שנחאי: היקף החדלות פירעון של משכנתאות גדל אשתקד ב-50%

קונים זרים ואחרים המתגוררים מחוץ לשנחאי היוו 31.9% מנוטלי משכנתאות חדשות בדצמבר

"הבנקים בסין חייבים לשים לב למגמה הרווחת לאחרונה של אי פירעון משכנתאות מצד הלקוחות" , כך ממליצה ועדה, שהקימה ממשלת סין בעקבות ההחמרה במוסר התשלומים בענף הנדל"ן.

"הבנקים חייבים לפקח מקרוב על הסיכונים בשוק ולהיות מודעים לאפשרות שלווים לא יפרעו את המשכנתאות שנטלו", נאמר עוד בהודעה.

קצת מספרים: היקף חדלות הפירעון של משכנתאות בסין גדל ב-50% אשתקד, לאחר שהממשלה בבייג'ינג הטילה מיסים והעלתה את הריבית, ובכך גרמה לירידת מחירים משך שבעה חודשים רצופים.

שיעור המשכנתאות עם פיגור פירעון של יותר מ-3 חודשים עלה ב-56% ל- 1.5 מיליארד יואן (186 מיליון דולר) - סכום המהווה 0.58% מסך המשכנתאות במדינה, כך על פי הבנק המרכזי של סין. שיעור חדלות הפירעון של תשלומי משכנתאות עלה ב-51% ל-8,227 מקרים.

מחירי הנדל"ן שולשו כמעט בין 1999 לרבעון הראשון של 2005. בשל עובדה זו, סין העלתה בשנה שעברה את שיעורי הריבית למשכנתאות, כמו כן, הגבילה את היקף מתן המשכנתאות, והטילה מיסים חדשים במאמץ לרסן את קצב עליית מחירי הנדל"ן העירוני, אשר "מאיים על היציבות החברתית", לדברי גורמים ממשלתיים. הבנק המרכזי מזהה בועה בשוק הדירות "יד שנייה" ובשוק בתי היוקרה, כך עולה מדו"ח שפורסם באוגוסט על המחירים בשנחאי.

התוצאות לא איחרו לבוא: המחירים בשוק הנדל"ן בשנחאי, הנחשב ליקר ביותר במדינה, ירדו ב-11.7% מאז יוני, על פי המדד העירוני.

במקביל, נמשכה מגמת הירידה בקצב נטילת הלוואות למשכנתאות בעיר, שהחלה במארס שנה שעברה,.

תופעת הספסרות הצטמצמה כאשר התושבים המקומיים קונים נדל"ן לדיור עצמי ולא כהשקעה, דיווח הבנק.

קונים זרים ואחרים המתגוררים מחוץ לשנחאי היוו 31.9% מנוטלי המשכנתאות החדשות בדצמבר, ירידה מ-42.9% ביוני.

שיעור המשכנתאות לגורמים פרטיים ולעסקים בשנחאי עלה ב-16.8% בשנה שעברה והסתכם ב-407 מיליארד יואן, הקצב האיטי ביותר מאז 2001, נאמר בהודעת הבנק.

המשכנתאות ליזמים טיפסו ב-38% והסתכמו ב-140 מיליארד יואן, בזמן ששיעור המשכנתאות לגורמים פרטיים עלה ב-8% ל-264.5 מיליארד יואן.

"רווחי הבנקים בשנחאי והיקף האשראי שלהם ייפגעו אם השוק ימשיך להתנהל בקצב איטי", נמסר בהודעת הבנק המרכזי.