מניות ענף הנדל"ן הן ללא ספק תפוח האדמה הלוהט של שוק ההון מתחילת שנת 2006, לאחר זינוק של 48% ב-2005. את המסקנה הזאת ניתן להסיק מהצצה חטופה על התנהלות מדד הנדל"ן לאורך חודש ינואר, ואפילו מבלי להיות מודע כלל למצב הענף. המדד, שפתח את 2006 בסערה, עבר מימוש חד אחרי האירוע המוחי של רה"מ אריאל שרון. בהמשך החודש התייצב, חזר לטפס בחדות ועלה ב-17%, ולקראת סוף החודש שוב התממש עם ניצחון החמאס בבחירות לרש"פ. בשורה התחתונה, סגר מדד נדל"ן 15 חודש סוער, עם עלייה של כמעט 11%, הטובה מבין מדדי הבורסה השונים.
מה הביא להתנהגות התזזיתית של מניות הנדל"ן בינואר? בעיקר תשומת הלב ההולכת וגוברת לסקטור, על רקע הציפייה להתאוששות השוק המקומי והתמחור הנמוך באופן יחסי שזיהו המשקיעים בחברות הנדל"ן המניב שעיקר עיסוקן בחו"ל. במקביל, אותה תשומת לב, מבורכת בדרך כלל, יצרה החודש לעתים גם אפקט שלילי על הענף.
את האות למירוץ של מניות הנדל"ן בתחילת 2006 נתנו הברוקרים המקומיים, שהעריכו בסקר 'הכסף הגדול' של "גלובס", כי מדובר באחד הענפים המומלצים ביותר להשקעה בשנה הקרובה, יחד עם ענף הבנקאות. הסיבות להערכה זו כבר ידועות: חוק הריטים שאמור לאושש את שוק הנדל"ן המניב (אם תיפתר בעיית המיסוי), והצמיחה במשק, שעשויה לחלחל סוף סוף גם לתחום הבנייה למגורים ב-2006.
תופעה מעניינת נוספת שהעלתה את קרנו של הענף בתקופה האחרונה היא פעילות של יזמים בסדר גודל קטן-בינוני, שמביעים נכונות לבצע השקעות בענף באמצעות החברות הציבוריות, על חלקן, בעיקר שלדים, השתלטו האחרונים במיוחד לשם מטרה זו.
לשוק נכנסו גם יהלומנים וכן פעילים ותיקים בשוק שהחליטו לעשות הסבה מקצועית, וגם אנשי עסקים אנונימיים שפשוט הרגישו שזה הזמן להשקיע בנדל"ן. כך או כך, ההתפתחויות האחרונות, שלוו בהמשך אינדיקציות חיוביות משווקי נדל"ן בעולם, היו הסיבות העיקריות שמשכו את הסקטור.
לשם המחשה, שתיים מהחברות שרשמו את התשואות הגבוהות ביותר בבורסה מתחילת השנה הן דלק נדל"ן (30%), שבשליטת יצחק תשובה, ואלרוב נדל"ן (180%), שבשליטת אלפרד אקירוב. ללא התפתחויות מהותיות בזירתן בשבועות האחרונים, רשמו דלק נדל"ן ואלרוב זינוקים מרשימים במהלך ינואר, וגם המימושים החדים שרשמו בימים האחרונים לא הפריעו להן לסיים את ינואר כמניות הטובות ביותר בהתאם למדדי הייחוס.
למרות המומנטום החיובי, לתשומת הלב הרבה שהופנתה אל הסקטור היה פן נוסף. עם ההתפתחויות האחרונות בזירה הפוליטית-מדינית, הערכה שהלכה והתגבשה בקרב הפעילים בשוק ההון היא שמניות הנדל"ן, כמו גם מניות הבנקים, הן הפגיעות והחשופות ביותר לסיכונים ולאי-ודאות שאופפת כיום את הכלכלה הישראלית. על רקע זה מצאו את עצמן מניות הנדל"ן בין היד המלטפת של המשקיעים בימים הרגועים והאופטימיים יותר של חודש ינואר, לבין היד הרועדת של אותם משקיעים, כפי שבא לידי ביטוי בימים הסוערים של אותו החודש.
השאלה היא מה יעשה הסקטור מכאן והלאה, והתשובה תלויה בהשקפתו של המשקיע. אלו הסבורים כי הבורסה תמשיך להיות מונעת מהנתונים הכלכליים החיוביים שהמשק מייצר וצפוי להמשיך ולייצר ב-2006, ימשיכו להאמין במניות הנדל"ן. אלה הסבורים כי האי-ודאות הפוליטית-מדינית תאפיל על הכלכלה בשנה הקרובה, כנראה יתרחקו ממניות אלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.