אף שלא היה מוכר ברבים, הארכיטקט היהודי-אמריקני ג'יימס אינגו פריד (James Ingo Freed) שנפטר בחודש דצמבר האחרון, נחשב לאחד מגדולי הארכיטקטים בני זמננו. פריד, שיצירתו הבולטת היתה עיצוב מוזיאון השואה בוושינגטון בירת ארה"ב, נפטר בגיל 76, לאחר מאבק ממושך במחלת הפרקינסון.
פריד היה שותף באחד ממשרדי הארכיטקטים המפורסמים והוותיקים בניו-יורק - Pei-Cobb-Freed, והקפיד להצניע לכת בכל עבודותיו.
הוא נולד בשנת 1930 בעיר אסן (Essen) שבגרמניה, וערב 'ליל הבדולח' הבריח אביו אותו ואת אחותו לארה"ב, אליה הגיע עת היה בן 9. פריד, שהתגורר בילדותו בעיר שיקאגו, שבמדינת אילינוי, למד ארכיטקטורה באקדמיה הטכנולוגית של אילינוי, ומאוחר יותר עבר למנהטן, ניו-יורק, שם החל לעבוד כארכיטקט.
בין השאר, קנה פריד את שמו לאחר שעיצב את מגדלי אוניברסיטת NYU במנהטן, וכן את מלון פלאזה בניו-יורק. פריד גם היה אחראי על עיצובו של מרכז הכנסים ע"ש Jacob k. Javits בניו-יורק, וכן על שורה של מבנים נוספים בעיר.
מלבד עבודותיו הרבות בניו-יורק, לדברי כלי התקשורת האמריקניים, יצירתו החשובה ביותר היתה המוזיאון לזכר השואה בוושינגטון. מלבד העובדה שעיצוב מוזיאון לזכר השואה היה טעון רגשות עזים מבחינתו, הקפיד פריד לציין, כי העבודה על המוזיאון גרמה לו להתבונן מחדש בדת היהודית, נושא שהיה מעין טאבו במשפחתו, והפך מאז לחלק בלתי נפרד מההוויה של פריד.
המוזיאון עצמו נפתח לציבור ב-1993, והפך בן לילה לאחד האתרים המתויירים ביותר בבירה האמריקנית. לאחר עיצוב המוזיאון, קנה לעצמו פריד הערצה רבה גם מחוץ לניו-יורק, ותרם מיצירותיו למספר ערים נוספות בארה"ב: מייד לאחר שסיים את מלאכתו במוזיאון, נבחר פריד לעצב את מרכז הכנסים של העיר לוס אנג'לס שבקליפורניה.
ב-1996 עיצב את הספרייה הציבורית הראשית בסן-פרנסיסקו, גם היא בקליפורניה. וב-1998 חזר היה אחראי על תכנון מגדל הסחר הבינ"ל, והמרכז ע"ש הנשיא האמריקני, רונלד רייגן, גם הם בוושינגטון.
הפרויקט האחרון עליו הופקד היה אתר ההנצחה של חיל האוויר האמריקני בעיר וושינגטון, סמוך לבניין הפנטגון.
יצירתו האחרונה של פריד הורכבה מ-3 חרוטים עשויי פלדת אל-חלד, שמתנשאים לגובה של כ-90 מטר מעל פני הקרקע, על מנת לסמל את שובל העשן הנפלט ממנועי ממטוס הקרב. למרות הכל, פריד עצמו כבר לא יזכה לראות את אתר ההנצחה עומד על תילו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.