ממשלת ניו-זילנד רוכשת קרקעות על החופים כדי להגן עליהן מפני פיתוח

רכשה בדרך זו 2.6 מיליון דונם מאז 1990; מגבילה יזמים זרים ברכישת קרקעות בתוליות

ממשלת ניו-זילנד הודיעה על רכישת חווה הממוקמת על חוף הים, ליד וולינגטון הבירה. זאת, במסגרת מדיניות הנמשכת 15 שנה לרכישת אדמות במטרה למנוע פיתוח יזמי שלהן ולהרחיב את השטחים הפתוחים המוגנים, כדי למשוך עוד ועוד תיירים. הקרן הממשלתית לשימור רכשה בדרך זו 2.6 מיליון דונם מאז 1990 - שטח השווה ל-12% משטח מדינת ישראל. כעת, שליש מקרקעות המדינה מוחזקות בידי ממשלת ניו-זילנד.

ברכישה האחרונה נרכשו בשבוע שעבר 1,210 דונם על קו החוף, בחווה המכונה סטונוול בלוק. במתחם חופי גלישה מצוינים ויערות ראשוניים, המהווים אטרקציה תיירותית. החווה נרכשה תמורת 411 אלף דולר ארה"ב.

שר השימור של ניו-זילנד, כריס קארטר, אמר כי "רכישת אדמות ע"י המשרד היא השקעה בעתיד של כולנו, ויש להן חשיבות עצומה לענף התיירות. הרי הערך האמיתי של דברים נאמד רק אחרי שמפסידים אותם, ואת החרטה בדיעבד הזו אנחנו מונעים".

ענף התיירות הוא מרכזי בניו-זילנד, ומרכיב 10% מהתוצר הלאומי של 97 מיליארד דולר (דומה מאוד לתוצר הישראלי). פעילות ממשלתית נרחבת נעשית לקידום התיירות, וסוכנות ממשלתית משווקת בעולם את ניו-זילנד תחת הסיסמא "100% טהור". הממשלה הקשיחה אשתקד את החוקים לגבי מכירת קרקעות לזרים, מחשש שהזרים רכשו יותר מדי קרקעות בתוליות במטרה להקים עליהן פרויקטים שונים שיפגעו בשטחים הפתוחים.

במחצית הראשונה של 2005 רכשו זרים 51 אלף דונם של קרקעות, תמורת סכום כולל של 2.2 מיליארד דולר ניו-זילנדי. בחודש אוגוסט האחרון הוקשחו הקריטריונים. שר האוצר, מייקל קולן, הסביר אז את הצעד: "הממשלה שינתה את החוק במטרה לספק הגנה טובה יותר לאתרים בעלי משמעות תרבותית, היסטורית או סביבתית גדולה".

מחירי הקרקעות על חופיה הארוכים של ניו-זילנד זינקו בשנים האחרונות לאור הביקושים, וכך הוגבלה כניסת הציבור לחופים שהפכו פרטיים. עיסקה בולטת היתה ב-2004, כשהזמרת הקנדית הידועה, שאנאייה טוואיין, רכשה חווה ליד העיר וואנקה שבאי הדרומי.

שני יזמים - ג'וליאן רוברטסון, לשעבר יו"ר טייגר מנג'מנט, וג'ון גריפין, מבלו רידג' קפיטל LLC, רוכשים קרקעות לא מפותחות בניו-זילנד ומקימים עליהן מגרשי גולף, כפרי נופש וכן לשימוש פרטי. גריפין רכש קרקע ביונג ניק'ס הד, ליד גיסבורן בחוף המזרחי של האי הצפוני, אך נתקל בהתנגדות של המאורים, התושבים המקוריים של ניו-זילנד, שחששו מחסימת הגישה לאזור. כתוצאה מכך, ועל רקע היחסים בין השלטון למיעוט המאורי, שונה החוק והגביל השקעות נדל"ן זרות.

בשנת 1990 הקימה ממשלת ניו-זילנד את הקרן למורשת הטבע, והקצתה לה 11 מיליון דולר ניו-זילנדי בשנה במטרה לרכוש קרקעות הראויות להגנה. אשתקד רכשה הקרן 230 אלף דונם בחוות בירצ'ווד סטיישן, שבשטחה קרחון ידוע. הקרן שילמה 10 מיליון דולר ניו-זילנדי בלבד תמורת הנכס (30 דולר ארה"ב לדונם).

מחקר של ממשלת ניו-זילנד מצא, כי סרטו של פיטר ג'קסון, "שר הטבעות", שצולם בניו-זילנד וחשף את נופיה המדהימים, העלה את המודעות העולמית כלפי ניו-זילנד כאתר תיירות טבע אטרקטיבי.