שפל חדש לתעשיית התעופה: בניית טרמינל ב-875 מיליון ד' בלבד

נראה כי חלפו הימים שבניית טרמינל בנמל תעופה היתה כרוכה בהשקעות עתק " חברת התעופה JetBlue Airways חנכה לאחרונה טרמינל חדש בנמל התעופה JFK, שעלות הקמתו הסתכמה ב-875 מיליון דולר בלבד

עשרות פוליטיקאים ואנשי ממשל ניו-יורקיים חגגו בחודש שעבר את פתיחתו של טרמינל 26 בשדה התעופה JFK, שישמש את חברת התעופה JetBlue Airways.

הטרמינל החדש הוקם בקרבת הטרמינל המיתולוגי של חברת התעופה TWA, המצויה בהליכי פירוק. האחרון עוצב בשנת 1962 על ידי הארכיטקט ארו סארינן (Eero Saarinen), ונחשב לאחד המפורסמים ב-JFK.

JetBlue היא חברה תעופה צעירה יחסית, שקמה לפני 6 שנים, אך כבר כיום נחשבת לחברת התעופה בעלת נפח התעבורה הגדול ביותר ב-JFK.

החברה, הנשענת על מודל תמחור נמוך של כרטיסי טיסה, התחייבה לשכור את הטרמינל החדש ל-30 השנים הקרובות.

לשם המחשה לדרך התנהלותה, בהקמת הטרמינל הושקע סכום מגוחך במונחים רלבנטיים של כ-875 מיליון דולר בלבד, הנמוך ב-125 מיליון דולר מהסכום שהשקיעה לפני כשנה American Airlines, עוד חברה תעופה מ'הזן החדש', המתבססת על מודל עסקי דומה.

לדברי כלי התקשורת, שסיקרו את האירוע בציניות הראויה, הטרמינל החדש שיוקם יהיה הצפוף ביותר מבין אלו הקיימים בארה"ב, מבחינת היחס רגל רבועה/נוסע.

שטחו של הטרמינל עומד על כ-635 אלף רגל.

"כמה אירוני שהטרמינל של JetBlue Airways. הוקם בסמיכות דווקא לזה של TWA, שעיצב סארינן, הנתפס עד היום כאחת מיצירות הפאר בתחום", צעקו כותרות העיתונים בארה"ב.

המבקרים לא חסכו את שבטם גם מחברת הארכיטקטים Gensler, שהיתה אחראית על עיצוב הטרמינל החדש.

"הנוסע חש שהוא סגור בתוך קופסא חסרת כל נימה של אלגנטיות. האג'נדה של JetBlue, לגרום לנוסע לבלות כמה שפחות זמן בטרמינל ולהגיע במהירות לעמדות הצ'ק-אין משתקפת היטב בתמונה הכוללת", ציינו.

מלבד ההתרשמות הכללית מהמבנה, המבקרים לא היו מרוצים גם ממרבית האלמנטים האחרים בטרמינל: מתחמי ההסעדה, הקניות והעמדות השונות - "המילה יעילות היא הביטוי החיובי היחיד, שאפשר לייחס לטרמינל מסוג זה", הוסיפו בציניות.

מנגד, במשרד הארכיטקטים לא מסתירים את העובדה, שהטרמינל החדש נבנה בתקציב מינימלי, אך מדגישים שמדובר במודל שנתפר במיוחד לבקשתו של הלקוח (Taylor Made).

"חברה מהסוג של JetBlue לא יכולה להרשות לעצמה הוצאות כספיות כבדות, כפי שהרשו לעצמן בעבר חברות תעופה, והיא חייבת להיות יעילה מא' ועד ת'", הסביר וויליאם הופר (William Hooper) אחד המנהלים במשרד הארכיטקטים את הגישה שהנחתה אותו.

רשות שדות התעופה של ניו-יורק וניו-ג'רסי, המפעילה של JFK, מודעת לשינויים שחלו בשנים האחרונות בענף, אשר הביאו ליצירתן של חברות מן 'הזן החדש' דוגמת JetBlue Airways.

מהרשות נמסר, כי למרות שבית TWA כבר אינו פעיל, הם מכירים בחשיבות של שימור המבנה, בייחוד על רקע 'הסטדנרטים החדשים', שאימצו חברות התעופה.

לדברי רשות שדות התעופה, לשם שימור הטרמינל של TWA ואחרים כדוגמתו, היא שכרה באחרונה את שירותיו של משרד הארכיטקטים ההולנדי Bentahm Crouwl, שעיצב בעבר את שדה התעופה סכיפול (Schipohl) באמסטרדם.

מנגד, המבקרים חוששים, שגם רשות שדות התעופה תיכנע לטרנד החדש בתעשייה עליה היא אמונה, ומציינים שעד שלא יראו תכניות מעשיות לשימור הטרמינלים הישנים לא יאמינו.