אינדיאנה: כביש אגרה באורך 253 ק"מ נמכר במחיר של 3.85 מיליארד ד'

אף שפחות מ-30 מתוך 5,244 מיילים של כבישי אגרה בארה"ב מנוהלים כיום על ידי מפעילים פרטיים, כ-25 מיליארד ד' מחכים לאור ירוק מצד שש מדינות ארה"ב להשקעה בתחום

לאחרונה נערך במדינת אינדיאנה, שבארה"ב, מכרז להפרטת כביש אגרה באורך 253 ק"מ.

לאחר פתיחת המעטפות ב-23 לינואר נחשפה זהות הזוכות: החברות CINTRA הספרדית ו MACQUARIE האוסטרלית, הקשורה לבנק ההשקעות האוסטרלי הגדול בעולם, המתמחה בהשקעות בתשתיות כבישים. השתיים הציעו סכום שיא של 3.85 מיליארד דולר עבור הכביש המחבר בין המדינות שיקגו ואוהיו.

מאוחר יותר הסתבר, כי מדובר בזוג מנצח. רק לאחרונה זכו השתיים במכרז על ה-SKYWAY המפורסם בשיקאגו - כביש עילי באורך 12.6 מייל - שנמכר במחיר של 1.8 מיליארד דולר, מחיר שיא עד לתוצאות המכרז הנוכחי. בהפרטתו הפך ה-SKYWAY לחלוץ בתחום הפרטות כבישי האגרה בכל ארה"ב.

לחברת Cintra, ניסיון רב בפרויקטים מסוג זה: בין זכייתה הנוכחית לבין זכייתה הראשונה ב-SKYWAY המפורסם, נבחרה החברה בדצמבר 2004, הפעם לבדה, על ידי מדינת טקסס, להשקיע 6 מיליארד דולר, בבניית כביש מהיר באורך 316 מייל, שיחבר בין דאלאס לסן אנטוניו, תוך התחייבות לשלם למדינה 1.2 מיליארד דולר נוספים, תמורת זכיון ל-50 שנה.

3 חברות ספרדיות נוספות "קיבלו תאבון" והלכו בעקבות "אחותן" הבכירה, CINTRA, בתקווה שהפעם הצעתן תהיה זו שתזכה.

לבסוף נתבדו תקוותיהן שלSacyr Vallehermoso SA ממדריד, החברה הקבלנית החמישית בגודלה בספרד, Albertis Infraestructuras SA מברצלונה - מפעילת כבישי האגרה הגדולה באירופה, ו- Fomento de Construcciones y Contratas SA , אף היא מברצלונה, וצפו כיצד CINTRA זוכה שוב.

בשונה מאירופה, שם כבישי אגרה הפרטיים היו לנורמה במדינות כמו ספרד, איטליה וצרפת, מאז תום מלחמת העולם השנייה, בעלות פרטית על כבישי אגרה הינה בבחינת חריג בארה"ב .

לאחרונה נשקל נושא ההפרטה על ידי גורמים במדינת אינדיאנה, כאמצעי להגדלת תקציבים וגביית כספים להשקעה בתשתיות.

הפרטת הכביש המהיר של אינדיאנה תאפשר למשקיעים להרוויח מגביית אגרות בעורק המשרת יותר מ-50 מיליון כלי רכב בשנה, לרוחב חלקה הצפוני של המדינה.

אף שפחות מ-30 מתוך 5,244 מיילים של כבישי אגרה בארה"ב מנוהלים כיום על ידי מפעילים פרטיים, כ-25 מיליארד דולר מחכים לאור ירוק מצד שש מדינות ארה"ב, בהן ווירג'יניה, טקסס ואורגון, להשקעה בתחום.

את התמורה להשקעתם מקווים המשקיעים להשיג על ידי גביית אגרות מרכב הנוסע בכביש שהופרט.

לדוגמה, המחירים באינדיאנה נעים סביב 2.70 דולר לנסיעה בכיוון אחד של מכונית פרטית, לעומת מחיר מקסימום של 28.75 דולר למשאיות הגדולות ביותר.

"מגמה זו מועצמת על ידי הצורך ההולך וגובר בהשקעה בתשתיות, ככל שהכבישים המהירים בארה"ב "מזדקנים" ופקקי התנועה מחמירים", אמר מרטין וואקס, מנהל המחקר של חב' ראנד בסנטה מוניקה, קליפורניה.

"זאת לעומת חוסר רצון גובר מצד פוליטיקאים להעלות את המיסוי על הדלק - צעד מאוד לא פופולרי בימים אלה בפרט - כאמצעי לממן את בניית רוב הכבישים הפדראליים ואלו בתחומי המדינות השונות בארה"ב.

הממשל בוושינגטון שוקל הפרטת כבישי אגרה נוספים במקום לממנם מכספי ציבור. גורם נוסף שצפוי לגזור קופון נאה ממגמה זו הם הבנקים להשקעות, המתכוננים לגרוף מיליוני דולרים ממתן שירותי ייעוץ או תווך בעסקאות מסוג זה".

צ'ארלס שאליול, מנהל התקציב מטעם מושל אינדיאנה, מיצ' דניאלס הרפובליקני, אמר שהמדינה החלה לבדוק את נושא הפרטת כביש האגרה במדינה, אחרי מכירת ה- Skyway.

הוא ציין, שהמדינה לא רצתה להעלות מיסים על גז, ונאבקה להשיג כספים למימון פרויקט הכביש המהיר.

שאליול קיווה, שההפרטה תניב מספיק כסף למימון התכנית לשיפוץ כללי והרחבת רשת הכבישים המהירים של המדינה, שתיפרס על פני 10 שנים בעלות של כ- 2.8 מיליארד דולר.

מחוקקי מדינת אינדיאנה, ציינו, כי יתמכו בתכנית ההפרטה של כבישים בתנאים מסויימים.

ממכלול התנאים שהציבו עלה פרט אחד רלוונטי - מחיר מינימום של 3 מיליארד דולר.

"אם הצעה מצד גורם המתמודד במכרז לבניית כביש אגרה תעלה על סכום המינימום הנ"ל, קיימת אפשרות של ממש, שנשתף פעולה עם אותו גורם. פשוט יש הרבה טובים שאפשר לעשות עם סכום כסף כזה", נרמז.