הממשלה בדרום אפריקה מודאגת מכניסת משקיעים זרים לשוק הנדל"ן המקומי, עקב הערכה, כי כניסת הזרים לשוק הנדל"ן היא שגרמה לעלייה המטאורית בשנה האחרונה במחירי הנדל"ן.
לשם כך, מינה שר החקלאות והמקרקעין של דרום אפריקה, ת'וקו דידיזה, פאנל של עשרה מומחים , שיבחן את שוק הנדל"ן המקומי.
פאנל המומחים לא הצליח למצוא עדות כלשהי לכך שמשקיעים זרים גרמו לעלייה במחירי הנדל"ן. לא נמצאו נתונים סטטיסטיים שייתנו אינדיקציה אמיתית על השפעת האחזקות הזרות על השינויים במחירים ובשימושים בקרקעות.
עובדה זו לא מנעה מהפאנל להמליץ לממשלה המקומית להגביל את כניסת הזרים למדינה, כך שיוכלו להחזיק לכל היותר 1% מכלל נכסי הנדל"ן במדינה.
סוכני נדל"ן בקייפטאון, המתנגדים לעמדת הממשלה מתוך דאגה לפרנסתם טוענים מנגד, כי המשקיעים הזרים אינם מהווים גורם בגל עליות המחירים של נכסי הנדל"ן במדינה בשנה האחרונה.
עם זאת, קיימות ראיות אנקדוטיות, המרמזות על כך שביקוש גובר של משקיעים זרים לנכסי נדל"ן באיזור קייפטאון הניע מעלה את המחירים באיזור.
מכון סוכני הנדל"ן של דרום אפריקה טען בדיווח שהגיש לפאנל המומחים, כי 0.5% מכלל העברות הבעלות על נכסי נדל"ן במדינה בין השנים 1997-2002 בוצעו על ידי זרים בכל מקרה, ועל כן אין צורך בהטלת מגבלה חוקתית בנושא.
סוכן הנדל"ן, פאם גולדינג, המטפל במרבית המשקיעים הזרים במדינה, חולק על נתון זה בטענה, כי 5%-8% מהעסקאות בתקופה זו בוצעו על ידי משקיעים זרים.
מסקנה חשובה אליה הגיע פאנל המומחים היא, שהביקוש הזר לנכסי נדל"ן אינו בהכרח נכון לכלל דרום אפריקה. על פי הממצאים שלהם, הביקוש הוא איזורי, כשהביקושים הגבוהים הם בעיקר בכף המערבי והצפוני, ובמיוחד בכף פנינסולה.
נתון זה חשוב מאוד עבור סוכני הנדל"ן, שמסכימים עם קביעה זו, וטוענים כי הביקושים הזרים גבוהים יותר באיזור הכף המערבי ובאיזור קווזולו-נטאל.
מכון סוכני הנדל"ן אישר בדיווח שהגיש, שבין השנים 1999-2004 היקף מכירות יחידות דיור לזרים בקייפטאון הסתכם ב-6%-7% מכלל המכירות בעיר.
נקודה נוספת שעולה מתוך פאנל המומחים טוענת, שגם את 1% הנכסים המוחזקים בידי זרים במדינה יש לבחון היטב. זאת לטענתם בעקבות הטיפול הלקוי ברישום שטרות קניין בדרום אפריקה.
סוכני נדל"ן בדרום אפריקה טוענים כי שוק הנדל"ן למגורים במדינה הוא בעל התשואה הטובה ביותר מבין השווקים בעולם, כשהכף המערבי מוביל את הדרך.
על פי נתונים של סוכני הנדל"ן, בעלי בתים זכו בתשואה של 28% בממוצע על הנכסים שלהם, זאת בהשוואה ל-2.7% בלבד באוסטרליה, לשם דוגמא.
היריבה הגדולה ביותר של דרום אפריקה על התואר היא הונג קונג עם שיעור תשואה של 21.6% בשנה האחרונה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.