ביהמ"ש ניפץ את חלום ביתו של סטיב ג'ובס

מייסד חברת המחשבים אפל רצה להרוס בית שרכש לפני כ-21 שנה כדי לבנות תחתיו מעון חדש. התושבים התנגדו, יצאו למאבק וניצחו

המתעשרים החדשים שיצרה תעשיית ההי-טק האמריקנית לאורך השנים האחרונות נתפסים אולי כקוסמים בתחום העיסוק שלהם, אך על הקפריזות שלהם בתחום הנדל"ן הם נאלצים לוותר מדי פעם בלחץ הרשויות, בתי משפט או תושבים אכפתיים, החרדים לסביבתם. כך קרה לאחרונה לסטיב ג'ובס (Steve Jobs) מנכ"ל ומייסד חברת המחשבים אפל, הנחשב לאחד מעשירי תבל ובעל הון עצמי של מיליארדי דולרים.

ג'ובס, 51, שרק לאחרונה מכר את אולפני האנימציה פיקסר שהיו בבעלותו לחברת וולט-דיסני תמורת 7.4 מיליארד דולר, רצה לבנות את בית חלומותיו בעיירה וודסייד (Woodside), דרומית לסן-פרנסיסקו בקליפורניה, ארה"ב. עם זאת, האחרון נתקל בהתנגדות עזה מצד הרשויות. עקב הכרעה משפטית בעניין ייאלץ ככל הנראה לוותר על הרעיון.

ג'ובס עצמו רכש את חלקת המריבה בוודסייד כבר לפני כ-20 שנים. מדובר בבית בשטח צנוע של כ-1,500 מ"ר, ששוכן על קרקע ששטחה 6 אקר. הבית כולל כ-30 חדרים, וג'ובס שהתגורר בו בשנים האחרונות טען שעל רקע גודלו העצום "מעולם לא הרגיש בו בבית". מה הוא רוצה לעשות כעת? לדבריו, הוא מעוניין להרוס את הבית המקורי, על מנת לבנות בו מעון צנוע יותר, שישפר לדבריו את מראה העיירה ויהיה מעוצב באופן מודרני, אך מאופק, שיהלום את טעמו האישי וצרכי משפחתו.

למרות רצונו של ג'ובס, פעילים רבים בתחום השימור בחוף המערבי של ארה"ב הביעו התנגדות נחרצת לעניין, וטענו כי מדובר בבית בעל ערך היסטורי. לדבריהם, הבית מעוצב בהשראת הקולוניאליות הספרדית ששלטה בעבר באזור, ולכן אין להרוס אותו. הנושא עלה לאחרונה לערכאות משפטיות בקליפורניה, שתמכו בטענה שאין להרוס את הבית.

בית המריבה נבנה ב-1925, ועוצב על ידי הארכיטקט האמריקני ג'ורג' וושינגטון סמית', שפעל בעיקר בחוף המערבי של ארה"ב, והתפרסם על רקע עיצוביו בסגנון האנדלוסי העתיק. סמית' גר בבית בן שתי הקומות עד מותו ב-1950, ובהמשך עבר הבית מספר ידיים עד שנרכש על ידי ג'ובס בהיותו בן 30 בלבד, בתקופה בה הציגה אפל לראשונה את מחשב המקינטוש.

בשנים האחרונות ג'ובס לא התגורר בבית, לאחר שעקר עם משפחתו לעיירה הסמוכה, פאלו-אלטו.

ללא קשר לסוגיה הנוכחית, לאורך השנים השקיע ג'ובס עשרות מיליוני דולרים בשיפוץ הבית. בין היתר, השקיע כ-5 מיליון דולר בשיפוץ המטבח וחדרי השירותים, שיפץ את הסלון המרכזי בהשקעה של כ-9 מיליון דולר, והשקיע כ-7 מיליון דולר נוספים בפעולות שימור נקודתיות.

ג'ובס עצמו אינו איש ההיי-טק הראשון שנוטש את רעיון הבנייה של בית חלומותיו. בתקשורת האמריקנית זוכרים שני אירועים דומים נוספים שעלו לאחרונה לכותרות: בהם זה של מייסד חברת התוכנה פיפלסופט, דייב דאפילד, שנטש לאחרונה תכנית לבנות בית גדול יותר מהבית הלבן בעיירה וודסייד, בעקבות תלונות מצד שכנים.

לארי אליסון, מייסד ומנכ"ל חברת התוכנה אורקל, נטש לאחרונה רעיון להקים כפר נופש בסגנון יפני בסמוך לוודסייד, זאת בטענה שתכנן לשנות את תוואי השטח במקום שכלל אגם טבעי, ולאחר שכבר השקיע במקום כ-100 מיליון דולר במהלך 10 שנים.