שוק הנדל"ן המניב ההודי חם: מספר הקניונים יוכפל פי 5 בתוך שנתיים

חברות טכנולוגיה מתרחבות ב-30% כל שנה; התשואות על השכרת נכסים מניבים - 10.5% בממוצע

שוק הנדל"ן בהודו עומד בפני שינוי מהותי בשנים הקרובות, כאשר הצמיחה הכלכלית והפחתת הבירוקרטיה ההודית הידועה לשמצה מעודדים את עליית המחירים ומאיצים ביזמים לפתח עוד ועוד מתחמים.

לדברי יו"ר חברת הנדל"ן ההודית נייט פראנק אינדיה, פראנאי ואקיל, "תעשיית ענף הנדל"ן הולכת להיראות שונה לחלוטין בעוד חמש שנים. למרות שכבר נצברו רווחים מאוד נאים עד כה, יש עוד מקום רב לעליות". כשנשאל ואקיל, האם אין חשש שמדובר כבר בבועה, בדומה לבועת הנדל"ן שנוצרה בהודו ב-1993-4 והתפוצצה, הוא ענה כי לדעתו אין מדובר כלל בבועה, משום שהפעם המחירים מונעים ע"י רוכשים העושים שימוש בשטחים, ולא ספקולנטים.

לדברי ואקיל, תקציב המדינה הפדראלי בהודו לשנה המסתיימת במארס 2007, אשר יפורסם השבוע, עשוי לכלול שינויים רדיקאליים שיפתחו עוד את שוק הנדל"ן הנמצא תחת פיקוח הדוק. אחד השינויים שכבר בוצעו, ועדיין נשמעים הדי המהלך, הוא החלטת משרד האוצר ההודי לאפשר לריטיילרים זרים להחזיק 51% במיזמים משותפים בהודו. עד החלטה זו כל השקעה ישירה של ריטיילר זר היתה אסורה.

ואקיל מצפה להתפתחויות נוספות בנוגע להשקעות זרות ישירות בעתיד הקרוב. לדבריו, החברה שבבעלותו לוחצת על הממשלה לאפשר הקמת קרנות השקעה בנדל"ן (ריט) בהודו, שעשויות לגרום לשינויים אדירים בענף הנדל"ן ההודי. הוא מציין את העלייה המהירה של הריטים בארה"ב, שם נמנות כבר 700 קרנות, ואת הצלחת הקרנות ביפאן, דרום קוריאה, סינגפור ואוסטרליה.

כדוגמא למהירות בה צומח השוק, ואקיל אמר כי בהתבסס על נתוני הממשלה צפויים להיבנות לא פחות מ-250 קניונים בהודו במהלך השנתיים הקרובות, לעומת 58 קניונים שקיימים כיום. יזמים רבים רצים לשוק המסחרי מבלי לדעת אפילו מה דרוש כדי להקים קניון מצליח, אומר ואקיל. "יזמים יקיזו כאן דם, כפי שכבר קרה בגורגאון", אמר בהתייחס לאזור שמחוץ לניו דלהי, אשר עבר פיתוח מואץ בעשור האחרון. יחד עם זאת, הוא צופה כי ייווצרו הזדמנויות השקעה רבות למשקיעים שיחטפו את הנכסים ויעשו בהם שינויים בעזרת ייעוץ מומחים.

הביקושים לנדל"ן מניב ולמגורים בהודו זינק יחד עם הצמיחה בכלכלה. בשנה הקרובה תחזית הצמיחה עומדת על 8.1%, בכלכלה בגודל של 700 מיליארד דולר בשנה. רק פלח השוק של משרדי חברות מחשבים והיי-טק תופס נתח של 7-8 מיליון מ"ר, בשווי של 17 מיליארד דולר, וגדל בקצב של 30% בשנה. הביקוש מצד הסוחרים גבוה אף הוא.

להערכת ואקיל המחירים ימשיכו לעלות באזור העיר הדרומית מייסור והערים הצפוניות צ'אנדיגר ומוהאלי, בהן יש ביקוש כבד מצד חברות טכנולוגיה לשטחי משרדים וכן למגורי העובדים.

למשקיעים בהודו יש תמריץ אדיר, בדמות שיעורי התשואה הפנומנאליים: על נדל"ן מניב ניתן להשיג כיום 10.5% תשואה - השיעור הגבוה ביותר בעולם.

הצמיחה בשוק הנדל"ן אינה גן של שושנים. דווקא הצמיחה הבליטה את המחסור החריף בתשתיות מודרניות בהודו. תושבים בערים הגדולות מתלוננים על הפסקות חשמל ומים תכופות, כתוצאה מעליית הביקושים על ההיצע. גם תשתיות התחבורה נותרו מאחור, ומהוות חסם בפני התפתחות באזורים רבים.