוויר בבירה האיראנית הגיע לרמות חריגות שהביאו לסגירתה של העיר למשך מספר ימים

ענני הערפיח, המתעבים מעל טהרן, גורמים להשבתתה ולקיפאונה של הבירה האיראנית.

הממשלה סגרה בחודש האחרון את העיר למשך יומיים, כשרמת הזיהום בה הגיעה לרמה הגבוהה פי 13 מזו שבלונדון.

הערפיח כיסה את הקומות העליונות של בניינים דוגמת בניין התקשורת של מילאד, המתנשא לגובה של 435 מטרים, משך למעלה משבוע.

"לקחו מאיתנו את השמיים", התבטא בחריפות מאג'יד מוח'רטי, מומחה ריאות בן 44 המתגורר בעיר. "טהרן תוכננה ליישב בתוכה 5 מיליון בני אדם ולא 12 מיליון".

רובן הגדול של 2 מיליון המכוניות, הנעות בעיר, במצב רעוע וצורכות כמות דלק, הגבוהה פי שתיים ממכוניות חדשות, ומגבירות את הפגיעה הסביבתית בעיר. היעדר רוחות וגשמים בעיר, היושבת במרכזו של עמק מוקף ערים, החמיר את רמת הזיהום בה.

צעדי חירום שנוקט הממשל, בהם סגירתם של בתי ספר ואיסור על נסיעה במכוניות בימים מסוימים, אינם עוזרים, לטענת התושבים.

אחת הבעיות המרכזיות, לטענת סעיד ליילז, אנליסט פוליטי-כלכלי, היא שהממשל שומר על רמת מחירים נמוכה של הבנזין על מנת למנוע את חוסר הנוחות של התושבים. אחת המטרות של הממשל כיום היא להגביל את תנועת המכוניות בעיר, והוא אף מתכנן להנהיג הקצבות בנזין לרכבים בעיר, החל מהשנה הבאה.

ליילז טוען, כי הדרך היחידה לטפל במצב היא "להעלות את מחירי הדלקים, או שתושבי טהרן ימשיכו לאבד את בריאותם, כספם והזדמנויות הצמיחה שלהם".

על פי נתוני מחקר של הוועדה לפיקוח על זיהום האוויר בטהרן, זיהום האוויר בבירה האיראנית גבוה פי שניים מהמותר על פי התקן הבינלאומי. עוד מוסיף המחקר כי, תושבי העיר נושמים כתשעה קילוגרמים של אבק רעיל מדי שנה.

כלכותה, מקסיקו סיטי ובייג'ינג מחזיקות בתואר המפוקפק של שלוש הערים המזוהמות ביותר בעולם כיום, על פי נתוני הבנק העולמי.

זיהום האוויר בכלכותה, שלאחרונה עקפה את מקסיקו סיטי כעיר המזוהמת ביותר בעולם, שווה ערך לעישון של ארבע חפיסות סיגריות ביום, על פי דו"חות סביבתיים.

מחירו של מיכל דלק בנפח של 40 ליטר באיראן מגיע כיום לכ-4 דולרים, עובדה המעודדת את הבזבוז והתחבורה הרבה, וכן את הברחת הבנזין לפקיסטן ולאפגניסטן. בארה"ב, לשם השוואה, יעלה מיכל דלק בנפח דומה 23 דולרים.

פאריסה, ארכיטקטית ואמא לתינוק בן שמונה חודשים, שוקלת ברצינות להעביר את חייה לאיזור דובאי, שבנסיכויות, לאחר שהחלה לסבול ממיגרנות ומצריבה בעיניה כתוצאה מהערפיח הכבד.

"אנחנו מרגישים שעלינו להציל את הילד שלנו מהתחבורה ומזיהום האוויר הכבד", אמרה פאריסה, לאחר ששבה מחופשה אליה יצאה על מנת להתרחק במעט מהזיהום.

על פי סוכנות הידיעות האיראנית, טהרן סבלה במהלך השנה האחרונה בלמעלה מ-100 ימים של זיהום, שמוגדר כמזיק לבריאות.

מדד זיהום האוויר של איראן עמד בתחילת ספטמבר ברמה של 160 יחידות מדידה, על פי קנה מידה עולמי.

בבנגקוק לשם השוואה עמד המדד באותה תקופה ברמה של 85 יחידות, במקסיקו 72 ובבייג'ינג 57.

מחוץ לשדה התעופה של טהרן, שוטרי התנועה המקומיים עוטים על פניהם מסיכות על מנת להגן עליהם מהערפיח, ומכוניות ממתינות מכוסות בשכבה דקה של אבק.

עלי דווארי, שוטר תנועה במרכז טהרן, טוען כי זיהום האוויר גורם לנהגים לאבד את סבלנותם וגורם להם לנטייה לצאת מריכוז בעת הנהיגה. מספר תאונות הדרכים בעיר זינק בימים שלפני סגירתה, לטענתו של דווארי, כתוצאה ישירה של הזיהום הכבד.

זיהום אוויר עלול לגרום ליצירת מוטציות גנטיות ומגביר את הסיכויים ללקות בסרטן, על פי מומחי ריאות שונים. המזהמים הנישאים באוויר עשויים לגרום גם לכאבי ראש, קצרת בנשימה, זיהום ריאתי וכן מגבירים את הסיכון להתקפי לב.

אחד מניסיונותיו של ראש עיריית טהרן לסייע בצמצום הזיהום בעירו הוא שיפור התחבורה וכלי הרכב הנכנסים אל העיר.

לטענתו, בכל יום עולים על כבישי העיר לא פחות מ-1,250 כלי רכב חדשים, שעומדים בתקנים בינלאומיים מחמירים של זיהום האוויר.

כמו כן, מתכננים בעיר להעביר לתושבים את המסר להפחתת זיהום האוויר בתקווה שבזבוז הדלקים בה יקטן במידה ניכרת.