ממשלת ברזיל מתכננת להשקיע השנה 2.7 מיליארד דולר נוספים בתוכנית מיוחדת לשיפוץ הכבישים הרעועים במדינת הענק. השקעה זו באה בהמשך להשקעה בסכום דומה שכבר בוצעה ב-2005. זאת, בהתאם לתוכניתו של נשיא ברזיל, לואיס אינאסיו לולה דה סילבה. לולה, שנכנס לתפקידו לפני 3 שנים, הכריז על שיפוץ כללי של כבישים פדראליים שאובחנו כמשובשים ברמה הגבוהה ביותר. סך אורך הכבישים הללו מסתכם ב-26,000 ק"מ. עד כה שופצו כבר 38% מתוכם.
נהג המשאית סזאר ג'וליאנו פראנקה מספר כי הוא נאלץ להוציא מדי חודש 900 דולר בממוצע על תיקון נזקים במשאיתו הנגרמים מהבורות בכבישים. לדבריו, לעתים הוא מאריך את דרכו ב-200 ק"מ מיותרים רק כדי להימנע מקטע כביש גרוע במיוחד.
הבורות בכבישים מפריעים למסחר, גורמים נזקים לכלי הרכב ואף מביאים לאבידות בכבישים. בחודש שעבר נהרגו 11 איש בתאונת דרכים בין וואן למשאית, שנגרמה עקב סטיית נהג המשאית מנתיב נסיעתו במטרה להתחמק מכניסה לבור בכביש.
"אין לנו כבישים בברזיל", אמר סרג'יו מנדס, מנהל האיגוד הלאומי של יצואני הדגנים, מסאו פאולו. "מה שיש לנו הם בורות המופרעים לעתים ע"י רצועות אספלט".
חשיבות הכבישים בברזיל היא גבוהה במיוחד: כ-60% מהמטענים במדינה משונעים באמצעות משאיות, לעומת 16% בלבד בארה"ב. משאיות המשלחות פולי סויה לנמלי הים מאבדות בממוצע 3.5% מהמשא שלהן בשל מצב הכבישים, אמר מנדס. ברזיל היא יצואנית פולי הסויה השנייה בגודלה בעולם, עם כמות של 22.3 מיליון טונות של ייצוא ב-2005.
הנשיא לולה האשים את הממשלות המקומיות בפדרציה באחריות למחדלים שבטיפול ברשת הכבישים, ובנאום ב-30 בדצמבר הכריז על מצב חירום המאפשר לו לחתום חוזים מיידיים לתיקון כבישים בין עירוניים, ולעקוף את הבירוקרטיה והסחבת המקומית.
נהגי משאיות הביעו סקפטיות לגבי כוונותיו של לולה, בהתחשב בכך שמדובר בשנת בחירות. "התוכנית לתיקון הבורות היא רק תרגיל בחירות", אמר ואזקונסלוס, הנוהג במשאית 28-גלגלים המשנעת פולי סויה. "התיקון עשוי להחזיק מעמד בנסיעה הבאה שלי, אך הם יחזרו בדרך חזרה הביתה, במיוחד לאור עונת הגשמים המתקרבת", אמר. לדבריו, "מצב הכבישים הגרוע והעיכובים שנגרמים הם הדבר שמטריד אותנו יותר מכל".
בברזיל נמתחים 58,000 קילומטרים של כבישים פדראליים, אורך המספיק ליותר מהקפה מלאה של כדור הארץ. לדברי ממשלת ברזיל, מאז תחילת כהונתו של לולה בינואר 2003 שופצו כבר 10,000 ק"מ של כבישים פדראליים. השנה כוללים התקציבים לתיקון הכבישים גם סכום של 200 מיליון דולר המיועד לשיפוץ חירום. לולה הסביר את לקיחת הסמכות בעניין השיפוץ בכך ש"הויכוח האם האחריות על השיפוץ חלה על הממשלות המקומיות או על הממשלה הפדראלית פוגע באוכלוסיית ברזיל. כשמשפחות יוצאות לנסיעה, הן רוצות להגיע בשלום, בלי תאונות".
ההוצאות הגבוהות לתיקון הכבישים ממומנות ע"י מס מיוחד בגובה 0.125 דולר המוטל על כל ליטר בנזין, ורבע מסכום זה על כל ליטר סולר. מאז שנת 2001 גבתה הממשלה 14 מיליארד דולר ממס מיוחד זה, והוציאה כמחצית מהסכום.
לולה צולם לאחרונה בכביש המהיר 101-BR המוביל לריו דה ז'נירו, מפקח מקרוב על פעולות שיפוץ החירום לאחר גשמים כבדים. "רשת הכבישים הוזנחה זמן ארוך מדי, והתוצאה היא הכאוס המתרחש בכבישי ברזיל כיום", אמר הסנאטור ז'וסה מאיה. "הכוונות של הממשלה הן פוליטיות, במטרה לנצל את יחסי הציבור לקראת הבחירות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.