אפילו חברת אביזרים לענף יוצאת לייזום בחו"ל

חברת חסון, המרכזת פעילות מגוונת בתחומי המסחר באביזרים לענף הבנייה, הנדל"ן המניב ויזמות הנדל"ן, הכניסה 53 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של 2005 ממסחר בחומרים לענף הבנייה, אך מעמיקה במקביל את אחיזתה בייזום בחו"ל - בקפריסין, אזרביג'אן ופולין

על רקע תשומת הלב המופנית בשבועות האחרונים כלפי מניות סקטור הנדל"ן, ולקראת תחילת עונת הדיווחים הכספיים של החברות לשנת 2005, בחרנו לשים השבוע את הפוקוס על חברת חסון, המרכזת פעילות מגוונת בתחומי המסחר באביזרים לענף הבנייה, הנדל"ן המניב ויזמות הנדל"ן.

חסון היא חברה מזערית במונחי שוק ההון המקומי, ומרבית פעילותה כיום מתנהלת בצפון הארץ, חלקה הארי במסחר באביזרים לענף הבנייה.

עם זאת, בשנים האחרונות לא יכלו בעלי השליטה בה, מוטי ושלום חסון, להתעלם מטרנד השקעות הנדל"ן בחו"ל, וייזמו מספר פרויקטים מעבר לים, שהפכו את החברה לשעטנז של פעילויות מגוונות.

מבט על מצבת נכסיה של חסון בארץ מלמד, כי החברה מחזיקה בארבעה נכסים מניבים מקו חדרה וצפונה, בשטח כולל של כ-6,000 מ"ר. בנוסף, החברה עוסקת בבנייה למגורים, אך פעילות זו מתמקדת בעיקר באזור עפולה, מקום מושבה של החברה, ומתנהל בזהירות ובקפדנות, על רקע המצב בו היה שרוי הענף בשנים האחרונות.

בתחילת שנות ה-2000 נכנסה החברה להשקעה ראשונה בחו"ל, ורכשה עם שותפים 5.5 דונם בפולין תמורת 3.2 מיליון דולר, שיועדו לבניית כ-150 דירות. כיום כ-50% מהדירות בפרויקט כבר מכורות, וההערכה היא, שיניב כ-140 מיליון שקל. 25% מהסכום ייזקף לטובת החברה. בנוסף לפרויקט זה, החברה מחזיקה 17% מפרויקט מגורים בוורשה, שעתיד לכלול כ-300 דירות, וההכנסות בגינו יעמדו על 170 מיליון שקל.

מלבד זאת, לאחרונה ביצעה החברה השקעה ראשונה גם בקפריסין, במסגרתה רכשה עם שותף 50% בחברת נדל"ן מקומית בתמורה ל-1.2 מיליון שקל. החברה הקפריסאית עתידה לבנות 24 יחידות דיור.

הצטרפות לטרנד הגיוסים

עם כל הכבוד לפעילות הנדל"ן, החלק הארי של הכנסות חסון מגיע מפעילות מסחר בחומרים לשוק הבנייה, כמו מוצרי ואביזרי ביוב וכלים סניטריים. פעילות זו הניבה לחברה הכנסות של 53 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של 2005, ומשקפת גידול של 7% לעומת התקופה המקבילה ב-2004.

עם זאת, חברת חסון רשמה ירידה בשיעור הרווח הגולמי באותה התקופה. שולי הרווח הסתכמו ב-26.5% לעומת 28.4% בתקופה המקבילה, לדברי החברה על רקע עסקאות חד-פעמיות שבוצעו בשנת 2005.

על רקע יציבות יחסית בהוצאות התפעוליות, רשמה חסון מתחילת 2005 רווח תפעולי של 4 מיליון שקל מפעילות הסחר, נתון המשקף קיטון של 5% לעומת התקופה המקבילה. הרווח התפעולי הכולל של החברה בתקופה המקבילה עמד על 5.5 מיליון שקל, כשיתרת הרווח מיוחסת לפעילות הנדל"ן.

לדברי החברה, הירידה ברווחיות מגזר הנדל"ן ב-2005 מוסברת בירידת ההכנסות ממכירה והשכרה של דירות. מהדו"חות עולה, שנתון זה קיבל גם ביטוי בהכנסות המגזר, אשר התכווצו לרמה של 3 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של 2005, לעומת רמה של 11 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב-2004.

בשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי של 7 מיליון שקל מתחילת 2005, לאחר שייצרה רווחי הון בהיקף של 4 מיליון שקל. זאת, בהשוואה לרווח נקי של 700 אלף שקל בלבד בתקופה המקבילה ב-2004.

על רקע הגאות בשוק ההון בשנה החולפת השתתפה חסון בחגיגת הגיוסים של חברות הנדל"ן, וגייסה כ-40 מיליון שקל באמצעות אג"ח ואופציות.

האג"ח תפרענה בתשלומים חצי-שנתיים שווים בין השנים 2006-2012, ויהיו צמודות למדד. הכספים עצמם שימשו לפירעון אשראי קצר טווח, מהלך אשר הגדיל את הונה החוזר של החברה ל-33 מיליון שקל בסוף הרבעון השלישי של 2005, לעומת 12 מיליון שקל בסוף 2004.

מדו"חות החברה לרבעון השלישי של 2005 עולה עוד, כי בקופת המזומנים של חסון מונחים 26 מיליון שקל, לאחר שייצרה כ-2 מיליון שקל מפעילותה השוטפת מתחילת 2005, תזרים הזהה לזה שנוצר בתקופה המקבילה ב-2004.

ההון העצמי של חסון עומד על 53 מיליון שקל, ומממן מאזן של 135 מיליון שקל. מצבת החובות ארוכי הטווח תפחה ל-37 מיליון שקל בעקבות הגיוס, בהשוואה לחוב אורך טווח של 10 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

בונים גם באזרביז'אן

מלבד הפעילות השוטפת של החברה, לאחרונה דיווחה חסון כי חתמה על הסכם עם משקיעים ישראלים נוספים להקמת חברה באזרביז'אן בשותפות עם איש עסקים אזרי. עפ"י ההסכם, תוחזק החברה בחלקים שווים ע"י הקבוצה הישראלית והשותף האזרי. חלקה של חסון בקבוצה הישראלית הינו 27.5%.

לדברי חסון, השותפות תקים פרויקט בנייה למגורים המשולב מסחר במרכז העיר באקו, בירת אזרביג'אן, שעל חוף הים הכספי. החברה מציינת, כי שטח המגרש שנרכש הנו 2,880 מ"ר, וזכויות הבנייה כולל השטחים הציבוריים הנן 26 אלף מ"ר.

תוכנית הפיתוח המתוכננת הינה לבניית 126 דירות ו-17 אלף מ"ר חנויות וחניות. ההשקעה הצפויה בפרויקט היא 10 מיליון דולר. עבודות הבנייה בפרויקט יתחילו בסוף חודש אפריל, וצפויות להסתיים בתוך 18 חודשים.

מוטי חסון, מנכ"ל משותף בחברה, ציין במועד העיסקה, כי מדובר במהלך שמשתלב באסטרטגיה של הקבוצה להשקעה בנדל"ן בחו"ל.

"אנו פועלים מזה זמן בתחום הנדל"ן במזרח אירופה, ושבעי רצון מהתוצאות. נמשיך להשקיע בחו"ל בשיתוף גורמים חיצוניים, במקביל לפעילותינו בארץ", אמר.

קבוצת חסון הוקמה בשנת 1987 ע"י שלום ומוטי חסון, והיא מתמקדת במסחר ושיווק של מוצרים ואביזרים לשימוש בענף הבנייה והפיתוח. בשנת 1994 הונפקה החברה לראשונה בבורסה לני"ע בת"א.

פעילות החברה כוללת מכירה קמעונאית של מוצרים ואביזרים המשמשים בענף הבנייה והפיתוח: מוצרי תשתית, פיתוח ואינסטלציה, אביזרי צנרת, מים וביוב, מוצרי קרמיקה, שיש וכלים סניטאריים ואביזרים נוספים, אשר רובם מיוצרים בארץ ע"י יצרנים מקומיים וחלקם מיובאים מחו"ל. עיקר המכירה היא ללקוחות מוסדיים וקבלנים, ומתמקדת באזור הצפון.

נסחרת לפי 60 מיליון שקל

ממועד ההנפקה החלה חסון גם בפעילות בתחום הנדל"ן בצפון הארץ, ומשנת 2000 עוסקת בתחום הנדל"ן גם בחו"ל. פעילות הנדל"ן של החברה כוללת ייזום, השכרה ומכירה של בניינים למסחר ולמגורים בארץ, וכן פעילות בתחום הנדל"ן המניב במזרח אירופה ובקפריסין.

אחזקה נוספת של חסון היא בחברת פלעד (20%), שנמצאת בשליטת קיבוץ גבת ועוסקת בייצור צנרת פי.וי.סי ופוליאתילן המיועדים לתשתיות תקשורת והשקיה, וכן משווקת מערכות הפרדת שומן ודלקים ומיכלי מים ודישון. פלעד סיימה את 2004 עם הכנסות של 86 מיליון שקל - גידול של 4.6% לעומת 2003, ואילו הרווח הנקי של החברה זינק לכ-3 מיליון שקל בהשוואה ל-1.8 מיליון שקל בשנת 2003.

החברה נסחרת כיום לפי שווי של כ-60 מיליון שקל, לאחר שנסחרה ביציבות יחסית בשנה האחרונה. 87% מהון החברה מוחזק ע"י בעלי השליטה, והשאר בידי הציבור.

על מנת להגביר את הסחירות במניות החברה, בחרה לאחרונה חסון בחרת מ.ג.מ כעושת שוק במניותיה, מהלך אשר נועד להבטיח ביקושים והיצעים בעת המסחר בבורסה.