תוכנית ההשקעות של גזית גלוב לשנתיים הקרובות: 7 מיליארד שקל באירופה ובאסיה

דורי סגל, מנכ"ל החברה: "תכנית ההשקעה של החברה אמנם שאפתנית אך בפרופורציות לגודלה של החברה" * "באזור פחות מפותח כמו אסיה ישנה פחות תחרות, לעומת אירופה שבה ישנם אזורים שהגיעו לרוויה"

גזית גלוב הודיעה היום על תכנית השקעה בהיקף של 7 מיליארד שקל לשנתיים הקרובות. על-פי התכנית מתכוונת החברה להרחיב את פעילותה באירופה בתחומי המרכזים מסחריים, בתי הדיור המוגן ומבני המשרדים הרפואיים. כמו כן בוחנת החברה אפשרות השקעה באסיה.

לדברי מנכ"ל גזית גלוב, דורי סגל, התוכנית נועדה להמשיך את האסטרטגיה ליצירת מסה קריטית באירופה, כפי שהחברה יצרה בארצות-הברית. "יצירת המסה הקריטית חשובה בתחום מרכזי הקניות, תחום התמחותה המרכזי של החברה", אומר סגל. "היתרון ביצירת מסה קריטית בהקשר זה, הוא בהשגת עלות תפעולית נמוכה יותר ויצירת קשרים עם הרשויות והספקים. בכך האפשרות לצמוח גדולה יותר".

בנוגע להיקף התכנית מציין סגל, כי "תכנית ההשקעה של החברה אמנם שאפתנית אך בפרופורציות לגודלה של החברה, שכן המאזן שלה עומד על 20 מיליארד שקל, ובשנים 2004-2005 כבר ביצעה השקעה בהיקף של 5 מיליארד שקל. מטרת התכנית היא להיכנס לטריטוריות חדשות, לאחר שהחברה כבר ביססה את מעמדה בארה"ב ובצפון אירופה".

סגל מדגיש כי בבחינת ההשקעות באירופה ובאסיה חשוב לבצע הפרדה בין השתיים. "ההשקעה באירופה היא השקעה בשוק בוגר המציע הזדמנויות רכישה ופיתוח של מבנים קיימים, ובנייה חדשה באזורי צמיחה. כרגע, התכנית של גזית-גלוב באירופה נמצאת בשלב בו החברה בוחנת פרויקטים שונים, וישנן אף עסקאות המתחילות להבשיל", הוא אומר.

"באסיה, לעומת זאת, השוק נמצא עדיין בתחילת דרכו, ואופי הפעילות בו שונה מאופייה של אירופה. לכן אנו עדיין בשלב של בחינה וחקר השוק. מצד אחד אמנם אי הוודאות באסיה גבוה יותר מאשר באירופה, מה שמעלה את רמת הסיכון שלה. מצד שני באזור פחות מפותח כמו אסיה ישנה פחות תחרות, לעומת אירופה שבה ישנם אזורים שהגיעו לרוויה, מה שמעלה את הסיכון דווקא שם", מציין סגל.

סגל גם התייחס לטענה הרווחת כי קיימת בועת נדל"ן בארה"ב, ואמר כי ההתייחסות לתחום הנדל"ן כמקשה אחת היא שגויה. "צריך לפרק את התחום לקבוצות, ולהתייחס לכל קבוצה בנפרד. לדוגמה, בעסקי הדירות למכירה בארה"ב ישנה פריחה, בעוד בדירות להשכרה השוק חלש. במבני התעשייה ניכרת גם כן חולשה בעקבות המעבר לייצור בסין, בעוד בנמלי התעשייה ישנה פריחה בגלל תחום הייבוא והייצוא המפותח בארה"ב. הדרך הנכונה ביותר להסתכלות על התחום היא בצורה סלקטיבית. יש לבחון כל פרויקט ומאפייניו, כגון הפוטנציאל להוספת אחוזי בנייה, איכות הבנייה, האזור בו הוא ממוקם וכדומה." אומר סגל.

"בתחום הנדל"ן העושר אינו מתחלק שווה בשווה, ולכן גם בתקופה של ירידות לא כל הפרויקטים סובלים מקשיים. ההכללה לגבי תחום הנדל"ן, בוודאי אינה נכונה בארה"ב הגדולה המחולקת לאזורים רבים בעלי מאפיינים שונים".

גזית גלוב, חברת הבת של גזית אינק שבבעלות חיים כצמן נסחרת בבורסה לפי שווי שוק של 3.9 מיליארד שקל. בתשעת החודשים הראשונים של 2005 רשמה החברה הכנסות של 1.6 מיליארד שקל, לעומת הכנסות של 1.3 מיליארד בתקופה המקבילה ב-2004. החברה הרוויחה בתשעת החודשים הראשונים של השנה כ-56 מיליון שקל לעומת כ-67 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

בבעלות החברה כיום כ-342 נכסים מסחריים בישראל, צפון אירופה וצפון אמריקה. בצפון אמריקה פעילה החברה בארה"ב ובקנדה בתחום המרכזים המסחריים והסופרמרקטים. באחרונה נכנסה להשקעה בתחום המשרדים הרפואיים, ותכנית ההשקעה הנוכחית מצטרפת לתכנית שאושרה בשנה שעברה בהיקף של 1.4 מיליארד שקל, להשקעה בתחום המרכזים הרפואיים בארה"ב.

לפני כשנתיים רכשה גזית גלוב 37% ממניות חברת Citycon הפינית, ובאמצעותה נכנסה להשקיע בצפון אירופה - בשבדיה, פינלנד ואסטוניה (הממוקמת בצפון-מזרח אירופה).

בישראל פעילות החברה קטנה יותר, ויש לה מרכז מסחרי בראשל"צ, וכן קרקע לפיתוח מרכז מסחרי שכונתי ובניין משרדים בת"א.

עוד נציין כי לפני כשבוע מימשה כלל אחזקות אופציות של גזית גלוב בתמורה ל-72 מיליון שקל, וכעת היא מחזיקה ב-2% ממניות החברה. היום פרסמה גזית אינק, החברה האם של גזית גלוב, כי תרשום רווח הון של 18 מיליון שקל בעקבות מימוש האופציות. בנוסף, תדולל אחזקתה של גזית אינק בגזית גלוב מ-57% ל-55.7%. "