ברוטרדם נוסדה ניו-אורלינס החדשה

ארכיטקטים הולנדים ואמריקנים מתכננים את העיר החדשה, תוך הסתמכות על הניסיון ההולנדי בתכנון ערים בגובה פני הים, הנתונות בסכנת הצפה מתמדת

כמה שהדבר יישמע מוזר, בעיר הנמל רוטרדם שבהולנד עמלים בשבועות האחרונים עשרות ארכיטקטים ומעצבים הולנדים ואמריקניים על תכנית אב לבנייתה מחדש של העיר ניו-אורלינס, במדינת לואיזיאנה, שבארה"ב, שכמעט וחרבה בסופת ההוריקן קטרינה שפקדה אותה באוגוסט 2005.

הצוותים המקצועיים אמורים לגבש מסמכים ראשוניים לשיקום העיר עד ל-6 במארס, ולקיים בהמשך שני כנסים נוספים - האחד בניו-יורק והשני בוושינגטון, עד שתתקבל החלטה סופית כיצד ייראו פניה ניו-אורלינס המתחדשת.

שיתוף הפעולה ההולנדי-אמריקני אינו יד המקרה, אלא מהלך שנבע מפנייה יזומה של המוסד ההולנדי לארכיטקטורה. האחרון הציע את עזרתו לצוות האמריקני אשר אמון על תכנונה מחדש של ניו-אורלינס.

הסיבה לשת"פ היא העובדה שבדומה לדלתא של לואיזינה, בה שוכנת ניו-אורלינס, גם אנשי המקצוע בהולנד נתקלים בתוואי שטח דומה במרבית האזורים בהולנד, אשר ידועה כארץ שגובהה כגובה פני הים.

"רק כשחושבים על כך, ששני שליש מאוכלוסיית ניו-אורלינס נמחקו בסופת ההוריקן מבינים כמה קשה יהיה תהליך הבנייה מחדש של העיר. האתגר של עיצוב ובניית ערים בסביבה מישורית, החשופה תמידית להצפות, משותף כעת לנו ולאנשי המקצוע ההולנדים, ואנו מקווים ששת"פ יאפשר לנו להתגבר על המכשולים הרבים בשיקומה של העיר", הסביר במסיבת עיתונאים ראש צוות התכנון האמריקני של הפרוייקט, ריד קורולף (Reed Kroloff), המכהן גם כדיקן ביה"ס לארכיטקטורה של אוניברסיטת טוליין (Tulane) בארה"ב.

הצוותים ההולנדים-אמריקנים כבר הגו מספר סקיצות ראשוניות לניו-אורלינס החדשה, שיכללו בין היתר, אזורי מפלט רבים עבור התושבים, למקרה שסופה דמוי קטרינה תישנה בעתיד. בין היתר, מתכננים הצוותים לבנות פארק רחב ידיים בנקודה הנמוכה ביותר בליבה של ניו-אורלינס.

למקרה של הצפה נוספת, בתי הספר בעיר, שייבנו על גבעות מלאכותיות עשויות מהריסות ניו-אורלינס הישנה, ישמשו כמקומות מפלט.

ניו-אורלינס עצמה, היתה עד לשנה האחרונה אחת מהערים הפופולאריות ביותר בקרב התיירים שביקרו בארה"ב.

ההכנסה השנתית של העיר מתיירות עמדה על כ-5 מיליארד דולר בשנה, ופירנסה כשליש מאוכלוסיית העיר. עד לסופת ההוריקן קטרינה, שפקדה את העיר לפני קצת למעלה מחצי שנה, מנתה אוכלוסייתה כ-480 אלף תושבים וכיום חיים בה כ-170 אלף איש בלבד. האסון עצמו הוגדר כאחד מאסונות הטבע האכזריים ביותר שידעה האומה האמריקנית מעודה.

הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, שהואשם בעבר בהפקרת תושבי העיר, כבר הודיע שיקצה כ-3 מיליארד דולר לשיקומה. סופת ההוריקן קתרינה הציפה למעלה מ-80% משטחה של העיר, וגרמה לכ-1,300 הרוגים. הערכות הן, שתקציב השיקום של העיר עשוי להגיע לעשרות מיליארדי דולרים.